— Når Jon Bjørgum etterlyser stemmene til de «unge» i bevaringsspørsmål, så er det tradisjonelt de unge som har kjempet for bevaring, mens det er de eldre som har jobbet for sanering, sier sivilarkitekt Torstein Vehusheia (38) i Trollvegg Arkitektstudio på Lund i Kristiansand.

Selv mener han utbyggerens forslag om å rive de fem byggene i kvartal 32 ut mot Tollbodgaten er en dårlig løsning. Men mener at husrekken også må kunne preges av vår tid.

Uærlig løsning

— Løsningen deres arkitekt har foreslått er uærlig. Det trenger ikke være galt. Men den gir inntrykk av å være noe den ikke er. Løsningen de har presentert nå kunne vært bygd hvor som helst, i Sørlandsparken for den del. Derfor tror jeg man kan komme fram til en bedre løsning, et kompromiss som bevarer det eksisterende, og samtidig åpner for noe nytt. Men hvis man river ett eller to av husene i rekka, så bør det nye bygget være av vår tid, og være ærlig på det. Den franske arkitekten Eugèn Viollet-Le-Duc beskrev bygg som en levende organisme, som blir mer spennende jo mer den utvikles med tiden, sier Torstein Vehusheia.

— Derfor er tror jeg et kompromiss kan gjøre denne husrekka mer spennende og gi den en identitet som er særegen.

- Hvor mye betyr det at dette er den siste gjenværende husrekka etter bybrannen i 1892?

— Det sier for det første at byen allerede har revet mye. Dernest mener jeg at det likevel ikke skal være altoverskyggende, hvis man kan komme fram til en god løsning her. Løsningen de har presentert nå er litt drøy og monoton. Den er åpenbart maksimert for å få størst mulig økonomisk gevinst, sier Vehusheia.

Viktig kvartal

Slik er gateløpet i Tollbodgata i dag. Foto: Jan Oddvar Eide
Slik har utbygger foreslått at det blir. Foto: AMB Arkitekter

Vehusheia legger vekt på at kvartal 32 vil være svært viktig for å skape en levende by.— Dette er antakelig det viktigste kvartalet i byen med tanke på å skape aktivitet. Sentrum trenger denne aktiviteten. Da er det en egenverdi at bygget signaliserer fra alle kanter hva slags aktivitet som er på innsiden. Da kan jeg tenke meg en moderne port inn fra Tollbodgata, som er ny og tydelig av vår tid, der man kan se inn på den aktiviteten som er der. Samtidig som man tar vare hoveddelen av husrekka. Hvis man river ett eller to av byggene, og lager en spenstig og ærlig port inn, så tror jeg det kan bli en god løsning. Men da må det være et bygg med moderne arkitektur som har tro på seg selv, ikke et «wannabe gammeldags kompromissløsning» som er foreslått nå. Det må være ærlig og nytt. Da kan husrekken tilføres noe fra vår tid, men det må være kvalitet som beriker, sier Vehusheia og foreslår en arkitektkonkurranse.

— En arkitektkonkurranse kunne fått fart på dette, sier han.

God løsning

Sivilarkitekt Karoline Hov Larsen (28) er nettopp kommet til Kristiansand, og forteller at hun ikke har lagt merke til husrekka ut mot Tollbodgata før.

— Hvis dette er den siste husrekken av sitt slag, så bør man søke å bevare den. Men jeg kjenner ikke bakgrunnen for denne husrekka. Og det viktigste er uansett å få inn aktivitet i byen og i bygget, samtidig som man klarer vise historien. Det mener jeg utbygger har klart med sitt forslag. De bevarer litt og tilfører noe nytt, sier hun.

— Det kan heller ikke være slik at man låser byen på et tidspunkt, og sier at slik skal den bevares.

Vern gjennom bruk

Sivilarkitekt Håvard Tveito (28) mener debatten er viktig.

— Vern gjennom bruk er et godt prinsipp og utgangspunkt. Det er viktig å ta vare på noe av byens historie. Snøhetta har vist at det er fullt mulig å få til, og at de tekniske utfordringene lar seg løse. Derfor er det verdt å diskutere før man river rekka, ettersom det er den som er interessant, ikke husene hver for seg, sier han.