— Her og nå er det alt for tidlig å si helt sikkert når byggestart blir, etter hvilken modell det skal bygges og når det står ferdig. Men fengsel skal vi ha og fengsel trenger vi, sier regiondirektør i Kriminalomsorgen region sørvest, Gudmund Idsø.

Følg  FVN Mandal på Facebook!

Sammen med assisterende direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet, Jan Erik Sandlie, kom de for første gang til Mandal fredag for å for alvor begynne planleggingen av fengslet.

— Vi kommer som en start på den jobben. Rent formelt skal vi likevel få oppdraget fra Justisdepartementet før detaljplanleggingen begynner. Men vi vet jo at Stortinget vil ha fengsel her, på Evje og på Froland. Derfor ønsker vi å begynne nå, sier Sandlie.

Klart flertall

Det var i mai at det ble klart at et flertall i Stortinget valgte Mandal og Froland som lokasjon for fengsel på Sørlandet med 150 plasser på hvert sted. Det kan trolig også bety minst 150 helt nye arbeidsplasser i hvert av fengslene.

Før befaringen var det en orientering fra ordfører Tore Askildsen (foran) om hva kommunen tenker om det nye fengslet som skal bygges. Foto: Jarle R. Martinsen

Men heller ikke her kunne de to fra kriminalomsorgen si noe sikkert.— Nei, det er for tidlig å si om antall arbeidsplasser. Det avhenger av mye, ikke minst hvordan administrasjonen skal organiseres, sier de.

Vil leie utenfra

Det de imidlertid kunne fortelle på møtet fredag, var at alle tjenester, som lege, tannlege, bibliotektjenester, lærere og så videre vil bli hentet utenfra.

— Tidligere var det slik at det som da het fengselsvesenet ansatte for eksempel egne lærere. Det er det slutt på. Vi leier inn slike tjenester fordi det både gir bedre kvalitet og er billigere, sier Sandlie.

Det betyr i seg selv mye for lokalsamfunnet.

— Ringvirkningene blir formidable, sier ordfører Tore Askildsen.

Noe optimistisk

Da nyheten sprakk i mai, antydet han at fengslet kan stå ferdig i 2018. Det fremstår kanskje noe optimistisk nå.

— Når klarsignalet kommer fra departementet, er det mye å ta stilling til, ikke minst hvordan fengslet skal bygges. Skal det bygges som ops

Slik ser arkitektene for seg fengslet på Jåbekk i Mandal. Modellen er etter hvordan fengslet i Halden er, som dog har hundre flere innsatte enn tilfellet blir her. Foto: HLM arkitektur

(samarbeid mellom offentlige og private, red anm.) for eksempel, sier Idsø.

Men Askildsen sier han på egen hånd har undersøkt med entreprenører som mener hele anlegget kan bygges på 2,5 år når spaden er satt i jorda.

Fra før av har ordføreren kontakt med BRG-gruppen som ønsker et ops-samarbeid som vil si å bygge og siden leie ut anlegget til staten. I en slik leieperiode vil da BRG stå for vedlikehold og drift.

Befaring

Etter å ha fått en orientering fra kommunen, der også påtroppende ordfører Alf Erik Andersen (Frp) og Høyres Jon Gunnar Ask deltok, dro delegasjonen på befaring på Jåbekk som ligger et par kilometer fra sentrum.

— Dette er et flott område for fengsel. Det vil ligge for seg selv samtidig som det er tett på sentrum av Mandal, kommenterte Sandlie.

Begge sier at de er møtt av entusiasme i Mandal for fengselsplanene.

— Det blir viktig fremover. Det er mange aktører som vi skal samarbeide med i planleggingen og siden driften av fengslet, sier Idsø.

Froland

Sandlie opplyser at når det gjelder Froland, skal de dit i oktober for å på tilsvarende vis starte opp planleggingen av fengslet der.