— Vi jobber intenst med saken, og det er svært viktig for oss å få fart på dette, sier justisministeren til Fædrelandsvennen.

Han kan imidlertid ikke si om det ligger penger i revidert budsjett som kommer i mai, ei heller at det blir lagt inn i statsbudsjettet for 2017. — Vi jobber nå med flere modeller og konsepter, og de er vi er nødt til å lande før vi kan si noe mer konkret, sier han.

Jubelen sto i taket da Høyre, Frp, Venstre og KrF i mai i fjor ble enige om at nye lukkede fengsler med 150 plasser hver skal bygges i både Mandal og Froland. I tillegg skal Evje får 40 åpne soningplasser. Siden har det vært stille.

Ordfører Alf Erik Andersen (til h.) var fornøyd med møte med justisminister Anders Anundsen selv om det ikke kom penger på bordet. Foto: Tone Sandberg

La om dialektenUtålmodigheten på Sørlandet er nå så stor at justisministeren i sitt innlegg på Frps landsmøte lørdag la om til sørlandsdialekt, og siterte fra en av de mange telefonoppringningene han har fått fra Mandals ordfører Alf Erik Andersen med spørsmål om når byggingen kan komme i gang.

For Andersen er utålmodig:

— Det er viktig for Mandalsregionen at byggingen kommer i gang. Vi har gjort vår jobb med områderegulering av tomta på Jåbekk, Nå venter vi bare på at finansieringen skal komme på plass, sier Andersen til Fædrelandsvennen.

Det er anslått at fengselet kan gi opp til 150 nye arbeidsplasser bare i Mandal. I tillegg har ordføreren store forventninger til ringvirkningene det skaper:

— Ser vi på tjenesteleveranser tror jeg vi kan regne med et minst like høyt tall. Dessuten har vi entreprenørvirksomheter som ligger i dvale i påvente av nye veiprosjekter, klare til å ta oppdrag, sier han.

Oljesmellen

Han benyttet landsmøtet til å drøfte saken med Anundsen i et timelangt møte, og fikk høre at nye økonomiske realiteter setter også fengselssaken i et nytt lys:

— Vi må innse at hele det finansielle bildet er endret. Både den økte asylstrømmen og nedgangen i oljenæringen har gjort at kampen om kronene er blitt mye tøffere, sier Anundsen.

Mandals ordfører Alf Erik Andersen (til v.) venter utålmodig på at byggingen av det nye fengselet skal komme i gang. -Vi jobber intenst med saken, sier justisminister Anders Anundsen Foto: Tone Sandberg

Nettopp det at oljesmellen rammer Sørlandet sterkt, mener Andersen gjør at man bør komme i gang med byggingen:— Det er et argument som underbygger behovet for å få dette på plass slik at vi skaper nye arbeidsplasser, sier han. Justisministeren er enig:

— Det er ingen tvil om at den økende arbeidsledigheten påvirker ulike tiltak, og for meg er det et tilleggsargument som kommer på toppen av det reelle behovet for flere soningsplasser, sier han.

- Agder står for tur

— Stortinget er tydelig i sin bestilling at Agder står for tur, men vi vurderer nå både ulike økonomiske løsninger, og modeller for bygging, sier Anundsen.

Hvorvidt det skal være modulbaserte bygg eller arkitektegnede løsninger er ennå ikke bestemt. Dessuten er det skapt usikkerhet omkring den tenkte OPS-finansieringen. Litt forenklet kan man si at en regelendring gjør at pengene til OPS (offentlig privat samarbeid) nå først må komme over statsbudsjettet og plasseres i Norges Bank inntil de utbetales, og ikke avbetales og bevilges over tid slik man har gjort tidligere.

— OPS er en mulighet, men vi må også vurdere tradisjonelle byggeprosjekter, sier Anundsen.

- Lys i tunnellen

Justisministeren er imidlertid klar på at fengslene kommer: I avtalen som ble inngått med KrF og Venstre ligger det at ordningen med å kjøpe fengselsplasser i Nederland er midlertidig, og skal etter planen opphøre i 2020. — Det gjør at vi er ekstra opptatt av å få dette til, sier han.

Til tross for at Anundsen ikke kan love penger nå, er Alf Erik Andersen fornøyd med svaret han fikk:

— Det viktigste er at jeg har fått bekreftet at vedtaket står fast, og at justisministeren har et brennende ønske om å få det gjennomført. Jeg har full forståelse for at det kan ta tid å få formalitetene på plass. Det viktigste er at det er lys i tunnelen, sier Andersen.

Ropstad krever penger nå

— Det må komme penger til fengslene i revidert budsjett i mai, slik at byggingen kan komme i gang.

Det sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) som var sterkt involvert i avtalen med H, Frp og V som resulterte i fengselsavtalen i fjor vår.

— Vi har en krystallklar avtale knyttet opp mot de midlertidige fengselsplassene i Nederland, og byggingen må komme i gang så raskt som mulig, sier han.

— Vi vil faktisk kreve at det i hvert fall kommer planleggingsmidler, og at ytterlige bevilgninger legges inn i statsbudsjettet for 2017. Hvis ikke det skjer, vil vi legge det inn i budsjettforhandlingene, sier han.