Nåværende rektor Torunn Lauvdal og resten av medlemmene i UiA-styret kom torsdag fram til at det opprinnelige rektorvalget skal godkjennes.
I dag avgjør UiA-styret hvordan det vil håndtere klagen på rektorvalget, som står mellom Frank Reichert og Sigbjørn Sødal. Foto: Reidar Kollstad

— Dette har holdt på ganske lenge, helt siden mars. Så nå er jeg glad for at styret har kommet fram til en beslutning. Det føles som å ha sittet i startgropen til et 100-metersløp, uten å få startskuddet. Jeg har hatt lyst til å komme i gang, men kunne ikke det så lenge saken pågikk, sier Frank Reichert (57), lykkelig over endelig å ha fått avklart at han er kommende rektor på UiA fra 1. januar.

For en måned siden ble Reichert utropt som ny UiA-rektor med knappest mulig margin. I den endelige opptellingen fikk Frank Reichert 49,48 prosent av stemmene og Sigbjørn Sødal 49,28 prosent. Det var så tett som det kun bli, sa nesteleder i valgstyret, Trygve Bjerkås, da resultatet var klart.

Krevde ny opptelling

Reichert valgte å feire med øl og pølse, mens regiondirektør Siri Mathiesen i NHO Agder, sa hun aldri hadde trodd at Reichert skulle vinne.

Men bare dager senere kom det krav om ny opptelling eller nyvalg ved UiA.

Klagen kom per e-post, og var signert professor Dag Ingvar Jacobsen ved Institutt for statsvitenskap og ledelsesfag, og førsteamanuensis Cristina Bragdø-Ellenes ved Institutt for rettsvitenskap.

Fem stemmer

I realiteten sto striden om fem av de totalt 2010 avgitte stemmene, og klagerne mente rektorvalget slett ikke var avgjort.

— Vi krever at alle manuelle stemmer må forkastes, og så må opptellingen foretas på nytt. Hvis det mot formodning ikke skulle være mulig, må det skrives ut nytt valg, sa Dag Ingvar Jacobsen til Fædrelandsvennen.

Nåværende rektor Torunn Lauvdal og resten av medlemmene i UiA-styret kom torsdag fram til at det opprinnelige rektorvalget skal godkjennes.

«Lovens ånd»UiA behandlet torsdag to innkomne klager på andre omgang i det gjennomførte rektorvalget, og flertallet avviste dem begge.

— I denne saken blir det spørsmål om lovens ånd og ikke lovens bokstav. Slik oppsummerte styremedlem Kathrine Skretting det valget som medlemmene i UiA-styret skulle ta da de torsdag skulle behandle klagen på det gjennomførte rektorvalget.

Dette sa hun som replikk til styremedlem Bjørn Stordrange, som argumenterte for å følge "lovens bokstav", og avvise fem manuelle stemmer som har avgjort dette rektorvalget. Stordrange fikk bare med seg to andre styremedlemmer på dette, Marianne Skreden og Frøydis Nordgård Vik.

Stordrange er oppnevnt til UiA-styret av Kunnskapsdepartementet, mens de to andre er ansatte-representanter.

- Retten til å stemme er tyngre

— Jeg har stor respekt for jus, men det slår meg at Stordrange og klagerne bekrefter at jus ikke er matematikk. Vi må bruke skjønn. Det har klagerne også gjort. Vi kan ikke bruke skjønn i forhold til å få annet resultat, men i forhold til at noen står i fare for miste sin stemmerett. Retten til å stemme er tyngre enn plikten til la et uklart regelverk felle stemmeretten, understreket styremedlem Dag Nordbø, oppnevnt av departementet.

Det er viktigere å kunne stemme enn at ting er «normalt».

Også studentrepresentantene avviste klagene og godkjente det gjennomførte valget.

— Det er viktigere å kunne stemme enn at ting er «normalt». Man kan ikke bruke valgreglene mot at man skal få stemme manuelt. Det står svart på hvitt at stemmeberettigede har rett til å avgi stemme. Men det er ikke krav om at det skal gjøres elektronisk, slik klagerne hevder. Det er feil, sa student og styremedlem Kjetil Nyjordet.

Overtar ved nyttår

Disse åtte stemte for å godkjenne det gjennomførte rektorvalget:

Rektor og styreleder Torunn Lauvdal, Heidi Kristensen, studentene Kjetil Nyjordet og Hilde Kristin Steen, Dag Nordbø, Helene Fladmark, Kathrine Skretting og Elise Seip Tønnessen.

Dermed er det klart at det blir Frank Reichert som overtar som rektor etter Torunn Lauvdal ved årsskiftet.