Bystyret bestemte seg for å bevare Kristiansand Teater. Hva synes du om det?

Bystyret vil bevare Kristiansand Teater. Byantikvar Helge Solli mener det er en bra beslutning. Men han har blitt kritisert for ikke å være tydelig nok i sitt syn. Foto: Kjartan Bjelland

— Det var en god beslutning som er jeg fornøyd med. Prosessen startet mens jeg var på Svalbard i permisjon, og min kollega la vekt på bevaring og gjenbruk, men sa også at om man ikke fant en god bruk av bygget, måtte man vurdere å rive det. Nå har bystyret bestemt at bygget skal stå, og det er en god beslutning.. Hvor stor er risikoen for at bygget nå bare blir stående og forfalle?

— Vi må satse på at når det er besluttet at det skal stå, så finner man også en ny bruk. Det verste som kan skje, er at det forfaller. Det er en situasjon vi ikke ønsker.

Så har vi Kvartal 32. Der mener utvikler at det er umulig å få til handel etter dagens standard uten å rive gamle murbygg i Tollbodgata, mens blant andre du ønsker vern. Det virker fastlåst?

— Det er viktig at bygg som vernes også kan brukes. Vi som vernemyndighet strekker oss langt for å legge til rette for ny bruk. Med boliger går det veldig greit, mens det er vanskeligere med næringsbygg. Jeg synes at Kvartal 38, der Sandens holder til, er et godt eksempel på at ny bruk og gamle bygg lar seg forene.

En husrekke i Tollbodgata kan bli revet for å få til handel. Byantikvar Helge Solli mener man må kunne klare å kombinere vekst og vern. Foto: Kjartan Bjelland

Risikerer vi at Kvadraturen som handelssenter blir taperen hvis for mye vernes?— Hvis du ser på citydelen av Kvadraturen, er de fleste næringsbyggene ikke bevart. Jeg mener næringsdrivende bør ta det som en utfordring å finne en god bruk av de byggene som skal bevares. Kvadraturen har en snart 400 år lang historie, og det er viktig å kunne forene bevaring med utvikling.

De som protesterer mot parkeringskjeller under Torvet, drar også fram argumentet om bevaring av kulturminner. Nærmere bestemt en lik-kjeller. Kan den gamle gravplassen stanse planene?

— Det spørsmålet er avklart gjennom reguleringsplanarbeidet. Restene av skjelett som er i den gamle gravplassen skal flyttes til en annen gravplass. Dette er godkjent og løst gjennom fylkeskonservatoren.

Kvadraturen har sin historie og mange av byggene er over 100 år. Det er naturlig at folk engasjerer seg når bygg blir vurdert revet.

Hva er det med disse sakene om «gammel murstein», som en bystyrepolitiker uttrykte det, som vekker så sterkt engasjement?

— Kvadraturen har sin historie og mange av byggene er over 100 år. Det er naturlig at folk engasjerer seg når bygg blir vurdert revet.

Torvet er det området i Kvadraturen som er viktigst å ta vare på ifølge, Helge Solli. Foto: Reidar Kollstad

Hva er det viktigst å ta vare på i Kvadraturen i dag?— Det viktigste er torvområdet. Dette er hjertet i Kristiansand. Det er et utrolig flott område og har dimensjoner ut over norske kvaliteter.

Er det noen bygg i Kristiansand vi virkelig bør angre på at vi rev?

— Det er sikkert mange eksempler på det. Før jeg kom til byen, var det en diskusjon rundt det gamle biblioteket som var et bygg fra tidlig 1900-tall. Det er sikkert mange som mener det ikke burde blitt revet. Samtidig må vi huske på at det ble erstattet av et bygg som fikk pris for fremragende arkitektur.

Er det noen bygg du mener vi like godt kan rive?

— Det er mange bygg som ikke tillegges spesiell verdi og som jeg som arkitekt ikke synes er spesielt bra. De kan gjerne byttes ut med nybygg. Det er for eksempel kommet noen nye bygg på høyre side av Markens gate som jeg synes er veldig bra.

Er høyhus en god ide for Kvadraturen?

— Høyhusutredningen konkluderer med at inne i Kvadraturen skal man beholde dagens høyder. Det at man tillater seg å bygge høyere i utkanten er en god ide.

Helge Solli mener renoveringen av Kasernen er et av de mest vellykkede bevaringsprosjektene i Kristiansand. Utenfor er det et lite basseng som de minste kan vasse i. Foto: Reidar Kollstad

Noen ganger går det vel bra å forene gammelt og nytt. Hva er det mest vellykkede bevaringsprosjektet i Kristiansand?— Renoveringen av Kasernen i Vestre Strandgate og St Josephs er veldig gode eksempler på at bevaring gjennom ny bruk fungerer veldig godt. Det er godt gjennomførte prosjekter og med bra sluttresultat.

Mange bygg blir krevd revet fordi de er så stygge. Men når noen først vil rive dem, kommer gjerne kravet om vern. Hva er det som skjer?

— At bygg i seg selv er stygge, er gjerne en subjektiv vurdering. Og det man synes er vakkert endrer seg over tid, så det er veldig bra at man har en tidsdimensjon når man vurderer vern. Når det gjelder Kvadraturen er det to store verneplaner der vi har vurdert bygg for bygg. Estetikk i seg selv er ikke det eneste kriteriet for vern, det er også en rekke andre.

Tinghuset er et bygg mange mislikte da det kom. Hadde det blitt vernet om noen ville rive det nå?

— Det enkle svaret er ja. Tinghuset som bygg har klare kvaliteter og vil nok bli bevart. Så må det legges til at da det ble reist var den store diskusjonen om man skulle ha tre ekstra etasjer til fengsel. Uten de ekstra etasjene, hadde nok ikke diskusjonen blitt så stor. Så vidt jeg husker, ønsket heller ikke arkitektene de etasjene.

Tinghuset har blitt utskjelt på grunn av sitt utseende. Helge Solli mener det er et bygg som bør vernes. Foto: Kjartan Bjelland

Hvilke bygg reist i dag tror du vi vil krevet vernet i fremtiden?— Jeg tror Tangen videregående skole er et slikt bygg. Det er et veldig godt eksempel på god arkitektur som jeg mener vi bør ta vare på. Og så har vi selvsagt Kilden.

Når kommer kravet om å verne bygg i Sørlandsparken?

— Det har vi ikke vurdert, men det kan godt komme. Sørlandsparken er et område jeg som antikvar har et ambivalent forhold til. Ideelt sett burde Kvadraturen alene være handelssenter, men samtidig var det rett å flytte de plasskrevende forretningene dit. Men det er absolutt bygg der som har arkitektoniske kvaliteter.

Blant Fædrelandsvennens ivrige leserbrevskribenter har du blitt kritisert for å forholde deg taus i saken om Kristiansand Teater. Hvordan reagerer du på den kritikken?

— Byantikvaren har en rådgiverfunksjon i slike saker, og når det blir fattet politiske vedtak, er det ikke vanlig å gå ut i en offentlig debatt. Debatten kom etter at saken var i byutviklingsstyret, og da mente jeg det var rett ikke å delta. Hadde den kommet på forhånd, hadde jeg nok vært på banen.

Hva blir regnet som den største tabben i Norge når det gjelder ikke å ta vare på kulturminner?

— Det tror jeg ikke jeg skal begi meg ut på å gi noen vurdering av. Men vi har en diskusjon om å rive Y-blokka i regjeringskvartalet, og det er et feilgrep, sett med mine øyne.