BBCs sportsredaktør Dan Roan spør seg: «Hva nå med OL i 2022?».

Den internasjonale olympiske komié (IOC) står nå igjen med to kandidater til vinterlekene om åtte år: Beijing og Almaty.

bbc.jpg Foto: Faksimile: BBC

– Ifølge Human Rights Watch ligger Kasakhstan dårlig an når det gjelder menneskerettigheter, og torturmetoder er vanlig. Kina på sin side ses på som en autoritær ettpartistat. Dette var ikke det IOC trengte etter all kontroversen rundt tildelingen av OL i 2008 til Beijing og lekene i Sotsji. Legg til VM-sluttspillene i fotball i Russland og Qatar, og man ser hvor det bærer i forhold til de store internasjonale mesterskapene, skriver Roan.

«Hadde fått OL»

BBC-redaktøren peker på at Norge ville vært en perfekt arrangør.

– Landet har flere vintermedaljer enn noen andre, Oslo arrangerte OL i 1952 og Lillehammer gjorde det i 1994. Men etter pengebruken i Sotsji var det norske folk delt, skriver han.

– IOCs utrolige kravliste på 7000 sider ble ikke godt mottatt i Norge. Oslo var IOCs foretrukne kandidat, de ville ha vunnet. IOCs ukarakteristiske og aggressive respons er avslørende, mener BBC-redaktøren.

Vinter-OL i 2018 arrangeres i Pyeongchang (Sør-Korea), mens sommer-OL i 2020 skal avvikles i Tokyo (Japan).

– Dermed tvinges IOC til å se mot Asia for tredje gang på rad. Det som er klart er at vestlige land i stadig større grad bekymrer seg over kostnadene ved slike arrangement, skriver Roan.

Raljerer med IOC-svar

star.jpg Foto: Faksimile: The Star

Den canadiske avisen The Star mener det er et kjempenederlag for IOC at de nå må «tigge Beijing om å arrangere OL i 2022». – Norge elsker OL, det er den store vinternasjonen. Likevel sa de nei takk, selv om Lillehammer var en suksess, kommenterer Bruce Arthur i The Star.

– Etter Norges nei kom IOC med et «dra til helvete»-svar der de mente at dette var en tapt sjanse for nordmennene, at Norge ikke hadde brydd seg med å sende representanter til viktige møter, og at norske politikere baserte avgjørelsen på «halvsannheter og unøyaktigheter», skriver han.

I likhet med BBC mener The Star at man nå sitter igjen med to dårlige alternativer.

– Det ender trolig med Beijing og en ny ydmykelse. Igjen må IOC gi OL til autokratiske, antidemokratiske regimer hvor lekene er blitt kolossale, teatralske og groteske, skriver han.