OSLO: Det ble klart på en pressekonferanse i Stortingets vandrehall tirsdag formiddag.

Der presenterte justiskomiteens Jan Arild Ellingsen (Frp), Margunn Ebbesen (H), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Iselin Nybø (V) stedsvalget de fire partiene har blitt enige om.

Dermed er spenningen utløst etter at regjeringen i desember la fram en stortingsmelding om kriminalomsorgen der det går fram at de ønsker 300 nye fengselsplasser på Agder. Det er en kapasitetsøkning på 180 plasser, og skal erstatte de utdaterte fengslene i Kristiansand og Arendal.

Seks kommuner meldte raskt sin sin interesse, og representanter for Froland, Lillesand, Evje og Hornnes, Vennesla, Hægebostad og Mandal har siden nyttår reist i skytteltrafikk til Oslo for å overbevise sentrale politikere om at nettopp deres kommune egner seg best. Litt senere kastet også Kvinesdal og Søgne seg inn i konkurransen, slik at justispolitikerne har hatt i alt åtte alternativer å velge mellom.

Regjeringens opprinnelige ønske var å bygge ett fengsel, men tanken om å bygge to ble i vinter tatt opp igjen av KrF og Kjell Ingolf Ropstad med henvisning til de faglige konklusjoner i en kvalitetssikringsrapport.

Både de fengselsansattes fagforeninger i Kristiansand og Arendal har gått inn for at det bygge ett nytt fengsel på Kjerlingland i Lillesand. Det samme har politimester Kirsten Lindeberg.

Justiskomiteens innstilling går nå videre til endelig behandling i Stortinget. I den opprinnelige planen skulle det ha skjedd allerede 5. mai, men behndlingen ble utsatt til 8. juni fordi politikerne ønsker å se fengselssaken i sammenheng med spørsmålet om å kjøpe soningsplasser i Nederland.

På landsbasis går regjerningen inn for at det etableres 650 nye fengselsplasser, men bare på Agder skal det bygge helt nytt. De øvrige skal komme ved utvidelse av kapasiteten ved eksisterende fengsler i Bergen, Skien, Halden og Åna i Rogaland.