– Klubbene vil tjene mer penger gjennom den nye avtalen. Vi har også en ambisjon om at flere skal komme på kamp. Men dette gjelder ikke bare for RBK. Dette gjelder alle klubbene, sier Nils Skutle.

Det er torsdag formiddag på brakka. For tredje gang denne morgenen sitter Skutle og prater engasjert om den nye tv-avtalen. En avtale han gjennom sitt styreverv i Fotball Media var sterkt delaktig i, og en avtale som har skapt stor diskusjon. Rett før vi treffer Skutle kommer Mini Jakobsen ut dørene på kontoret hans. Det siste TV2-profilen sier før han tusler ut døra, er et humoristisk «Du treffer meg på NAV».

Statistikksenter Eliteserien:

– En riktig beslutning

Skutle forstår at TV2 er forbannet over at betalingskanalen Canal+ fikk tilslaget på seks ukentlige eliteseriekamper fra 2013 uten at det hadde vært noen anbudsrunde. Han mener imidlertid TV2 ikke har mer grunn til å være forbannet, enn for eksempel NRK var da de mistet sine fotballrettigheter.

– Jeg skjønner at de reagerer, men slikt skjer hele tiden. Jeg mener at beslutningen er riktig, og at dette er til det beste for fotballen, sier han.

– Hvorfor?

– Avtalen (verdt 1,09 milliarder i perioden 2013-2016) genererer mer penger, som gir bedre muligheter for sportslig utvikling. Vi snakket om en anbudsrunde da vi diskuterte dette i februar. Men så kom budet fra Canal+, som var så bra at vi måtte ta stilling til det. Jeg mener dette er en del av utviklingen. Og at tiden hvor fotball går helt gratis på tv er over.

Når Skutle sier «vi», handler det om styret i Fotball Media, som består av tre representanter fra Fotballforbundet og tre fra Norsk Toppfotball. I ettertid har det kommet fram at det var stor uenighet internt, og to fra NFF, Ronny Aasland og Knut Kristvang har trukket seg.

– Norsk Tipping er også forbannet..?

– De har stilt noen spørsmål. Men vi har gjort det slik at Norsk Tipping skal beskyttes. Jeg mener vi har hatt en grundig prosess både økonomisk, etisk og i forhold til Norsk Tipping.

– Kan det bli en annen aktør enn Norsk Tipping som blir hovedsponsor?

– Et hypotetisk spørsmål. Norsk fotball har hatt et langt og godt samarbeid med Norsk Tipping. Vi jobber for at dette skal fortsette, svarer Skutle.

Gagner RBK

RBK-lederen har i lang tid ment at mediepotten i norsk fotball har vært for ujevnt fordelt, slik at det ikke har lønt seg å være mye på tv – som RBK er. Han har også etterlyst en stabil topp, med de samme klubbene i teten år etter år.

En ny avtale vil gagne RBK økonomisk. Ikke bare genererer Canal+ mer penger til klubbene, det vil bli nye møter om kamptidspunkt for tv-sendinger – og også fordelingen av pengene man får ved å være på tv. RBK har i lengre tid slitt med å fylle stadion når kampene går klokken 20.00 på gratiskanalen TV2. Dette kan endre seg.

– Jeg tror det er et dårlig tidspunkt å ha kamper klokken 20, ettersom familiene ekskluderes. Det er ikke sikkert at det blir slik i framtiden.

– Hva har dette å si for RBK?

– Vi har et håp om at denne nye avtalen vil føre til flere tilskuere på Lerkendal og andre arenaer.

– Hva med mediepotten?

– Den skal fordeles på nytt, men det ville ha skjedd uavhengig av Canal+.

– Er tv-avtalen en «vinn-vinn-situasjon» for Rosenborg?

– Vi vil få inn mer penger totalt sett. Men det gjelder ikke bare oss. Det gjelder alle klubbene.

– Hvor sterk påvirkningskraft har RBK – og du selv – hatt i prosessen?

– Tv-avtalen har vært i styrene til både NFF og NTF – og gått gjennom. RBK har én stemme av 32 i NTF.

– Du sier pengene vil føre til sportslig utvikling. Sist klubbene fikk penger gikk mye til økte lønninger¿

– Det blir ingen «bonanza-tilstander». Jeg både tror og håper at klubbene har lært fra forrige gang, svarer Nils Skutle.