Ordfører Sigmund Pedersen (Sp) tok et symbolsk spadetak med gravemaskinen til ære for pressen. I bakgrunnen står grunneiere, politikere og andre som har jobbet hardt med å få fengselet til Froland.
En knapp time etter at avgjørelsen ble kjent tok Froland-ordfører Sigmund Pedersen et symbolsk spadetak med gravemaskinen på fengselstomta på Blakstadheia. Foto: Erlend Olsbu
Til høsten går Sigmund Pedersen (Sp) (t.h.) av som ordfører for Froland. Med fengselssaken i havn kan han gi seg med god samvittighet. Her sammen med ordførerkandidat Mari Mykland (Sp) og varaordfører i Arendal, Anders Kylland (Frp). I bakgrunnen står Arendals ordfører Einar Halvorsen (hvit skjorte) sammen med grunneiere og andre politikere ved fengselstomta.

— Det er helt topp med fengsel. Det betyr arbeidsplasser. Jeg ser ikke noe negativt med det, sier anleggsarbeider Bjørn Andersen til Fædrelandsvennen.

Bjørn Andersen (t.v.), Stian Pettersen, Stefan Arnesen og Espen Longnes i anleggsfirmaet Gauslå tror på gode tider og mange oppdrag i forbindelse med fengselsbyggingen. Her avbildet i Froland sentrum, hvor de nå legger ny sykkelsti. Foto: Erlend Olsbu
Steffen Eithun er også glad for at det blir fengsel i Froland. - Det blir flere arbeidsplasser. Mamma får nok også flere kunder her på Frolandstaua, sier Eithun. Foto: Erlend Olsbu

Han og kollegaene i entreprenørselskapet Gauslå var tirsdag travelt opptatt med å legge den nye sykkelstien gjennom Osedalen i Froland sentrum. De er udelt positive til at det nå kommer et fengsel i kommunen.— Dette skal jo ut på anbud, men hvis vi får jobben vil vi ha arbeid i flere år fremover. Det er klart det er bra. Alt som gir penger i kassa er topp, sier Andersen.

150 lukkede plasser

Tirsdag ble det klart at Agder får to nye fengsler, og de skal ligge i Mandal og Froland. I tillegg får Evje 40 nye åpne plasser.

På en pressekonferanse i Stortingets vandrehall presenterte justispolitikerne Jan Arild Ellingsen (Frp), Margunn Ebbesen (H), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Iselin Nybø (V) stedsvalget de fire partiene har blitt enige om.

- Det skal bygges ett nytt fengsel, lokalisert to steder, i Mandal og Froland, opplyser saksordfører Jan Arild Ellingsen (Frp).

De to fengslene får 150 lukkede plasser hver.

I tillegg kommer det 40 nye åpne plasser på Evje, og disse skal erstatte plassene som legges ned i Kleivgrend og Håvet.

Bra for næringslivet

Fædrelandsvennen snakket tirsdag med flere frolendinger. Noen hadde ingen mening om prosjektet, men de som ønsket å uttale seg var positive.

Det er bra med arbeidsplasser. Det er sikkert fint for de kriminelle i området også.

— Det er bra med arbeidsplasser. Det er sikkert fint for de kriminelle i området også. Det må jo være greit å kunne sone i nærheten av hjemstedet, sier Steffen Eithun. Han tror også på økt omsetning for kafeteriaen Frolandstaua, som mora driver.

— Det blir helt sikkert mer besøk. Andre som driver forretninger vil også merke det, tror jeg, sier Eithun.

Må ha flere enn Gauslå

Ordfører Sigmund Pedersen (Sp) trekker også fram ringvirkningene.

— Vi har all nødvendig kompetanse til å bygge dette i vårt nærområde. Men det må nok flere til enn bare Gauslå, sier Pedersen.

— Hva med de som skal jobbe og levere tjenester til fengselet?

— De finnes også i nærheten. Det er sykehus i Arendal og videregående skole på Myra. Det er i dag flere lærere fra blant annet Sam Eyde videregående som er knyttet til fengselet i Arendal. Så det blir ikke noe problem, sier Pedersen.

- Bra med deling

Han mener regjeringen falt ned på en god løsning ved å fordele fengselet på tre kommuner.

— Det synes jeg er veldig greit. Da fordeler du både i øst, vest og midt i Agder. Det er gunstig. De har nok ikke tenkt bare økonomi, men også hva som er gunstig for befolkningen, sier Pedersen til Fædrelandsvennen.

Slik var fengselet på Blakstadheia i Froland tenkt om det skulle bli bare ett fengsel. Det ble i dag bestemt at man går for en tredelt løsning mellom Froland, Mandal og Evje. Foto: GEIR OLAV KUVAAS, AXIS

Flere Fædrelandsvennen snakket med i Froland mente at ett stort fengsel i Froland kunne ha skapt så store protester fra vestre deler av Agder at det ville ha blitt en omkamp.— Det hadde nok blitt verre. Løsningen som er valgt gjør at du slipper den striden der, sier Pedersen.

Tok første spadetak

Fengselstomta på Blakstadheia i Froland er så godt som byggeklar ifølge Pedersen. En knapp time etter at avgjørelsen ble kjent tok han et symbolsk «spadetak» med gravemaskinen på tomta.

Vi er klare til å komme raskt i gang. Kanskje det blir allerede til våren neste år.

— Vi er klare til å komme raskt i gang. Kanskje det blir allerede til våren neste år, sier Pedersen.

Grunneierne i området, Trond Østereng, Rune Midtstøl, Øystein Gauslaa og Arild Kjempekjenn, var også til stede i kommunestyresalen da nyheten kom.

— Dette er kjempepositivt. Politikerne har gjort en god jobb. Det vil bety mye for anleggsbransjen, men også for mange leverandører som skal levere varer og tjenester til fengselet, sier Østereng til Fædrelandsvennen.

Til høsten går Sigmund Pedersen (Sp) (t.h.) av som ordfører for Froland. Med fengselssaken i havn kan han gi seg med god samvittighet. Her sammen med ordførerkandidat Mari Mykland (Sp) og varaordfører i Arendal, Anders Kylland (Frp). I bakgrunnen står Arendals ordfører Einar Halvorsen (hvit skjorte) sammen med grunneiere og andre politikere ved fengselstomta.

— Kostbart for ArendalOrdfører Pedersen tror støtten fra de andre kommunene i Aust-Agder betød mye for at Froland fikk fengselet.

Det tror også Anders Kylland, varaordfører i Arendal og fylkesleder i Aust-Agder Frp.

— Vi har jo egentlig jobbet for å flytte arbeidsplasser ut av kommunen. For vi mister jo våre. Det koster oss å støtte Froland, sier Kylland og ler.

Sp-ordfører Pedersen er også full av lovord til den borgerlige regjeringen.

— De har gjort en veldig god jobb. Jeg vil skryte av at de har tenkt på det distriktspolitiske og ikke bare økonomi, sier Pedersen.