Når Trond Fearnley setter seg på terrengsykkelen på Rena fredag morgen, for å sykle 92 km, er det med en kropp som er 70 kg lettere enn da året startet.

47-åringen veide 186 kg da han begynte å trene og la om kosten. Med sine 177 cm var det «stygge tall», som han selv sier. Derfor er det nesten utrolig for ham selv at han skal delta i Birken for første gang.

-Jeg orket ingenting. Kiloene hadde kommet på i årenes løp, av flere grunner. Jeg var innblandet i en trafikkulykke som 16-åring, der høyrebenet ble sterkt skadet. Det førte igjen til svært vonde tær som gjorde at jeg ikke kunne gå ordentlig på foten. Det var et smertehelvete nesten hver eneste dag. I tillegg opplevde jeg et samlivsbrudd for seks år siden, og da kom det på enda flere kg, legger han til.

Var veldig liten

Fearnley ler når han forteller at han bare veide 1500 gram da han ble født. Moren fikk tvillinger, og dermed måtte de i kuvøse de første seks ukene av livet.

— Mellom 12 og 16 år var jeg svært aktiv i mange idretter, som løping og fotball. Da jeg endelig startet trening igjen, husket jeg lukten av gammel idrettsglede.

For da Fearnley for halvannet år siden kom til en lege på Diakonhjemmet i Oslo som kunne hjelpe ham med problemtærne, slik at de ble rettet ut, fikk han et nytt liv.

Da gikk det slag i slag. En inaktiv mann gjennom mange år ble til en ivrig mosjonist, full av energi.

-24.januar begynte jeg på et helsestudio på Kolbotn, der jeg startet på et Easylife-opplegg. Det handler om kosthold, mosjon, motivasjon og trivsel. I starten holdt jeg på med kosterstatning i form av grøt- og supper, men jeg er for lengst over på et normalt, sunt kosthold. Jeg er blitt en ekspert til å woke.

Lettere liv

Easylife-instruktør og personlig trener Marianne Sletten ga hjelp og støtte og har fulgt opp hele veien.

— Da Trond kom inn til første samtale, forsto jeg godt at det hadde kostet ham mye å ta kontakt. Men jeg har vært tykk selv, så jeg kunne lett se ham som et menneske og sette meg inn i hans situasjon. Min jobb som instruktør og personlig trener var å gjøre det så enkelt som mulig for ham å komme i gang, ved å legge til rette trening etter hans utgangspunkt, kroppsstørrelse og mestring. Han har vist en stå-på-vilje av en annen verden, og har totalt snudd opp ned på livet sitt. Resultatet er bedret helse og en fornyet selvtillit. Det er veldig morsomt og givende å få lov til å bidra til hans livsstilsendring. Jeg håper at hans historie kan være til inspirasjon for mange andre der ute, sier hun.

Ivrig trimmer

Fearnley har trent fem-seks ganger i uken, og vært med på et ritt i Valdres og Grenseritttet før han skal sykle Birken. Han veier 116 kg og skal videre nedover. Målet er å se 80-tallet.

Trimmeren fra Ski i Akershus har latt det gå sport i det, og ikke latt seg fedmeoperere.

- Det er mulig å klare det med et godt opplegg og gode støttespillere , sier han.

Mannen som var på grensen til å få mange tilleggssykdommer, har fått orden på blodtrykket. Trening og kosthold er ingen salderingspost.

Tone Lien, daglig leder i Birkebeinerrittet, er utrolig imponert.

– Han må ha vært i et «fengsel» med alle de kiloene. Selv om vi i årenes løp har hatt mange deltagere som har gått ned i vekt, har jeg aldri hørt om noen som har klart så mange kilo og som deretter debuterer i Birken.

— Jeg har ikke syklet så mye utendørs, men jeg har trimmet mye på helsestudio, forteller Ski-gutten. Han hadde egentlig meldt sin interesse for å sykle Birken i 2014, sammen med andre på jobben.

— Men jeg orket ikke å vente. Derfor blir jeg med nå.

Nesten år håper han å ha kvittet seg med 100 kg totalt.

Det er allerede mange som har kommentert at de ikke kjenner ham igjen.