— Å ha anleggsarbeid rett utenfor er ikke spesielt hyggelig, derfor har vi satt ned prisene på enkelte retter, noe som har fungert greit. Vi må bare prøve å overleve dette året etter beste evne, sier Laurits A. Hvidevoll, innehaver av Restaurant Glipp sammen med Lars Ove Tesdal.

Restauranten ble etablert for 16 år siden, og eieren tror parkeringsanlegget som nå bygges kan hjelpe dem på veien mot fetere år.

Men gravingen medfører at de mister hundre stoler utendørs i den lukrative sommersesongen, samtidig som Sommer på Torvet enten tar pause eller flyttes til Tresse.

- Positivt for byen

Ifølge Hvidevoll har det ikke vært aktuelt med noen kompensasjon fra byggherren. Men de håper å få betalt med solid driks når bilene inntar undergrunnen på vårparten neste år.

Restaurant Glipp har innført anleggspriser i anleggsperioden. Foto: Vegard Damsgaard

— Når anlegget er ferdig tror jeg dette er veldig positivt for både Torvet, byen og det hele, vi må bare komme oss gjennom dette året, sier han. På deler av menyen er prisnivået senket med 30-40 prosent, noe som ifølge restauranteieren har falt i smak hos gjestene og gitt en bra februaromsetning.

De lokker også med at kundene får med seg torvforvandlingen på kjøpet.

Restaurant Glipp har hatt noe sviktende belegg de senere årene; fra 13 millioner og millionoverskudd i 2008 til 8,8 millioner og beskjedent underskudd i 2014. De har nå seks-sju faste ansatte etter at to sluttet ved nyttår, og håper med dette å unngå oppsigelser.

Samme priser hos bøndene

- Er det fare for driften?

— Nei, vi skal klare å komme oss gjennom, selv om det blir et veldig tøft år. Så får vi håpe på en fin sommer på Tømmerstø, svarer Laurits A. Hvidevoll, og viser til sommerrestauranten de åpnet i fjor.

Til høyre i bakgrunnen forsøker restauranten Bønder i byen å lokke gjester, noe de etter eget utsagn lykkes greit med. Foto: Vegard Damsgaard

Restauranten Bønder i byen på Øvre Torv har ikke tenkt å følge Glipps oppskrift.— Det kommer vi ikke til å gjøre, det er billig nok som det er, mener Kristoffer L. Pedersen, en av fem eiere.

De har solgt over budsjett, det vil si 11 millioner kroner fra åpningen i juli og ut året. I kontrakten med huseier har de bakt inn redusert husleie i byggeperioden.

Ifølge Pedersen er de ikke sjenert av støy inne i restauranten.

- For vår del kan dette anlegget bli veldig positivt, siden det kommer masse folk opp like i nabolaget. Vi hører ganske mange som sier at de leter etter p-plass når de kommer til oss for å spise, forteller Pedersen, som også er blant eierne til Sjøhuset.