Landslagssjefen er ikke den som henger ut dem som presterer under forventet nivå med navn. Men det skal verken stor fotballkunnskap eller fantasi til for å skjønne at kritikken nok en gang var knyttet til den norske midtbanen.

Nå skal en ikke glemme at de samme spillerne var sterkt delaktige til Norges gode prestasjoner i begynnelsen av EM-kvalifiseringen. Henning Hauger, Christian Grindheim og Bjørn Helge Riise skal ha sin del av æren for at Norge radet opp den ene seieren etter den andre i fjor, inkludert tre EM-seirer. Men det som fungerte i fjor, er ikke alltid godt nok året etter.

I år har den samme trioen spilt i to oppgjør der Norge ikke har imponert noen. Først da det ble tap i en privatlandskamp mot Polen i februar, og så i EM-kampen mot Danmark. Den siste endte med poengdeling, men det var etter en svak norsk kamp.

Noe Drillo har fått med seg via analysene etter kampen.

Midtbaneendringer

Så hva kan Drillo gjøre? I går lanserte han en tropp som ikke uventet inneholdt så mange nye navn. Rett og slett fordi det ikke finnes flust av gode fotballspillere å velge i for landslagssjefen.

Men det var fornuftig å ta inn Markus Henriksen i troppen, selv om han alene neppe er løsningen på det norske midtbaneproblemet. Men sannsynligvis er en unggutt med scoringspotensial, et alternativ å satse på fremfor en Bjørn Helge Riise som ikke har imponert i de to siste landskampene, og som har vært opptatt med nedrykksfotball i Sheffield United den siste tiden.

Markus Henriksen representerer fremtiden i norsk fotball. Han var ikke heldig i den omgangen han prøvde seg mot Kroatia i fjor, men da var han sliten og hadde feil formkurve. Han lider også under Rosenborgs ujevne takter, men synes å bli bedre og bedre for hver kamp. Unggutten har dette spesielle som dagens landslagsspillere i samme lagdel mangler, evnen til å søke rom fremover i banen som gjør at han kommer i scoringsposisjon.

Nå vil nok det meste mot Portugal handle om å forsvare seg, og det er en kamp der Norge egentlig kan spille med lave skuldre. Det forventes lite mot et hjemmesterkt Portugal som feide verdensmester Spania av banen med 4–0 tidligere i år. Det er en kamp som Norge mest sannsynlig taper, men det er samtidig en test som kan bli nyttig når Danmark er motstander i Parken. Det er den kampen som sannsynligvis avgjør om Norge har EM-muligheter eller ikke.

Poeng er bonus

Poeng vil uansett være en bonus mot Portugal, og da bør Egil Olsen ta konsekvensene av det han selv har studert intenst og nøye de siste ukene – at flere norske spillere har hatt en nedadgående landslagskurve. Henning Hauger har heller ikke overbevist på midtbanen og det bør være tid for å gi Ruben Yttergård Jenssen en sjanse som midtbaneanker.

En annen mulighet kan være å sette Morten Gamst Pedersen i en sentral posisjon og la anvendelige Espen Ruud fylle en av kantrollene. Det er på flankene Portugal har sin styrke. Ruud kan bidra med å stoppe en Ronaldo eller en Nani, noe som er helt avgjørende skal Norge ha muligheter til poeng i Lisboa neste lørdag.

Men først og fremst handler det for Drillo om å se litt fremover og gi nye spillere sjansen på den norske midtbanen. Valgene er verken opplagte eller mange. Desto dristigere må Egil Olsen være.

Den norske midtbanen skriker etter savnet av kreativitet. En som kan heve oss noen hakk – på sikt – tror jeg er Markus Henriksen. Det bugner ikke av talenter med scoringer på repertoaret i norsk fotball. De vi har må vi ta vare på. Og gi sjansen.