Den nygifte 29-åringen, født i Finland, bosatt i Bærum, stiller i mosjonsrittet fra Rena til Lillehammer for syvende gang lørdag. I år drømmer han om å komme i mål, slik kona Mari pleier å gjøre. Uheldigvis for Lehtisyrjä Hafnor er han blitt innhentet av tiden.

— Jeg har startet i useedede puljer som kommer i gang på slutten av dagen, noe som har ført til at jeg har kort tid til å komme til de første sperretidene. På starten av løypa er det dessuten nesten bare oppover, og oppoverbakkene er det jeg bruker lengst tid på, sier han.

Det samme har skjedd hvert eneste år. Han er blitt plukket ut av rittet, ikke fått lov til å kjøre videre.

Likevel vil han ikke gi opp, og i år kan det være en lysning.

Tidlig ut

-Jeg har fått lov til å starte klokken 09.00. Det vil hjelpe, tror han.

Dessuten har NRKs reporter Dag Erik Pedersen satt sin tidligere mekaniker Ragnar Arvesen til å følge Hafnor. Arvesen har vært mekaniker i 35 år, og er selv nettopp fylt 80. — Jeg har syklet Birken fire ganger, men deltatt i Den store styrkeprøven to, opplyser Larvik-mannen.

Han sier at han skal gjøre sitt beste, men ønsker veldig å fullføre løpet selv. Arvesen håper at Lehtisyrjä Hafnor også klarer det.

Og den ivrige Birken-deltageren har trent litt mer i år enn tidligere. Men hvorfor har han vært så ivrig når sluttresultatet har vært så magert?

— Første gang jeg ble med på Birken var det noe som het trimklasse, og det året var det fint vær. Det har gitt mersmak til å fullføre det jeg har begynt på. Nå føler jeg at jeg har hele Norge bak meg, ler den opprinnelige finnen, som vi helt sikkert kommer til å møte i løpet av NRKs sending fra dette terrengrittet.

Han føler et visst press også, men synes det er OK.

Tone Lien, daglig leder i Birkebeinerrittet, sier at han spurte pent om han kunne få starte litt tidligere, for ikke å bli innhentet av sperretidene. Det fikk han lov til.

Skal bare smile

Lehtisyrjä Hafnor ser det dessuten bare som positivt å bli pushet på veien.

— Det er knallbra at noen vil hjelpe meg gjennom løpet.

- Hvordan skal du feire hvis du endelig får en sluttid?

— Da kommer jeg bare til å smile fra øre til øre, men jeg er vel såpass sliten at jeg får ta feiringen siden.

Han tror ikke kona får noen problemer med å fullføre på sykkelsetet.

— Hun har vært med før også og er sprekere enn meg, og har kommet i mål. Det er bare jeg som ikke har klart det. Foreløpig.