AaFK med sesong-kick off på Rica Parken HotelTrener Ivar Morten Normark Foto: Staale WattøCamera: Nikon D1H Foto: Staale Wattø
Oslo 20120909.John Arne Riise under pressemøtet etter landslagstrening i fotball på Ullevaal Stadion søndag.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

— Det er ikke en problemstilling å endre navn på statuen nå. Det kan være at kunstner og giver kommer med det ønsket, og da ser jeg ingen grunn til at vi ikke skal etterkomme det, men nå er det ikke aktuelt, sier Helge Blindheim, administrerende direktør i Ålesund Stadion KS som eier statuen.

Utenfor Aalesund FKs hjemmebane står statuen "Fotballspilleren". Den forestiller John Arne Riise, som de siste dagene har vært i mediestorm på grunn av at han tvitret følgende før kampen mot Island fredag:

« Kanskje Ålesund setter pris på noen neste gang en spiller setter rekorder #arrogantefolk», skrev Riise, og fulgte opp:

« Kan jo hende Ålesund fotball tar tilbake stjerna Ivar Morten.. La oss kalle statuen «fotballspilleren». Stakkars mann.»

Normark: - Opptar meg lite

Tidligere Aalesund-trener Ivar Morten Normark er av Riise utpekt som hovedgrunnen til at statuen ikke ble oppkalt etter Riise, mannen som nå har flest landskamper for Norge.

— Ikke har jeg gitt statuen, og ikke har jeg tatt imot den, men jeg var i 2005, og er nå, av den oppfatning at det er prinsipielt feil å kline opp en statue en person, om det så er John Arne Riise, Tom Lund eller Harald Berg. I tillegg ønsker jeg som arbeidsleder å fokusere på kollektivet, og da blir det feil å fremheve én person så bastant. Da jeg fikk vite om statuen ga jeg uttrykk for disse to synspunktene, sier Normark.

Normark sier videre at «det opptar ham lite om det blir satt opp en statue av en 31-åring».

— De må gjerne klinke opp 14 statuer av Riise, i London, Liverpool og Roma. Men jeg er prinsipielt imot det, sier Normark.

Den tidligere AaFK-treneren husker da Riise kom hjem som Liverpool-spiller og deltok på Aalesund-trening som noe positivt.

— Det var alltid fantastisk da han kom fra Liverpool og heiv seg med på trening. Det var en stor inspirasjon for oss, og han var alltid glad og blid, sier Normark og legger til at han håper veldig at Norge slår Slovenia tirsdag kveld.

— Jeg har ikke peiling om denne saken påvirker spillergruppen. Jeg vet ikke om de andre spillerne også vil ha en statue. Det engasjerer meg ikke.

- Stort fotballfaglig forbilde

Blindheim i Ålesund Stadion sier John Arne Riise er et stort forbilde for byen – fotballfaglig.

— Vi er stolte over Riise, og at han står som eksempel som fotballspilleren. Han har de kvalitetene vi ønsker at barn skal etterstrebe – fotballfaglig, sier Blindheim.

Direktøren sier han er usikker på hvorfor statuen heter «Fotballspilleren» og ikke «John Arne Riise».

- Jeg kjenner ikke bakgrunnen. Riise hevder noe med Normark. Normark synes han var for ung og hadde utrettet for lite til å få en statue i egen by. Derfor har han et horn i siden til Ivar Morten Normark, men om det var derfor statuen fikk det navnet, vet jeg ikke, sier Blindheim.

AaFK-direktør Henrik Hoff har lite lyst til å kommentere den debatten rundt John Arne Riise.

- Vi synes det er kjedelig at dette har kommet ut, og tror ikke det er heldig for verken oss, spilleren eller landslaget. Det er landskamp, og vi opplever at dette påvirker folk både i og rundt NFF, sier Hoff.