Vil vinne VM-medalje med diabetes

For tre år siden ble jeg lagt inn på sykehus, slapp og avmagret. Etter at jeg fikk påvist diabetes har jeg endret kostholdet, trent smartere og håper nå på VM-medalje.

Publisert:

Arendalitten Christian Jensen (36) vant i fjor NM i functional fitness i M35-klassen. I februar vant han sin klasse i Norwegian Crossfit Championship, en stor internasjonal konkurranse på Geilo. I år er målet å få VM-medalje i Masters World Championship i functional fitness i Portugal. Foto: Johan Espedal

Brukergenerert innhold

  • Christian Jensen

UTØVERBLOGG: Min idrettskarriere startet i 2007, da var det sykling som gjaldt. Jeg hadde aldri drevet med idrett før, men fant fort ut at å konkurrere var noe som trigget meg.

Det ble mange tusen timer på sykkelen de neste årene, men etter å ha reist land og strand og konkurrert i norgescup med Kristiansands Cykleklubb i noen år, var det i 2013 slutt på motivasjonen.

Hekta umiddelbart

Jeg meldte meg inn på treningsstudio, der jeg raskt ble kjent med noen som trente crossfit. Jeg ble nysgjerrig, måtte prøve og ble hekta. Så fort gikk det. Vi ble en stor gjeng som samlet oss og trente sammen fram til Crossfit Arendal åpnet i 2014.

Etter det ble det mer og mer seriøs trening, og konkurranseinstinktet kom virkelig tilbake igjen. Men i 2017 forandret alt seg brått. Jeg fikk akutte symptomer og i løpet av to uker gikk jeg ned ti kilo. Jeg hadde en sterk mistanke om at jeg hadde diabetes, og samme dag som jeg fikk dette bekreftet fra min lege, ble jeg lagt inn på sykehus.

Mye planlegging

Det er naturligvis en overgang fra å være frisk til å få en kronisk sykdom jeg må leve med resten av livet. Men å slutte med idretten var aldri et tema. Selv om jeg er en av 28.000 nordmenn med diabetes type 1, har jeg har valgt å være positiv og vil gjøre det beste ut av situasjonen. Jeg har lest om andre i samme situasjon og om hvordan de har taklet dette.

Jeg må planlegge kosthold i henhold til trening og konkurranse veldig nøye. Det er viktig med stabilt blodsukker for å prestere på sitt beste. Så da jeg før ikke var så nøye og kunne spise det jeg hadde lyst på, når jeg ville, har jeg måttet lære meg mye om kosthold og hvordan forskjellige matvarer har ulik innvirkning på blodsukkeret. Jeg har blitt mye mer strukturert hva gjelder faste måltider til faste tider. Siden diabetesen ofte forandrer seg (avhengig av årstid, stress, aktivitetsnivå m.m.), er det hele veien en læringsprosess om hva som fungerer best.

Fast mønster

En vanlig dag for meg starter med jobb 8-16. Mat, hvile, to-tre timer trening, mer mat, mer hvile. Fem-sju dager i uka.

Ganske ensformig mener nok folk flest, men jeg ser ikke på meg selv som en typisk A4-person, og det trives jeg veldig godt med. Og det hjelper selvfølgelig på motivasjonen når man begynner å få resultater for all treningen man legger ned.

Jeg har deltatt i noen mindre konkurranser i Norge, men etter hvert har jeg vært både i Kypros og Hellas og konkurrert mot noen av Europas beste crossfitatleter i min klasse (35-39), med en fjerdeplass i Kypros som beste plassering.

Foto: Laurent Wallard

I juni i fjor deltok jeg i mitt første NM i Functional Fitness, der det ble gull i M35 klassen. I februar i år kom det foreløpige høydepunktet i min crossfitkarriere, da vant jeg min klasse i Norwegian Crossfit Championship. Det er en stor internasjonal konkurranse på Geilo, arrangert gjennom Crossfit games-systemet, og deltakere fra store deler av Europa.

Allsidig trening

Jeg har stor tro på allsidighet og variasjon innenfor treningen, så selv om de fleste timene til vanlig blir fordelt mellom to treningssentre (som nå er stengt under koronakrisen), blir det mye padling, løping, sykling, skiturer i løpet av året.

Min filosofi er at skal man bli god, må man gjøre jobben som kreves. Ingenting kommer gratis. Du får igjen det du putter inn av trening og prioriteringer.

Foto: Synne Walle Tjønnvåg

Det har etter hvert blitt mange gode crossfit-atleter, både i Arendal og Grimstad, som hevder seg høyt i Norge, både ungdom, elite, og masters. Det er en vinn-situasjon å trene i dette miljøet, hvor "alle kjenner alle" og hvor vi kan dele av hverandres kunnskap.

Jeg er likevel min egen største kritiker, blir sjelden helt fornøyd, og finner alltid ting jeg kan forbedre. Og det motiverer meg til å pushe enda hardere. I mitt hode har jeg mye å gå på før jeg når mitt potensial.

Foto: Synne Walle Tjønnvåg

Vil forsvare NM-gullet

Hva framtida bringer er vanskelig å vite nå. Alt av konkurranser er naturligvis avlyst i nærmeste framtid.

Men jeg håper å forsvare gullet i functional fitness-NM M35, som etter planene skal gå i september. Og delta i Masters World Championship i Portugal. Der håper jeg å kjempe om medalje.

Les også:

Trener inntil fire daglige økter etter permitteringen

Snart 50 og i mitt livs form

Veien mot crossfit-toppen

Trener doble crossfit-økter med NM i siktet

Anine (15) fra Grimstad best i Europa: - Sjokkerte meg selv

«Jyplinger» skal bryne seg mot crossfit-eliten

Heies fram mot toppen av mamma og pappa

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. Crossfit
  2. Blogg
  3. Diabetes
  4. Tid
  5. Kristiansands Cykleklubb