— Forvirrende og frustrerende, og jeg sitter igjen med flere spørsmål etter det som nå er kommet fram om første runde i denne saken, sier historieprofessoren om ansettelsesprosessen som nå foregår ved Norges femte største universitet.

Hun er svært ubekvem med at saken nå kommer ut i offentligheten:

— Jeg har satt min ære i ikke å kommentere denne saken i en fase da jeg visste at noe måtte ha vært gjort galt, samtidig som jeg ikke hadde adgang til å påvise mulig feil. For jeg ønsker ikke å sette UiA i et dårlig lys, sier hun.

Rektor-drama

Historien som nå utspiller seg på Universitetet i Agder er en verdig oppfølger til dramatikken rundt rektorvalgeti mai, da professor Frank Reichert med bare fem stemmers overvekt, påfølgende klager og ekstrarunder, vant kampen mot Sigbjørn Sødal.

I valgkampens hete erklærte Reichert på noe utradisjonelt vis at han ønsket seg professorene Astrid Birgitte Eggen og May-Brith Ohman Nielsen som viserektorer.

universitetet00004.jpg Foto: Kjartan Bjelland

For mens rektoren velges av studenter og ansatte, skal nemlig de to viserektorene ansettes gjennom ordinære søknadsprosesser. Og både Eggen og Ohman Nielsen søkte.— Det var en åpen utlysning, og jeg sa allerede da at alle flinke folk som kan og vil gjøre noe bra på UiA, burde søke. Om en slik jobb skal det være konkurranse, presiserer Ohman Nielsen.

Ingen ansettelse

Så - på møtet den 10. september - ansatte styret ved UiA Astrid Birgitte Eggen som viserektor for utdanning. Innstillingskomiteen, ledet av påtroppende rektor Frank Reichert, tilrådde også at May-Brith Ohman Nielsen skulle bli viserektor for forskning. Men UiA-styret vedtok i stedet å lyse ut stillingen på nytt.

Ohman Nielsen, som har arbeidet ved forskningsinstitusjonen i 25 år, fikk ikke jobben.

— Jeg var på reise i Kina, og fikk i etterkant beskjed om at saksframlegget var av en slik art at styret vedtok en fornyet utlysning, forteller professoren.

— Men jeg ble oppfordret til å opprettholde søknaden, legger hun til.

- Jeg har hele tiden sagt at den beste personen bør ansettes, og det kan være noen andre enn meg, sier May-Brith Ohman Nielsen. Foto: Kjartan Bjelland

Og May-Brith Ohman Nielsen gjorde nettopp det. Stillingen ble lyst ut igjen, og denne gangen søkte også Reicherts rival, Sigbjørn Sødal, som ikke hadde søkt i første runde. Det samme gjorde professor Stephen Seiler som i styremøtet den 10. september hadde fått nytt åremål som dekan ved Fakultet for helse— og idrettsvitenskap.Etter det Fædrelandsvennen erfarer, skal Stephen Seiler ha vært innstilt som nummer én da saken skulle avgjøres på styremøte den 21. oktober.

Nok en utsettelse

Men UiA-styret ansatte ingen viserektor da heller. I stedet sendte de saken tilbake til fornyet saksbehandling:

universitetet00006.jpg Foto: Kjartan Bjelland

På UiAs Intranettside «Innaskjærs», tilgjengelig for de om lag 1300 ansatte, ble forklaringen lagt ut samme dag: «Det viser seg nå at det foreligger betydelige feil i referanseinnhentingen til den innstilte kandidaten i første søknadsrunde. Dette ble ikke avdekket før styrepapirene til møtet 21. oktober var utarbeidet og sendt universitetsstyret.«

På nettsiden kan man videre lese hva som skjedde med vurderingen av Ohman Nielsen i første søknadsrunde:

«Gjennomgangen av referanseinnhentingen til først innstilte kandidaten viser at det har skjedd både feil og misforståelser. Den vesentligste feilen synes å være at personen som innhentet referansene ved én referanseinnhenting har ringt et feil nummer og dermed snakket med en utenforstående person. Denne personen svarte at han ikke ønsket å være referanse. Samtalen var så kort at feilringingen ikke ble oppdaget.«

Anonymisert

Og det stopper ikke der:

«Et svar fra en annen referanse har også blitt misoppfattet, noe som har medført at referanseoppsummeringen i innstillingen til styret er misvisende. Det er i innstillingen til styret heller ikke opplyst hvilken relasjon fire samarbeidspartnere som er oppgitt som referanser har til kandidaten.«

Altså:

  • Personalavdelingen ved UiA har rett og slett slått feil telefonnummer til en av referansene, og snakket med et helt tilfeldig menneske. Som naturlig nok ikke ønsket å være referanse.

  • En annen referanseperson er blitt direkte misoppfattet i telefonen. I styrepapirene er de dessuten anonymisert og det er uklart hvilket forhold de har til Ohman Nielsen.

Og det var May Brith Ohman Nielsen som selv måtte begynne å nøste i hva som hadde skjedd. Det startet hun med allerede 7. september da hun fikk noen oppfølgingsspørsmål fra innstillingskomiteen før styremøtet den 10. — Jeg var da i Kina, og da jeg skjønte at det kunne være noen mulige feil rundt referansene, sendte jeg melding til de sju personene jeg hadde oppgitt, og som alle skriftlig hadde bekreftet at de med glede ville være referanser. Fem av dem var kontaktet, to var ikke, forteller Ohman Nielsen.

