- Det blir ett fengsel med to enheter og de skal ligge i Mandal og Froland, fastslår justiskomiteens saksordfører Jan Arild Ellingsen (Frp), Margunn Ebbesen (H), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Iselin Nybø (V). Foto: Tone Sandberg
Slik var fengselet tenkt i Froland om det skulle bli bare ett fengsel. Det ble i dag bestem at man går for en tredelt løsning mellom Froland, Mandal og Evje. Foto: Geir Olav Kuvaas, AXIS
Froland feirer fengsels-avgjørelsen med kake tirsdag formiddag. Foto: Erlend Olsbu
Slik ser arkitektene for seg fengslet på Jåbekk i Mandal. Foto: HLM arkitektur

OSLO: Det ble klart på en pressekonferanse i Stortingets vandrehall tirsdag formiddag.

Der presenterte justispolitikerne Jan Arild Ellingsen (Frp), Margunn Ebbesen (H), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Iselin Nybø (V) stedsvalget de fire partiene har blitt enige om.

— Det skal bygges ett nytt fengsel, lokalisert to steder, i Mandal og Froland, opplyser saksordfører Jan Arild Ellingsen (Frp).

De to fengslene får 150 lukkede plasser hver.

I tillegg kommer det 40 nye åpne plasser på Evje, og disse skal erstatte plassene som legges ned i Kleivgrend og Håvet.

— Ambisjonen er å få de første bevilgningene inn på statsbudsjettet i 2016, men detaljene får vi komme tilbake til, sier Ellingsen.

- Det blir ett fengsel med to enheter og de skal ligge i Mandal og Froland, fastslår justiskomiteens saksordfører Jan Arild Ellingsen (Frp), Margunn Ebbesen (H), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Iselin Nybø (V). Foto: Tone Sandberg

— Dette er et helt enormt løft for Sørlandet. Målet må være å komme i gang med byggingen allerede neste år, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF).Dermed er spenningen utløst etter at regjeringen i desember la fram en stortingsmelding om kriminalomsorgen der det går fram at de ønsker 300 nye fengselsplasser på Agder. Det er en kapasitetsøkning på 180 plasser, og skal erstatte de utdaterte fengslene i Kristiansand og Arendal.

Kampen om fengsel

Seks kommuner meldte raskt sin interesse, og representanter for Froland, Lillesand, Evje og Hornnes, Vennesla, Hægebostad og Mandal har siden nyttår reist i skytteltrafikk til Oslo for å overbevise sentrale politikere om at nettopp deres kommune egner seg best.

Litt senere kastet også Kvinesdal og Søgne seg inn i konkurransen, slik at justispolitikerne har hatt i alt åtte alternativer å velge mellom.

Regjeringens opprinnelige ønske var å bygge ett fengsel, men tanken om å bygge to ble i vinter tatt opp igjen av KrF og Kjell Ingolf Ropstad med henvisning til de faglige konklusjoner i en kvalitetssikringsrapport.

- Det var ikke en enkel sak å velge sted, og jeg vil berømme kommunene på Agder for mange gode innspill. Alle har vært utrolig positive, og ingen har snakket hverandre ned, sier Ellingsen.

— Når vi har landet på Mandal og Froland, er det flere faktorer som har vært avgjørende: Nærhet til blålysetater som politi og brannvesen, nærhet til behandlingstilbud for tyngre psykiatri, utdanningstilbud på videregående nivå og gode kommuneal tjenester, sier han.

Å velge to i stedet for ett fengsel, er en løsning som har modnet i vinter, og Kjell Ingolf Ropstad er svært tilfreds med løsningen:

— Dette er begrunnet med faglige råd i kvalitetssikringsrapporten, sier han.

Det har tidligere vært anslått at ett nytt fengsel ville koste en milliard kroner og gi omlag 300 nye arbeidsplasser. Hva to nye fengsler vil koste, og hvor mange arbeidsplasser de gir, er foreløpig for tidlig å si. Men de skal sammen bygges som ett OPS-prosjekt.

— Kostnadssiden får vi komme tilbake til, og det vil også avhenge av hva slags type bygg man velger. Nå må vi få regjeringen til å lage en ny beregning for to enheter i stedet for ett fengsel, sier Ellingsen.

Både de fengselsansattes fagforeninger i Kristiansand og Arendal har gått inn for at det bygge ett nytt fengsel på Kjerlingland i Lillesand. Det samme har politimester Kirsten Lindeberg.

Behandles i juni

Justiskomiteens innstilling går nå videre til endelig behandling i Stortinget. I den opprinnelige planen skulle det ha skjedd allerede 5. mai, men behndlingen ble utsatt til 8. juni fordi politikerne ønsker å se fengselssaken i sammenheng med spørsmålet om å kjøpe soningsplasser i Nederland.

På landsbasis går regjerningen inn for at det etableres 650 nye fengselsplasser, men bare på Agder skal det bygge helt nytt. De øvrige skal komme ved utvidelse av kapasiteten ved eksisterende fengsler i Bergen, Skien, Halden og Åna i Rogaland.

