— Pressekonferansen gjelder fengsel, og hva som kommer i revidert nasjonalbudsjett, sier ordfører i Mandal, Alf Erik Andersen, når Fædrelandsvennen ringer for å høre om den annonserte pressekonferansen til onsdag.

I mai i fjor sto jubelen i taket da Høyre, Frp, Venstre og KrF ble enige om at nye lukkede fengsler med 150 plasser hver skal bygges i både Mandal og Froland, i tillegg til at Evje skulle få 40 åpne soningplasser. Siden har det imidlertid vært stille.

Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp), som har vært saksordfører for fengselssaken, er pottetett når vi spør om agendaen for pressekonferansen på onsdag.

Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp) har vært saksordfører for fengselssaken. Foto: Tone Sandberg

— Det kan jeg ikke si noe om, svarer Ellingsen.

Hemmelighetsfull saksordfører

- Men dere har vel ikke en pressekonferanse om fengsel i Mandal samme dag som revidert nasjonalbudsjett legges fram, for å fortelle at det ikke kommer penger?

— Jeg vil hverken avkrefte eller bekrefte noe som helst, sier Ellingsen.

- Omhandler soningskapasitet

- Tror du sørlendingene blir fornøyd etter pressekonferansen?

— Det har jeg ingen formening om, sier stortingsrepresentanten, som likevel kan strekke seg til å bekrefte at han faktisk vil være til stede på pressekonferansen i Mandal onsdag klokka ni.

— Jeg drar til Mandal tirsdag ettermiddag og skal delta på en pressekonferanse som omhandler soningskapasitet onsdag morgen, forteller Ellingsen.

Har du lest våre tidligere saker om nye fengsler på Sørlandet?

— Godt nytt for Mandal

Mandalsordføreren, fra samme parti, tolker pressekonferansen som gode nyheter for Mandal.

— Det gjør jeg. Når det først er vedtatt at det skal bygges to fengsler på Sørlandet og opprettes flere åpne soningsplasser på Evje, må det jo komme planleggingsmidler enten i revidert budsjett eller i statsbudsjettet for 2017, sier Andersen og fortsetter:

— Har man virkelig skutt gullfuglen kommer det både planleggingsmidler og byggemidler i revidert, og da kan byggingen starte allerede i år. Men det er nok mindre realistisk, innrømmer ordføreren.

Spent på modell

Han er også spent på hva slags modell man kommer til å velge.

— Det er planlagt OPS (offentlig-privat samarbeid, journ.anm.), men vi vet jo ikke om det blir slik. Og hvem skal i så fall drifte fengselet dersom man går for en OPS-modell, spør Andersen.

Mandalsordføreren insisterer at han ikke kjenner innholdet hverken i pressekonferansen onsdag eller i pressemeldingen som, ifølge Andersen, sendes ut mandag.

Mandalsordfører Alf Erik Andersen har mast så mye på partikollega og justisminister Ander Anundsen at sistnevnte under Frps landsmøte i april la om til sørlandsdialekt og siterte fra en av de mange telefonoppringningene han har fått. Foto: Tone Sandberg

— Veldig gode samtaler

- Men du har god kontakt med dine partifeller i Oslo?

— Jeg har hatt veldig gode samtaler både med partifeller i Storting og regjering. Og selv om jeg ikke kan referere fra samtalene, har de vært veldig positive, forteller Andersen.

- Både Froland og Mandal

Ordfører i Froland, Ove Gundersen (KrF), som først ble gjort kjent med pressekonferansen av Fædrelandsvennen, venter også i spenning på hva den vil avsløre.

— Jeg velger å tolke det positivt at den i det hele tatt skal holdes. Så velger jeg også å tro at det er snakk om planleggingsmidler til fengselsbygging i både Mandal og Froland, sier Gundersen.