ULLEVAAL STADION (aftenposten.no): VGs sportskommentator Truls Dæhli tok i dagens avis et kraftig oppgjør med John Arne Riise.

Han likte dårlig oppstyret rundt venstrebacken før og etter fredagens landskamp mot Island.

— Det går sikkert an å mene at John Arne Riise burde ha blitt hyllet mer for sine 105 kamper for Norge, både av folk i Ålesund og ellers i landet, men det er en vrien øvelse å påpeke slikt selv. Ingen har klart det uten å avsløre seg selv som en selvforherligende tufs, og slik gikk det naturligvis med John Arne Riise også, skrev Dæhli.

Vil ikke gå i krig

På dagens medietreff var det derfor Fulham-spilleren alle ønsket å snakke med.

- Jeg våknet med 30 anrop og 30 meldinger i dag tidlig. Jeg trodde nesten noen var blitt drept. Det har vært en tøff dag, sier Riise.

— Jeg vil ikke gå i krig med mediene, for det er en krig jeg uansett kommer til å tape. Det er synd at noen kan kritisere meg som person, uten å kjenne meg godt.

Twitter-pause

Riise brukte sin Twitter-profil til det som så ut et oppgjør med holdningen til ham selv i hjembyen Ålesund, og til et angrep mot tidligere AaFK-trener Ivar Morten Nordmark.

Uttalelsene går tilbake til den tiden da Color Line Stadion ble åpnet i Ålesund, og en statue av John Arne Riise utenfor stadion ble omdøpt til «fotballspilleren» i aller siste liten.

På dagens pressetreff modererte imidlertid Riise seg noe, og sa at kritikken ikke var rettet mot Ålesund by, men heller mot enkeltpersoner.

Dagbladet laget en sak på Twitter-meldingene, og Riise tok et oppgjør med måten mediene etter hans mening vrir og vender på hans uttalelser.

Riise varslet etter kampen at han tar en pause fra Twitter.

Selvkritikk

Han innrømmer nå at dagen før hans 105. landskamp kanskje ikke var tiden for å ta opp gamle konflikter.

- Jeg tar selvkritikk på at tidspunktet på Twitter-meldingen var feil, medgir han.

Grunnen til at han valgte å dra opp igjen en syv år gammel sak like før en viktig landskamp, var at han ville vente til en spesiell anledning.

Dæhli er ikke enig i at Riise, som fredag ble alene om å være den spilleren med fleste landskamper for Norge, burde fått mer hyllest enn han får her hjemme.

— Hvis John Arne Riise hadde hatt en liten smule selvinnsikt, så hadde han tatt til takke med den hyllesten han får. Slik er det med de fleste av oss, vi får den risen og rosen vi fortjener, og må pent greie oss med den. Og om han mener at hyllesten har vært litt for sparsom etter hans smak, som han tydeligvis gjør, så kan han bruke et par minutter på å tenke over hvordan det er mulig å spille 105 landskamper uten at hverken landslagssjefen eller noen andre ser ham som skikket til å være kaptein.

Støtte fra Siem

Riise har skapt overskrifter gjennom hele karrieren. Han er lei seg for at det igjen blir et negativt fokus på hans person i mediene.

— De siste fem årene har jeg jobbet hardt for å bedre imaget. Jeg blir litt bekymret for at det er folkets mening når en som har fulgt landslaget så lenge skriver noe sånt.

Han sier at han i dag har snakket 40 minutter med generalsekretær i NFF Kjetil Siem, og at han har fått mange støteerklæringer fra både han og andre.

Om hvorfor det ofte stormer rundt venstrebacken, sier han:

- Jeg har alltid likt å stikke meg frem, og er ganske unorsk sånn. Janteloven er sterk i Norge, og det er ofte ikke så lett å glede seg over andres suksess. Det er synd at det er sånn, mener han.

- Kan ikke fristilles fra resten av verden

Dæhli skriver i kommentaren at han ikke tror Riise vil lære.

— Alle kan ikke være perfekte. Men det må være lov å håpe at man skal lære. John Arne har hatt en god sjanse til å lære hvordan man skal forholde seg til enkelte ting. Men jeg synes han tråkker kraftig i salaten når han etterlyser hyllest og - før en viktig landskamp - krangler om ting som kun handler om han selv, utdyper kommentatoren overfor aftenposten.no.

Riise ga uttrykk for at han "blir såret og lei seg av slike karaktermord".

- Jeg forstår at han reagerer, men jeg tar John Arne på alvor i den forstand at jeg konfronterer ham med det han skriver selv og meningene det inneholder. Jeg setter spørsmålstegn ved det, og karakteriserer det. Det synes jeg at han bør være forberedt på. Samtidig er det en påminnelse om at han ikke er fristilt fra resten av verden, og det må forventes at det kan reageres, mener Dæhli.

Informasjonssjef Svein Graff sier landslaget nå ønsker å se frem mot den meget viktige VM-kvalifiseringskampen mot Slovenia på tirsdag.

— Fokuset er på en viktig kamp om to dager. John Arne Riise har vist gang på gang at han reiser seg, og det tror jeg kommer til å skje denne gangen også.