KRISTIANSAND: Av hensyn til sikkerheten ble det i februar besluttet å stenge Torvet for en periode, på grunn av tett anleggstrafikk.

— Som følge av setninger og byggestopp rundt det gamle rådhuset kom vi litt på etterskudd med betongarbeidet på Øvre Torv. Dette medfører at vi ikke blir ferdig med betongplata til 1. juli, der publikum skulle ha gangsone. Da må vi tenke litt annerledes, opplyser prosjektleder Torbjørn Nordhagen fra entreprenøren Veidekke.

- Ikke så begeistret

Den enkle gangbroa kommer på plass innen 1. juli, og rives 10. august. Den reises etter krav fra Kristiansand kommune.

Fjellet mellom rådhuset og Haandverkeren er i ferd med å bli sprengt bort. Foto: Vegard Damsgaard

— Vi var ikke så begeistret for at Kirkegata blir stengt i sommer, og mente det burde gjøres noen tiltak. Det etableres derfor en midlertidig bro i høysesongen så turistene får en passasje gjennom Kirkegata, opplyser rådgiver Einar Hanssen fra Kristiansand Eiendom.Tidspunktet for åpning er ikke endret: Torvet parkeringsanlegg med inntil 450 plasser til drøyt 210 millioner kroner skal stå ferdig til sommeren neste år.

Les også: Festningsgata blir aldri den samme

Det neste som skjer er at det eneste fjellet i byggegropa, mellom rådhuset og Haandverkeren, sprenges og kjøres bort - et forholdsvis støyende arbeid. Deretter støpes betongdekket som utgjør anleggets tak fra juli måned.

Det to etasjers anlegget krever bortkjøring av 5000 lastebillass gjennom først Tollbodgata, senereFestningsgata. Sanden graves ut etter at betongdekket er støpt på Øvre og Nedre Torv.

I sommer vil betongbilene gå i skytteltrafikk over Torvet. Foto: Vegard Damsgaard

Vil ha varme i bakkenByggherren Torvparkering AS har nå ytret ønske om et snøtiningsanlegg med fjernvarme i gangsonene på Torvet, i samarbeid med gårdeiere og Agder Energi.

— Vi ser positivt på dette, men må først utrede kostnader og konsekvenser på lang sikt før vi bestemmer oss, sier Einar Hanssen.

Kommunen diskuterer nå også hvilket dekke som skal legges på Torvet, og hvordan kostnadene skal fordeles mellom dem og utbygger.

Nedre Torv åpnes for ferdsel i anledning Julebyen i november. Deretter åpnes Øvre Torv til vinteren, der det som kjent anlegges ny isbane.