Reykjavik, Island 20120906.Generalseretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, på pressetreffet med fotballandslaget på spillerhotellet i Reykjavik torsdag ettermiddag. Norge møter Island til første VM-kvalifiseringskamp på Laugardalsvöllur fredag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

NFF-sjef Kjetil Siem tror bråket rundt John Arne Riise kan ha ødelagt lagets forberedelser før kampen mot Slovenia tirsdag kveld.

— John Arne er alltid fokusert inn mot kamp, men alt som har skjedd kan føre til at andre får en dårligere inngang til kampen. Det tror jeg ikke John Arne har tenkt på. Han har tenkt at dette var hans greie, sier Kjetil Siem (bildet), generalsekretær i Norges Fotballforbund.

Også mandagen på Ullevaal ble preget av John Arne Riises etter hvert famøse Twitter-meldinger om Ålesund, landslagsrekorden, statuen «Fotballspilleren» og Ivar Morten Normark - og ikke minst VG-kommentator Truls Dæhlis påfølgende slakt av Riises person. I likhet med søndagen, møtte Riise mandag opp til pressetreffet et kvarter før alle de andre spillerne og sto rakrygget og svarte på spørsmål.

- Tenkte ikke

- Hva sier du til Siems kommentar om at du kan ha ødelagt lagkameratenes oppladning til Slovenia-kampen?

— Jeg skjønner nøyaktig hva Siem mener, men der og da tenkte ikke jeg over slike ting.

NFFs generalsekretær understreker at mannen med 105 landskamper ikke har brutt noe internt reglement, og gjør sitt beste for å bagatellisere saken med at «vi må etter hvert være vant til at det kommer noe fra Riise» og at «vi må ha rom for ulike typer». Men Siem skulle gjerne vært saken foruten. For ikke bare frykter han at spillerne er påvirket av Riise-bråket. Siem tror også opinionens inntrykk av landslaget kan ha fått seg en støyt. I går var det bare solgt 11.000 billetter til kveldens kamp.

— Dette kan også påvirke folks lyst til å se kampen.

Siem tar lang betenkningstid når BT spør om Riise-saken har skadet landslagets omdømme.

- Det er vel ikke styrket, men det er ikke sikkert det er skadet heller , sier generalsekretæren.

Hallén usikker

NFF har satt i gang tiltak for å styrke imaget til landslaget, blant annet prosjektet «Jeg spiller for Norge». Fotballpresident Yngve Hallén vil ikke kommentere Riise-saken konkret, men sier dette på generelt grunnlag.

— I all hovedsak er jeg fornøyd med hvordan vi fremstår, men enkelthendelser kan sette spørsmålstegn ved om vi er dyktige nok, sier han.

Landslagsspillerne er programforpliktet til å si at de er «fokusert på kampen» og «innstilt på revansje mot Slovenia», men kaptein Brede Hangeland gir ikke et 100 prosent betryggende svar på spørsmål om laget er upåvirket av Riise-saken.

— Jeg håper ikke det, sier Hangeland og legger til.

— De som ikke takler presset får finne seg noe annet å gjøre.

- Uhyre viktig

Viktigheten av mandagens kamp kan knapt overvurderes. Uten seier blir det vanskelig å hevde seg i VM-kvalifiseringsgruppen. Med tap blir det nesten umulig.

— Jeg går ikke dit hen og sier at taper vi så er vi ute, og vinner vi så er vi til de grader med, men kampen er uhyre viktig. Det kan vi ikke snakke oss bort fra, sier landslagssjef Egil Olsen. Drillo sier han er overbevist om at laget og Riise ikke er forstyrret nevneverdig før kampen som kan definere hans siste periode som landslagssjef.

— Er det noe Riise er sterk på, så er det å takle motgang. Vi prøver å ikke la det ødelegge stemningen i laget. Jeg tror ikke resten av laget lar seg påvirke så mye.

Riise selv sier han ikke er i nærheten av å være påvirket av det som har skjedd de siste døgnene.

— Etter pressetreffet (søndag) gikk jeg i Frognerparken med madammen og så på Sinnataggen og alt det der. Da jeg la meg om kvelden tenkte jeg ikke på dette. Om jeg spiller dårlig mot Slovenia, så er det ikke på grunn av dette. Jeg lar aldri noe slikt virke inn på spillet mitt.

Fakta/Norges kamper i den pågående kvalifiseringen til VM i Brasil 2014:

31. august 2012: Island-Norge 2-0

I dag: Norge-Slovenia

12. oktober 2012: Sveits-Norge

16. oktober 2012: Kypros-Norge

22. mars 2013: Norge-Albania

7. juni 2013: Albania-Norge

6. september 2013: Norge-Kypros

10. september 2013: Norge-Sveits

11. oktober 2013: Slovenia-Norge

15. oktober 2013: Norge-Island

Kilde: www.fifa.com