Første seier kom da det ble besluttet at Sørlandet var landsdelen som skulle få nytt fengsel i Norge. Ropstad har siden jobbet for at det bør bygges to fengsler fremfor ett, og det ble tirsdag kjent at dette er justiskomiteens anbefaling.

Ropstad fikk tre målsjanser og scoret på alle.

Kronen på verket er at hjembygda Evje beholder sitt fengsel og attpåtil får 40 nye plasser.

Sjelden har begrepet politisk hjemmeseier passet bedre. Ropstad fikk tre målsjanser og scoret på alle.

At denne saken har vært viktig for Ropstad viser følgende uttalelse han gav til Fædrelandsvennen i desember i fjor:

Jeg sitter i justiskomiteen, er fra Sørlandet, representerer vippe-partiet KrF og har lovet velgerne nytt fengsel. Mislykkes jeg i denne saken, har jeg ikke gjort jobben min. - Da skal dere slippe å se meg stille til valg igjen.

Han har nok angret litt på denne sterke uttalelsen , og underveis i prosessen har andre politikere blant annet kritisert Ropstad for å anbefale to fengsler. De har ment at Sørlandet bør satse på ett alternativ i frykt for at andre landsdeler kan snappe det ene dersom det skal bygges to.

Ropstad har ikke virket særlig bekymret, snarere har inntrykket vært at denne prosessen har han hatt kontroll på hele veien.

Det har hele tiden vært snakk om å bygge 300 nye fengselsplasser. Mandal og Froland får 150 plasser hver.

Den store overraskelsen er derfor de 40 ekstra plassene til Evje, som Ropstad har fått presset inn. Evje har 20 plasser fra før. Når det nå utvides til 60, kan man altså med rette si at det blir tre fengsler på Sørlandet. Det var det få som så komme.

Det er dette som kalles distriktspolitikk.

Regjeringen har vært tydelig på at den ønsker ett stort og robust fengsel, men nå går det altså mot tre. Det er dette som kalles distriktspolitikk. For stortings- og regjeringspolitikere er det mye gøyere å glede tre lokalsamfunn fremfor ett, særlig knappe fire måneder før et lokalvalg.

Beslutningen kan imidlertid også forsvares faglig, den lener seg trygt mot den kvalitetssikringsrapporten Justisdepartementet har utarbeidet. Den rapporten anbefaler både to og tre fengsler foran ett.

Beregninger har vist at det over 40 år koster 100 millioner kroner mer å bygge og drifte to fengsler framfor ett, men det blir samtidig hevdet at dette kompenseres ved rehabiliteringsbesparelser man oppnår blant de innsatte i små fengsler fremfor store.

Selvsagt er det flere enn Ropstad som har vært involvert i kampen om fengselsplasseringen og som skal ha ære for at disse arbeidsplassene er lagt til Sørlandet.

Ordførerne i Froland og Mandal har grunn til å være stolte i dag. Ordføreren i Evje og Hornes, Bjørn Ropstad, har nok først og fremst grunn til å være stolt av sønnen Kjell Ingolf, selv om Evje har jobbet aktiv inn mot Stortinget i denne saken. De andre representantene fra Sørlandsbenken utrykker også stor tilfredshet med beslutningen og vil forsøke å slå politisk mynt på løsningen, men dette er først og fremst Kjell Ingolf Ropstads verk.

Vi ser ham nok på listene ved neste valg også.