— Målet må være å få bygget fenglene så fort som mulig. Vi vil utfordre regjeringen til å ha etablert minimum 500 plasser i løpet av fem år, sier Ellingsen.

— Det er klart dette gir et voldsomt løft for landsdelen, men det aller viktigste er at vi nå får flere fengselsplasser og får redusert soningskøene, sier Vest-Agders Åse Michaelsen (Frp).

Også Aust-Agder-representantene Ingebjørg Godskesen (Frp) og Svein Harberg (H) er svært tilfreds med løsningen.

— Å dele fengselet mellom Aust-og Vest-Agder smaker av et distrikspolitisk kompromiss?

— I så fall smaker det godt, sier Venstres Iselin Nybø. Hun er selv fra Rogaland, et fylke som ønsker seg nye fengselsplasser på Haugaland.

— Det har vært en grunnleggende enighet om at det er Agder som har prioritet, og jeg synes det er en svært god løsning med to enheter, sier hun.

Høyres Margunn Ebbesen fra Nordland understreker at løsningen også er god distrikspolitikkpolitikk:

— Regjeringen er klar og tydelig på at den ønsker å desentralisere statlige arbeidsplasser, og resultatet vi har landet på er god politikk, sier hun.

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap), har denne kommentaren:

— Jeg er veldig glad for at regjeringen og KrF har landet på det samme resultatet som vi gikk inn for i 2013, og som regjerigspartiene og KrF stemte ned i fjor. Det er synd at de har brukt to år på å komme fram til dette, en tid som kunne ha vært brukt til å stikke spaden i jorda, sier hun.

Nå håper Henriksen finansieringen kommer raskt på plass:

— Det er gledelig med gode vedtak, men enda mer gledelig med penger, understreker hun.

-Hipp-hurra

Klokken 09.17 sendte Venstre ut en pressemelding der partiets representanter i Evje, Froland og Mandal er klar til kommentere lokaliseringen av nye fengsel i Agder.

Fylkesordførarkandidat Stein Inge Dahn i Venstre i Vest-Agder sier det er en gledens dag for hele landsdelen.

Slik ser arkitektene for seg fengslet på Jåbekk i Mandal. Foto: HLM arkitektur

— Det er litt spesielt hele greia, ettersom det er lekket ut allerede. Men det er en stor seier for hele landsdelen at hele landsdelen tas i bruk, både Mandal, Froland og Evje. Vi er veldig fornøyd, og sier hipp hurra, sier Stein Inge Dahn.

Froland feirer med kake

Froland feirer fengsels-avgjørelsen med kake tirsdag formiddag. Foto: Erlend Olsbu

— Nå har vi jobbet i fem år, så da fortjener vi et kakestykke, sier Frolands ordfører Sigmund Pedersen.Klokka 10.15 blir han oppringt av medierådgiver Stein Kåre Kristiansen for å følge pressekonferansen i Oslo via telefon.

Grunneiere, politikere og administrasjon er samlet i kommunestyresalen.

Ordfører Einar Halvorsen i Arendal er også til stede.

— Vi er åtte ordførere som har stått samlet om Froland, sier Halvorsen.

Lindeberg er fornøyd

Politimester Kirsten Lindeberg er fornøyd med at faglige vurderinger ble lagt til grunn og at det nå skal bygges to nye fengsler i landsdelen, skriver Agder politidistrikt i en pressemelding.

Politimester Kirsten Lindeberg i Agder politidistrikt Foto: Jon Anders Skau

— Jeg er svært godt tilfreds med at de faglige vurderingene er vektlagt. At Agder-fylkene nå skal få bygge to nye fengsler, ett i hvert fylke, er i så måte en god løsning. Som politimester vil jeg karakterisere det som meget tilfredsstillende. Nå håper jeg bare at byggeprosessen kommer raskt i gang, sier Lindeberg, som er lettet over at det etter mange års kamp nå endelig er fattet en beslutning.Politimesteren i Agder har tidligere ment at dersom det bare skulle bygges ett fengsel i Agder, så ville Lillesand være det beste alternativet.

— Det mente jeg på bakgrunn av at ett nytt fengsel bør ligge midt i politidistriktet, slik at det ble kortest mulig reisevei fra alle deler av distriktet. Med to nye fengsler spredt i vest og øst, får vi nå en god løsning, sier Lindeberg i pressemeldingen.

Vennesla gratulerer

Venneslas ordfører Thorild Bransdal sier det er en gledens dag for Sørlandet.

Venneslas ordfører Torhild Bransdal. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg har ikke fått noen beskjed. Men jeg vil gjerne gratulere Evje, Froland og Mandal. Dette er en stor dag for Sørlandet, det er en gledens dag. Froland og Mandal er gode steder for plassering av fengsel. Landsdelens store innsats for å få plassert fengsel på Sørlandet er kronet med seier, sier hun.- Dette vil bety mye for hele landsdelen, sier hun.

- Men det ble ikke Vennnesla?

— Vi hadde et godt alternativ. Selvfølgelig skulle vi gjerne hatt det hit. Men de andre hadde også det. Og i dag vil vi gratulere dem, sier hun.