— Vi får tilbake alt vi har tapt av jobber og vel så det. 150 varige, statlige arbeidsplasser er en fantastisk mulighet for å utvikle byen videre, sier ordfører Tore Askildsen.

Følg FVN Mandal på Facebook!

En rekke offentlige jobber blant annet innen politi, namsmann, tingrett og sykehus er forsvunnet det siste tiåret fra kommunen.

Nå håper jeg at tingrettfunksjonen kan komme tilbake med fengselet.

— Nå håper jeg at tingrettfunksjonen kan komme tilbake med fengselet. Lokalene står jo her fortsatt, sier Askildsen.

Tirsdag formiddag kunne han skue ut over Jåbekk industriområde like øst for Mandal sentrum med spaden på skuldra. Her vil fengslet trolig åpne i løpet av 2018. Han har et nervepirrende døgn bak seg, for han visste ikke noe sikkert før tirsdag formiddag.

- Jeg har jo fått mange meldinger fra mine på Stortinget, men jeg fikk ikke aldri en endelig bekreftelse før dere i media, sier Askildsen.

På rådhuset var det lutter glede tirsdag formiddag. Her er det formannskapssekretær Trine Merete Vasby som gir ordføreren en blomst og klem. Foto: Jarle R. Martinsen

Vi er med ham opp til området fengselet skal ligge. Det blir på rundt 170 mål. Innenfor murene blir det et helt samfunn som vil trenge masse tjenester fra næringslivet og kommunen.— Ja, for det ene er at vi får minst 150 nye jobber. Men tenk på alle de tjenestene et slikt fengsel skal ha som mat, vedlikehold og så videre. Kommunen må nå også rigge seg til for å levere helse- og skoletjenester, sier Askildsen.

Her han står på Jåbekk, kan også han skue rett ned på den vernede bedriften Mindus. Her vil fengslet trolig kunne bruke bedriften til arbeidstrening for de innsatte.

Samarbeid

Det har vært snakk om at fengselet bygget som et ops-prosjekt, et samarbeid mellom det private og offentlige.

<b>Bernt Ove Bjørgsvik:</b> Det er en fantastisk nyhet som alle vi i Mandal skal glede oss stort over. Arbeidsplassene er det ene, men tenk på ringvirkningene. Et fengsel trenger mange tjenester som vil gagne byen.
<b>Ingrid Sæverud:</b> Er det sant? Så hyggelig! Jeg trodde det var andre, sterkere kandidater lenger østover. Dette er veldig hyggelig for byen og alle arbeidsplassene som er statlige og dermed trygge.
<b>Harald Holmboe: </b>Det er selvsagt svært positivt for Mandal med alle arbeidsplassene og ringvirkningene dette får for vårt samfunn. Samtidig forsvinner det jordbruksareal som rammer de som driver i næringen.
<b>Jon Erling Solås: </b>Jeg er byggmester, så for mitt firma er dette utrolig flott. Jeg håper dette betyr mange oppdrag for oss i næringen. Ikke bare med bygging av fengselet, men også alle som nå vil flytte til byen.

— Jeg vet jo ikke om hvordan regjeringen nå vil legge dette opp, sier Askildsen som antyder at fengselet vil koste rundt én milliard kroner å bygge.Det neste som skjer er at Stortinget skal vedta fengselet i juni.

— Så vil vi vel raskt få besøk av Kriminalomsorgen og statsbygg. Jeg antar jo også at statsbudsjettet inneholder pengene for å komme i gang med byggingen neste år, sier Askildsen.

Kommunen satte i gang reguleringen allerede i vår, og har på den måten spart flere måneder.

Roser ordføreren

Askildsens innsats for å få fengsel til Mandal får skryt fra hans politiske motstandere.

- Han skal ha en stor ære for at dette nå skjer, sier Frps gruppeleder i bystyret, Alf Erik Andersen.

Men han sier samtidig at det har vært en tverrpolitisk innsats, både lokalt og sentralt.

— Sørlandsbenken og ikke minst vår egen Åse Michaelsen har jobbet iherdig for å få dette til, sier Andersen.

Viktig

Høyres ordførerkandidat, Jon Gunnar Ask, trekker også fram ordførerens rolle.

— Han fortjener en stor fjær i hatten, sier Ask.

Han sier at dette viser hvor viktig arbeidet som ble gjort på 2000-tallet for å tilrettelegge Jåbekk til næringsområdet var. Det er her fengselet skal ligge, fire-fem kilometer øst for sentrum.

- Nå er alt på plass, det er bare å begynne å bygge fengsel her, sier han.

Fantastisk innsats

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Even Tronstad Sagebakken roser også Askildsen.

— Han har gjort en utrolig flott innsats, sier Sagebakken.

Han sier at folk i Mandal ikke aner hvor store positive ringvirkninger dette vil få.

— Tenk alt et fengsel trenger av tjenester, mat og så videre. I tillegg kommer den hjelp de trenger av skole- og helsetjenester for å nevne noe, sier han.

- Vil skape kraftig vekst

Styreleder for Mandal Handel og Serviceforening, Espen Regevik, sier at fengselet vil skape kraftig vekst på alle nivå i kommunen.

— Jeg overskuer ikke alle konsekvensene allerede nå, men det er klart at bare byggingen av et slikt fengsel vil bety enormt mye for entreprenører, håndverkere og andre her i regionen. Slik sett er det å håpe at det vil bli brukt mest mulige lokalt næringsliv i prosessen som nå forestår, sier Regevik.

Bare matleveransene vil bli betydelig.

Når fengselet så står ferdig, mener Regevik at det vil gi varige ringvirkninger for byens næringsliv.

— Bare matleveransene vil bli betydelig fra butikker, bakeri og så videre, sier han.

Han roser sterkt alle involverte, både lokalt og sentralt for at fengselet plasseres her.

- Dette betyr mye for oss alle, sier han.