Hyttene ligger på Høyland i Lindesnes kommune. Foto: Roald Ankersen
Fritidseiendommer AS er det femte selskapet tilknyttet hyttefeltet på Høyland som går konkurs, på bare litt over ett år. Foto: Jarle R. Martinsen

I sommer måtte Fritidseiendommer AS kaste inn håndkleet etter at selskapet ble begjært konkurs av kemneren i Sandnes. De klarte ikke å betale et momskrav på 457.000 kroner, opplyser bostyrer Hogne Skjerpe. Han har akkurat åpnet boet, og kjenner ikke så mye til detaljene ennå.

Fritidseiendommer AS er det femte selskapet tilknyttet hyttefeltet på Høyland som går konkurs, på bare litt over ett år. Foto: Jarle R. Martinsen

— Men vi skal se det i sammenheng med de andre konkursene, bekrefter Skjerpe overfor Fædrelandsvennen. Selskapene har adresser i Sandnes, men har kun operert på Sørlandet.

Konkursene

Konkursen i Fritidseiendommer AS er den femte på et drøyt år rundt hyttebyggerne i Lindesnes. De fleste av dem har også vært aktive i Risør kommune:

SMH Eiendom ble stiftet i 2006 og gikk konkurs 3. april 2014. Joar Hauge var siste styreleder og daglig leder.

NTB Eiendom ble stiftet i 2006. Gikk konkurs 20. mars 2015. Joar Hauge var styreleder og daglig leder.

Naturhytten ble etablert i januar 2014. Konkurs åpnet 27. mai 2015. Jan Ulrik Jensen var styreleder. Rolf Atle Kristoffersen var daglig leder.

Eiro Bygg ble stiftet i 2009 og gikk konkurs 28. april 2015. Rolf Atle Kristoffersen var daglig leder og styreleder.

Fritidseiendommer AS ble stiftet i februar 2013 av Ove Malmin. Konkurs ble åpnet 9. juli 2015. Rolf Atle Kristoffersen var siste daglig leder og styreleder.

Ønsket rent selskap

Ved de fire siste konkursene har det ikke vært endelige skiftesamlinger. De største ubetalte beløpene ligger i NTB Eiendom som har krav på 43 millioner kroner mot seg.

Rolf Atle Kristoffersen har ikke svart på vår henvendelse i forbindelse med konkursen til Fritidseiendommer AS. Like før Naturhytten AS gikk konkurs i vår, sendte han ut en epost til kundene med denne beskjeden:

Naturhytten AS vil i en periode ha store utfordringer med å levere, grunnet i hovedsak opparbeidet gjeld i en vanskelig periode. Dette må løses. Når vi nå går videre, så er det mitt ønske at vi gjør dette i et «rent» selskap som uten gjeldsforpliktelser kan føre de enkelte hytter trygt i havn.

Nye kontrakter

Dette «rene» selskapet ble 19. mai stiftet som Sørlandshyttene AS. Rolf Atle Kristoffersen er daglig leder, styreleder og eier. I tillegg er Infrastruktur Sør opprettet, også det med Kristoffersen i alle roller.

Fædrelandsvennen kjenner til at de fleste hyttebyggerne har skrevet kontrakter med det nye selskapet.

Hyttene ligger på Høyland i Lindesnes kommune. Foto: Roald Ankersen

— Vi hadde for mye å tape på ikke å bli med over, sier en hytteeier. De vi har snakket med nå vil ikke ha navnet sitt i avisen. Flere som har snakket med oss har fått «kjeft» av andre hytteeiere fordi de ikke ønsker omtale av de problematiske forholdene på feltet.

Ventet i fem år

Fædrelandsvennen har skrevet en rekke artikler om hyttebyggerne.

Det begynte med at Marianne Rønnebergs hytte ble tatt av vinterstormen.

Ine Andersen og Aziz Kossai har ventet i snart to år på hytta si. Den skulle stå på en tomt som allerede var solgt til noen andre.

— Vi har ikke hørt noe fra dem siden mars, sier Andersen nå.

Egil Gundersen hadde ventet på hytte i fem år da NTB Eiendom gikk konkurs.

Parallelt har både Lindesnes og Risør kommuner avdekket ulovligheter, som snauklipte skogholt, ulovlig oppsatte hytter og ubetalte byggesaksgebyrer.