Hun sendte raskt to e-poster om dette til personalavdelingen. Svaret hun fikk bidro ikke til å opplyse saken, og styremøtet ble avholdt den 10. uten at hun visste hva som hadde skjedd.

Direktøren beklager

«Forholdene som er omtalt ble oppdaget etter at kandidaten selv ba universitetsledelsen gjennomgå referanseinnhentingen.« , står å lese på «Innaskjærs».

"Som ansvarlig for utarbeidelse og framlegg av saker til styre beklager jeg denne saken", skriver nylig avgåtte universitetsdirektør Tor Aagedal på UiAs intranettside. Foto: Kjartan Bjelland

For 16. oktober — fem dager før styret igjen skal ansette ny viserektor - ber hun selv om et møte med universitetsdirektør Tor Aagedal, og da begynner ting å skje. Feilen blir oppdaget - men da var allerede styrepapirene til møtet 21. oktober sendt ut.På «Innaskjærs» er Aagedal intervjuet:

» - Som ansvarlig for utarbeidelse og framlegg av saker til styret beklager jeg denne saken. Universitetsdirektøren vurderer feilen så grunnleggende at den kan ha hatt betydning for styrevedtaket om fornyet utlysing, men slik betydning kan ikke slås fast. Jeg har stor forståelse for den belastningen søkeren opplever i denne saken, og jeg ønsker både å opplyse om det som har skjedd og ikke minst sørge for at dette ikke skjer igjen« sier han.

Ny vurdering

Og han informerer om at det er gjort en ny vurdering av May-Brith Ohman Nielsen:

«Som del av saksforberedelsen til dagens styresak var det foretatt en fullstendig ny referanseinnhenting av søkeren som var innstilt som nr. 1 i første søknadsrunde. Denne ga en helt annen, og entydig svært positiv, vurdering av den innstilte kandidaten. Styret vil få en ny og revidert sak til behandling ved neste styremøte.«

Tor Aagedal gikk av som universitetsdirektør fredag 23. oktober, og har nå reist til Australia. Han ønsker ikke å kommentere saken i Fædrelandsvennen, og henviser til sin etterfølger Seunn Smith-Tønnessen. Det samme gjør rektor og styreleder Torunn Lauvdal og personaldirektør Gunn-Marit Eriksen.

- Lukket prosess

May-Brith Ohman Nielsen lurer fortsatt på hvordan en slik feil kunne påvirke hele prosessen uten å bli rettet underveis.

— Det er jo en lukket prosess der man som søker ikke får innsyn, sier hun.

- Jeg er veldig glad for at ledelsen nå beklager og rydder opp, og jeg har hatt en fin dialog med dem hele tiden, sier May-Brith Ohman Nielsen. Foto: Kjartan Bjelland

— Men jeg er veldig glad for at ledelsen nå beklager og rydder opp, og jeg har hatt en fin dialog med dem hele tiden.- Nå håper jeg bare UiA får en viserektor som danner et godt team med de to andre. Jeg har hele tiden sagt at den beste personen bør ansettes, og det kan være noen andre enn meg, fastslår hun.

Reichert er taus

— Dette er en konfidensiell prosess, og jeg kan ikke svare på noen spørsmål, sier påtroppende UiA-rektor Frank Reichert til Fædrelandsvennen. Han tiltrer som rektor 1. januar 2016.

- Dette er en konfidensiell prosess, sier påtroppende rektor Frank Reichert. Foto: Reidar Kollstad

— I rollen som påtroppende rektor fikk jeg ansvar for å lede innstillingskomiteen, og gjorde den jobben basert på informasjon om kandidatene og intervjuer med de som var aktuelle, sier han.Han ønsker ikke å svare på om hvorvidt komiteen stilte spørsmål ved feil i referansesjekken. Heller ikke vil han si hvem som ble innstilt til jobbene. Eller hva han synes om hele ansettelsesprosessen.

— Alt dette er taushetsbelagte opplysninger. Du får ingen ting fra meg, sier Reichert.

- Må bare beklage

— Universitetsdirektøren har det overordnede ansvar for at saksbehandlingen er korrekt.

- Det er en sak jeg svært gjerne skulle vært foruten, sier UiAs nye direktør, Seunn Smith-Tønnessen. Foto: Kjell Inge Søreide

Det sier universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen til Fædrelandsvennen. Hun var assisterende direktør ved UiA fram til 26. oktober da hun overtok sjefsjobben etter Tor Aagedal.— Det virker svært uprofesjonelt at dette skjer ved en stor utdanningsinstitusjon?

— Da vi undersøkte saken, fant vi at det var gjort feil, og det har vi redegjort for i full åpenhet både på intranett og overfor universitetsstyret og tillitsvalgte. Vi må bare beklage overfor kandidaten det gjelder.

— Vil dere endre rutiner etter dette?

— Ja, vi har allerede endret rutiner rundt referanseinnhenting. Referansene var tidligere anonymisert og presentert i en samlet oppstilling. Vi har presisert at vi nå ønsker at alle skal være synlige.

— Er ikke dette i overkant flaut for en institusjon som UiA?

— Det er en sak jeg gjerne skulle vært foruten, ja, sier Seunn Smith-Tønnessen.

UiA-styret skal nå gjøre et tredje forsøk på å ansette viserektor. Hvorvidt det skjer på det ordinære styremøtet 25. november, eller på et ekstraordinært møte noe tidligere, er ennå ikke bestemt.