Ansatte i Norges Fotballforbund er «skamfulle for å gå på jobben», «rasende» på egne sjefer og «flaue over hva som har skjedd».

Aftenposten har snakket med en rekke kilder i Norges Fotballforbund, der mange er rystet over fremgangsmåten – og over selve valget.

Fotball Media AS, som er eid av Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball (NTF), og som forvalter tv-rettighetene, var dypt splittet i salget.

Statistikksenter Eliteserien:

På den ene siden:

  • Styremedlemmene Niels Røine (direktør i NTF), Nils Skutle (tidligere nestleder i NTF) og Silje Vaadal (organisasjonssjef i NTF) var for salg til Canal+.

På den andre siden:

  • Styreleder Paul Glomsaker (generalsekretær i NFF), daglig leder Knut Kristvang, Svein Graff (informasjonssjef i NFF) og Ronny Aasland (kommersiell direktør i NFF), de to siste styremedlemmer.

Dermed måtte eierne, det vil si styret i Norges Fotballforbund med president Yngve Hallén i spissen, kjøre igjennom salget til betalingskanalen.

Blant forbundsansatte, tillitsvalgte i NFF og klubbledere er det kraftig uenighet om dette var riktig vei å gå.

Trekker seg

Knut Kristvang og Ronny Aasland i Fotball Media AS, begge fra NFF, var sterkt uenige med sine toppsjefer i både prosess og valg av Canal+. Spesielt får Hallén og visepresident Einar Schultz sterk kritikk. Flere føler seg direkte overkjørt da tv-kanalen smelte til med rekordbudet, som etter det Aftenposten erfarer skal være på 1,08 milliarder.

Da Hallén ble lansert som presidentkandidat og Schultz som visepresident, var det flere som mente at de var toppfotballens menn. Dette er for mange en bekreftelse på dette.

Ronny Aasland bekrefter at han har trukket seg fra styrevervet i Fotball Media AS. Han sier også at han slutter i jobben som kommersiell direktør i Norges Fotballforbund.

– Det siste har vært klart en stund, så det har ikke noe med den siste tids hendelser å gjøre, sier Aasland.

Han går nå over i stillingen som utviklingsdirektør i NFF.

– Føler du og andre i Fotball Media AS dere overkjørt av styret i Norges Fotballforbund?

– Jeg vil ikke si noe mer om denne saken enn at det har vært dyp uenighet, sier Aasland.

Knut Kristvang, som var direktør i Fotball Media AS, bekrefter at han har trukket seg fra stillingen med umiddelbar virkning. Det er meningen at han skal erstatte Aasland som styremedlem.

– Det stemmer at jeg er ute av Fotball Media, men jeg ønsker ikke å kommentere årsakssammenheng, sier Kristvang.

Krisestemning

Flere i NFF som Aftenposten har vært i kontakt med, frykter for konsekvensene det kontroversielle salget kan få for NFF på sikt. Ingen budrunde og en mangeårig samarbeidspartner ble nærmest overkjørt uten forvarsel, mener kritikerne.

En sier: «Vi lever av tillit overfor våre samarbeidspartnere. Hvordan skal de forhold seg til NFF nå? Vi selger tv-rettigheter uten engang å snakke med vår samarbeidspartner de siste årene. Det er en umulig fremgangsmåte».

En annen sier: «Vi har brukt lang tid på å bygge opp tillit. Nå kan mye være ødelagt».

Splittelsen i Fotball Media AS var «så dyp som overhodet mulig». NTF mener pengene fra avtalen vil gi norsk toppfotball uvurderlige inntekter i en tøff økonomisk tid. Men i NFF mener flere at avtalen med Canal pluss er faglig svært kritikkverdig.

«Hva skjer med publikum når hovedkampen går på betalings-tv? Vil ikke det svekke toppfotballen her hjemme», sier en kilde i NFF.

Flere håper nå at TV2 skal komme seg over sjokket og kjøpe «restene» av avtalen.