Hyttene på Høyland i Lindesnes er blitt realisert, men mange av selskapene som har vært involvert har gått konkurs. Foto: Roald Ankersen

— Vi hadde veldig tro på dette hyttefeltet, og trodde vi var heldige, men vi var ikke akkurat det, sier Morten Osnes Vik. Han etablerte MOV Systems for å være med på et hytteprosjekt som startet før det omstridte feltet på Høyland i Lindesnes.

Trollskogen Eiendom skulle bygge 60 hytter ved Dalskilen på grensen mellom Vennesla og Evje og Hornnes. Ti år etter står det én enslig hytte der. Siden har Trollskogen blitt til NTB Eiendom og gått konkurs. Prosjektene ble tatt videre i Naturhytten, som også har gått konkurs.

Tidligere i måneden var det nye selskapet i trøbbel:

Morten Osnes Vik forteller at de var med på å finansiere hyttefeltet ved Kilefjorden, men opplevde at andre ikke bidro med sitt. Da Naturhytten gikk konkurs i fjor hadde de utestående krav på 11 millioner kroner.

— Vi får nok ikke de pengene, og i vinter gikk MOV Systems over ende på grunn av dette, sier han.

Store krav

Naturhytten AS er et av flere selskaper som har operert på Høyland i hyttefelt i Lindesnes kommune og på Øysang i Risør. Alle selskapene ble drevet fra Sandnes eller Stavanger, men hadde tomter og hytter på Sørlandet.

Mange har fått erfare at hyttedrømmen ikke ble som de hadde tenkt:

i

På to år har sju selskaper i den samme sfæren gått konkurs.

Til sammen var kravene i tre av dem, NTB Eiendom, Naturhytten og Fritidseiendommer på 96 millioner kroner. Naturhytten AS hadde krav på 24 millioner kroner mot seg da selskapet gikk konkurs.

— Vi har kke sjekket om alt er reelt. Uansett vil det ikke bli penger til å dekke så mye. Kemneren og Skatteetaten har prioriterte krav på 1,7 millioner kroner i Naturhytten. De får pengene først, sier bobestyrer Kjersti Lunde.

Det største kravet er fra Mov Systems AS på 11 millioner kroner, men det er ikke prioritert.

- Gir opp

Etter at Lunde har gått gjennom regnskap og andre papirer har hun sett at det også er firmaer og enkeltpersoner som skylder Naturhytten til sammen 2,8 millioner kroner. Tidligere eier Joar Hauge og ektefellen skylder 812.000 kroner.

Flere av de som skylder penger til konkursboet etter Naturhytten slipper trolig unna kravene. Bobestyreren tror enten at de ikke har råd til å betale eller at det blir for krevende å få inn pengene. Det gjelder blant annet Hauge og en tidligere partner som bor i Danmark.

— Vi får ikke inn alle pengene. Vi har prøvd, men gir nok opp noen, sier Lunde til Fædrelandsvennen.

En av de tidligere partnerne bor i Danmark og skal skylde over en halv million kroner.

— Vi har ikke penger til å inndrive i utlandet. Det er ressurskrevende, sier Lunde. Hun sier det nå er opp til politiet om de vil ta saken videre. Forhold er anmeldt og Joar Hauge har fått konkurskarantene.

Hyttene på Høyland i Lindesnes er blitt realisert, men mange av selskapene som har vært involvert har gått konkurs. Foto: Roald Ankersen

— Motkrav

Joar Hauge hevder at han har motkrav mot Naturhytten, og at han ikke skylder boet penger.

— Dette er blitt et mareritt for oss. Vi har mistet alt vi eier. Jeg har aldri vært med på noe verre, kommenterer Hauge som ikke lenger er involvert i hytteselskapene i Lindesnes og Risør.

Hyttevirksomheten drives nå videre av Hilde Steinkopf og Rolf Atle Kristoffersen. Hyttene selges gjennom Sørlandshyttene AS, mens tomteselskapet 25. mai byttet navn fra Infrastruktur Sør til Din andre bolig.