Fotball , 22. mars 2011 - trening Norgetraining Norwaytrener Egil Olsen - Drillo Foto: Digitalsport

Den tyske storavisen Bild skriver i dag at Köln er enig med fotballforbundet om en avtale. Avisen hevder at Solbakken er ute av sin kontrakt som landslagstrener i 2012, og kun et ja fra familien gjenstår før Ståle Solbakken er trener i Bundesliga neste sesong.

VGs kommentator Truls Dæhli skriver i dagens papiravis at Solbakkens avtale med den tyske klubben skal være undertegnet, og at den norske treneren skal være klar til å starte i sin nye jobb i slutten av juni.

Solbakken skal ha varslet NFF om at det kunne være lurt å se etter andre kandidater for flere måneder siden.

— Kun ett alternativ

Flere av de norske fotballekspertene 100 % fotball har vært i kontakt med, sier imidlertid NFF har kun ett alternativ når det gjelder hvem som bør være norsk landslagstrener de kommende årene: Egil Drillo Olsen.

Blant dem er tidligere landslagskaptein Rune Bratseth.

- Jeg ville undersøkt om Drillo fortsatt har krefter og motivasjon til å fortsette i jobben. Om han ikke ønsker å fortsette, så bør forbundet umiddelbart sette seg ned å kartlegge andre kandidater, noe de helt sikkert også har gjort, sier Bratseth.

- Hvem bør da overta?

— Jeg kan ikke komme opp ned noen andre kandidater på strak arm, sier Bratseth.

Leder i Topptrenerkomiteen, Vidar Davidsen, mener det er naturlig å rette en forespørsel overfor Drillo om videre engasjement som norsk landslagssjef.

— NFF har et valg, og det er å spørre Drillo om han vil fortsette. Han er en resultatskaper. Alderen hans er irrelevant. Han skal lede laget, ikke spille. Så lenge han er sulten og motivert, er han en selvsagt kandidat, sier Davidsen.

- Enestående sjanse

Köln skal etter det Aftenposten forstår ha bladd opp et sted mellom en halv og en million euro i kompensasjonssum til NFF for å sikre seg Solbakkens tjenester, som er under en fireårskontrakt med landslaget fra nyttår.

Davidsen mener det vil være unik mulighet for norsk fotball, om Solbakken skulle takke ja til FC Köln.

— Dette er en enestående sjanse. Solbakken-suksess vil bety mye for norske spillere og trenere, når det gjelder mulighetene til å komme seg ut i Europa.

- Men er det ikke illojalt med denne typen avtalebrudd?

- Slik er denne verden. NFF har selv kjøpt personer ut av avtaler, sier Davidsen.

Heller ikke Lars Tjærnås er i tvil om hvem som bør lede landslaget fremover.

— Mitt klare valg vil være å fortsette med Egil. Jeg mener det er ettertrykkelig dokumentert at han er rett mann på rett sted. Syns faktisk det han har gjort med landslaget i denne perioden er minst like imponerende som i den forrige, for dette er - for å si det meget diplomatisk - ikke et stort fotball-lag, sier Tjærnås.

Skepsis

Men ikke alle fotballekspertene er like klar på hvem som eventuelt bør overta etter EM-sluttspillet neste sommer.

- Ståle er en kapasitet, og har det som skal til. Om han tar over landslaget, så vil det bety kontinuitet i arbeidet til NFF. Men det vil nødvendigvis ikke være noe tap for norsk fotball om han ikke gjør det, sier Lars Bohinen.

TV 2-eksperten ser helst at Norges Fotballforbund staker ut en kurs som bryter med Egil Drillo Olsen grunnpilarer.

— Det blir opp til NFF om de nå vil holde på stilen til det norske landslaget, eller om de skal åpne for noe nytt. Jeg har ikke tenkt noe på hvem som eventuelt bør erstatte Ståle, men jeg har ikke endret noe syn på Drillo siden forrige gang han ble ansatt. Jeg synes fortsatt at ikke denne typen fotball er veien å gå, sier Bohinen.

Programlederen for Viasats fotballsendinger, Jan Åge Fjørtoft, er ikke overrasket over Solbakkens navn nå kobles til en europeisk storklubb.

- Vi har jo i løpet av det seneste året i Viasat-studioet diskutert at dette kunne skje. Jeg kan preposisjonene i tyske medier bedre enn mange andre, sier Fjørtoft spøkefullt.

Den tidligere landslagsprofilen vil derimot ikke lansere potensielle, norske landslagstrenere, før det er formelt klart at Solbakken forsvinner til tysk fotball.