— Jeg opplever alt sammen som svindel, sier Stamsø.

May Britt Stamsø kjøpte tomt i Risør og skrev under hyttekontrakt i januar 2013 av de samme personene fra Rogaland som står bak hyttefeltet på Høyland i Lindesnes kommune. Fædrelandsvennen har gjennom en rekke artikler avdekket at mange personer aldri har fått det de betalte for i Lindesnes. I Risør er de like fortvilte.

Spikeren i kista

— Jeg fikk sønnen min med inn i dette. Vi har betalt mange penger for en hytte vi kanskje aldri får, sier May Britt Stamsø.

Kvelden før Fædrelandsvennen besøkte henne fikk hun beskjed fra hytteselskapet om at de ikke vil bygge hytta, hvis de ikke får solgt flere tomter.

Flere hytteeiere i Risør har gått til andre firmaer for å få fullført hyttedrømmen sin. Derfor jobbes det nå på det omstridte feltet. Foto: Roald Ankersen

«Vi jobber fortsatt med et eventuelt opplegg for Limkjerrheiene. Det må inkludere mulighet for salg på feltet», skriver Rolf Atle Kristoffersen i selskapet hun har byggekontrakt med, Sørlandshyttene.

— Det betyr egentlig at det er spikeren i kista, men jeg gir meg ikke på dette, sier Stamsø. Hun har hytte på et eldre felt like ved siden av, og hadde tenkt at en ny, vertikaldelt hytte skulle være til sønnene.

Snauhogd

Hytteområdet ligger ved Øysang i Risør kommune, tett på grensen til Kragerø. Feltet ligger på en høyde og har panoramautsikt over fjorden til Risør kommune. Utsikten ble bedret etter at tomteselger NTB Eiendom snauhogde skogen rundt. For den ulovlige hogsten fikk selskapet

utsikt.JPG Foto: Roald Ankersen

100.000 kroner i bot. Boten ble aldri betalt og bedriften er konkurs. Hyttene står på høye søyler og tegner tydelig silhuett mot himmelen sett fra Risør.

Siden 2013 er det solgt rundt 30 tomter i området. Selgerne har vært NTB Eiendom og Fritidseiendommer. Tomtekjøperne betalte for tomt og infrastruktur, samtidig som de inngikk kontrakt med et annet selskap som skulle bygge hytta.

Det er ganske frekt når Kristoffersen sier at de må selge flere tomter for at de skal bygge min hytte.

Tre år etter er det reist seks hytter på feltet. Noen nye er på vei, men det er av folk som har brutt med hytteselskapet og har ordnet seg på egenhånd. Andre hytter har lenge stått uferdige. May Britt Stamsø har fått opp noen fundamenter gjennom et annet selskap.

Fem selskaper

Gjennom en serie med konkurser har Stamsø vært nødt til å forholde seg til to tomteselskaper og tre hyttebyggingsselskap. Hun kjøpte tomt av Joar Hauge i Trollskogen Holding/NTB Eiendom og hytte av Stavangerhytten. NTB Eiendom gikk konkurs mens Stavangerhytten rømte fra både Risør og Lindesnes.

Tomtesalgene ble videreført gjennom Fritidseiendommer AS, som også gikk konkurs. Alle selskapene har hatt tilhold i Sandnes eller Stavanger.

Stamsø følte seg presset til å bli med over i det nye hytteselskapet, Naturhytten, noen få måneder før firmaet gikk konkurs våren 2015. Så gikk hun etter hvert med på å bli med til Sørlandshyttene AS, som skulle oppføre hytta for beløpet som gjenstod etter tapet i Naturhytten. Det har ikke skjedd.

Stamsø viser fram e-poster med lovnader fra hele perioden.

Krever mer penger

Selskapene har flere ganger krevd at Stamsø skulle betale mer penger for at de skal gå videre. Til sammen har hun og sønnen betalt rundt 800.000 kroner.

Sist hun betalte inn penger var i mai 2015. Da betalte de 100.000 kroner til selskapet Rolf Atle Kristoffersen kalte «rent», Sørlandshyttene. Pengene ble betalt gjennom holdingsselskapet RAK Invest. Selskapene lever ennå.

May Britt Stamsø har brukt mye tid på å forsøke å ordne opp i hyttesaken sin. Foreløpig er det usikkert om Sørlandshyttene vil bygge på feltet i Risør. Foto: Roald Ankersen

— Det er ganske frekt når Kristoffersen sier at de må selge flere tomter for at de skal bygge min hytte. Jeg har jo allerede betalt. Det de egentlig sier er at noen andres betaling skal gå til å bygge min hytte, mener Stamsø og legger ikke skjul på at hun opplever dette som svindel.

Det de egentlig sier er at noen andres betaling skal gå til å bygge min hytte

- Vurderer fortsatt å bygge

Rolf Atle Kristoffersen sier at Sørlandshyttene fortsatt har som mål å bygge hytter i Risør. Men først må de få solgt noen flere tomter.

— Det er fortsatt et spørsmål om Stamsø har betalt forskudd eller om det er betaling for arbeid som er utført, der er det en konflikt eller en dialog, sier Rolf Atle Kristoffersen i Sørlandshyttene i Sandnes.

— Men det er vel ikke tvil om at hun betalte forskudd til Naturhytten?

— Det er ikke relevant. Naturhytten er konkurs og vi kan ikke holde på med å trekke fram de gamle historiene, svarer Kristoffersen.

— Men hun har også betalt til Sørlandshyttene?

— Ja, men der er det ikke enighet om hva som er betalt for.

Må selge først

Kristoffersen var daglig leder i Naturhytten da det gikk konkurs og leder nå Sørlandshyttene AS. I tillegg eier han holdingsselskapet RAK Invest, som Stamsø betalte til. Han sier at han rydder opp etter forgjengerne.

Hyttene i Risør står på høye søyler. Etter hvert ble de forsterket med de skråstilte ståldragerne, for å unngå at de blåser over ende slik det skjedde på Høyland. Foto: Roald Ankersen

— Vår intensjon er fortsatt å bygge på tomta hennes. Hun må som alle andre betale ti prosent ekstra i forhold til kontraktsummen, sier Kristoffersen.

Hun må som alle andre betale ti prosent ekstra i forhold til kontraktsummen

Han forklarer videre at Infrastruktur Sør, et selskap som skal selge nye tomter, må få i gang salget før de har råd til å reise hyttene de har solgt før.

— Betyr det at de som eventuelt kjøper hytter og tomter nå betaler for at de som er solgt tidligere skal bli levert?

— Nei, men selskapene må ha inntekter for å overleve. Hvis ikke sitter vi bare igjen med de gamle tapskontraktene.

- Tok 98.000 for mye

I mars i fjor skrev Fædrelandsvennen om Ine M. Andersen og Aziz Kossai som hadde kjøpt tomt i Risør, men ikke fått skjøtet. Årsaken var at tomten var solgt to ganger.De kjøpte av Fritidseiendommer AS som nå er konkurs. Nå ser det imidlertid ut til at de kan bli reddet av oppgjørsadvokatens forsikringsselskap.

— Alt er ikke avklart ennå, men det ser ut som vi kan få tilbake 98.000 kroner som de har tatt for mye fra oss. I tillegg får vi antakelig skjøtet, opplyser Andersen.