– Dersom universitetsstyret i tråd med departementets anbefaling hadde åpnet opp for en ordinær ansettelsesprosess for rektorstillingen, ville en også fått flere eksterne søkere å velge blant til denne viktige stillingen. Industrien på Sørlandet er teknologidrevet. Fra vårt ståsted er det derfor sterkt ønskelig at det i universitetets toppledelse sitter personer med teknologisk kompetanse som har forståelse for industriens behov for forskning og utdanning. Dette er viktig for å sikre videre utvikling og investeringer i landsdelen, sier Anne-Grete Ellingsen.

Kommunikasjonsdirektør Paal Pedersen ved Uia opplyser at anbefalingen fra departementet forelå etter at styret i UiA behandlet valgordningen.

60 medlemsbedrifter

Lederen av næringsklyngen Node med 60 medlemsbedrifter innen olje— og gassnæringen på Sørlandet, må likevel bare ta UiA styrets beslutning til etterretning.

I mai skal ansatte og studenter ved UiA velge en ny rektor for de fire neste årene. Foto: Tore André Baardsen

Ordningen med at ansatte og studenter stemmer over rektorkandidatene hvert fjerde år blir videreført, og rektoren blir ikke ansatt slik regjeringen har anbefalt lærestedene å gjøre.

Ikke stort nok flertall

Det var flertall i universitetsstyret for å gå over til modellen med ansatt rektor, der en også ville fått en ekstern styreleder og ikke slik som i dag at valgt rektor også er leder av universitetsstyret.

Det krevdes imidlertid to tredjedels flertall for å endre normalmodellen med valgt rektor til ansettelse.

Rektor ønsket endring

Avtroppende rektor ved universitetet, Torunn Lauvdal, stemte selv for å endre dagens ordning som hun mener har flere svakheter.

— Det ville gitt større åpenhet om universitetet hadde gått over til å ansette sin rektor. Siden departementet i en Stortingsmelding har foreslått at modellen med ansettelse av rektor for fremtiden skal være den normale, vil jeg anta at det om fire år vil kreves to tredjedels flertall i styret dersom en fortsatt skal gå for modellen med valg av rektor. Dermed blir nok dette det siste rektorvalget ved UiA, sier Torunn Lauvdal.

Fem interne kandidater

De fem kandidatene som kan bli valgt ny rektor ved UiA er instituttleder Astrid Birgitte Eggen (55) ved Institutt for pedagogikk ved UiA, dosent Kristin Dale ved Institutt for økonomi ved UiA, dekan Frank Reichert (57) for Fakultet for teknologi og realfag ved UiA, Stephen Seiler dekan for Fakultet for helse- og idrettsvitenskap ved UiA og dekan Sigbjørn Sødal ved Fakultet for samfunnsvitenskap og Handelshøyskolen ved UiA.

Valget skjer i perioden 6.-13. mai.