Dordi Nordby tok to OL-medaljer i curling for Norge da sporten var demonstrasjonsgren.

– Det var ikke noen bombe at det ikke ble OL i Oslo. Jeg er blant dem som husker at det var Tromsø som først ville søke. Det ble flaut at da søknaden til Tromsø ble stoppet, så skulle Oslo komme inn og kuppe alt sammen. Jeg er kjempeklar for å forsøke å få OL til Oslo i 2030, og det burde ha vært utgangspunktet hele tiden. Det som skjedde med Tromsø var flaut, synes jeg. I tillegg føler jeg at ja-siden har hatt en klar ovenfra-og-ned-holdning, sier Nordby.

– Viktig signal

Kombinertverdensmester Trond Einar Elden er opptatt av signaleffekten Norges OL-nei gir.

– Det er et viktig signal å gi til IOC. Vi må lytte til folket, og folket var ikke overbevist om å søke OL denne gangen. Jeg tror vi hadde fått det til, og til og med at det hadde vært økonomi i det, sier Elden.

Han ser positivt på fremtiden.

– Jeg tror ikke det er noen krise. Vi får satse på VM i nordiske grener i Trondheim, og så skal jo snart Bergen arrangere VM på sykkel, sier Elden.

– Veldig leit

Odd-Bjørn Hjelmeset har to OL-medaljer i safen. Han var en skuffet navn da nyheten nådde ham onsdag kveld.

– Jeg synes det er veldig leit, hvis alt nå er skrinlagt, sier han, og trekker pusten.

– Nå er jeg veldig skuffet over Høyre. Jeg tror ikke de skjønner sitt eget beste, sier han.

Skuffet er også en annen medaljevinnende OL-vestlending:

– Jeg kjenner at jeg er litt skuffet nå. Det hadde vært kjekt med OL i Norge igjen. Jeg unner alle å få oppleve det vi opplevde i 1994. Det var en fest, og det må vi unne oss en gang i blant, sier Kjell Storelid, dobbelt sølvmedaljevinner i Vikingskipet i 1994. Han reagerte litt mer enn han hadde trodd.

– Nå, når det er avgjort, kjenner jeg i magen at jeg er skuffet. Jeg så jo hva OL i 94 gjorde med hele Idretts-Norge. Alle som var med; utøvere, publikum og frivillige, hadde det fryktelig kjekt, sier Storelid.

Han tror ikke OL-løpet er endelig kjørt.

– Det er noen som brenner veldig for det, så saken kommer nok opp igjen. Jeg håper vi ikke har fått det siste OL i Norge i min levetid.

– Lever med det

– Jeg har det egentlig fint med at det ikke ble noe Oslo-OL i 2022. Sett fra et ikke-sportslig ståsted er det greit. Vi har mye å bruke pengene på, sier Hilde Gjermundshaug Pedersen.

Hun var på ingen måte negativ til OL på norsk jord, men taper heller ikke nattesøvn over avgjørelsen.

– Det hadde vært fint med OL, men jeg ser at det koster veldig mye penger, penger vi kan bruke på helse, skole og unger. Summa summarum er det greit. Nå ser det ut til at Oslo får fine anlegg, uansett, sier hun.

En som vet hvordan det er med OL på hjemmebane, er Erling Jevne. Øyer-Tretten-løperen fikk gå OL i sin egen hjemmeskog, i hvert fall nesten, i 1994. – Personlig hadde jeg håpet på et OL i Norge igjen. Nå får vi vel satse på VM i nordisk, men jeg synes det er synd. Det er en veldig gulrot for alle involverte med OL på hjemmebane.

– Synliggjorde behovet

Roy Johansen, landslagstrener i ishockey, sier sporten hans skriker etter nye anlegg i hovedstaden.

– Det er synd at Norge ikke har mulighet til å gjøre løftet som et OL ville ha gitt. Nå håper jeg at det blir mulig å bruke en del av pengene som ikke går til OL på anlegg. For idretten er det viktigste å få et oppsving på anleggssiden, ikke OL i seg selv, sier Johansen.

Jordal Amfi, OL-anlegget fra 1952, står til forfall.

– I Oslo er ishallene gamle, slitte og alt for få. Det er et voldsomt etterslep, sier Johansen.

Han tror OL-søkeprosessen som strandet onsdag likevel har hatt sin positive innvirkning på isidrettenes fremtid i Oslo.

– Det har blitt et fokus på fasilitetene i Oslo. Alle har fått sett hvor stort behovet er, sier Roy Johansen.