— Dette er virkelig hjertet av byen, mer sentralt blir det ikke. Vi synes forslaget fra utbygger er veldig, veldig flott. Så er det en diskusjon knyttet til fem små hus. Vi vil imøtekomme ønsket om å rive og bygge ny fasader, som blir veldig attraktive sammenlignet med de som er der nå, uttalte Mette Gundersen fra Ap i byutviklingsstyret torsdag.

Først tok politikerne en rask titt på kvartal32, omsluttet av Nedre Torv, Markens, Tollbodgata og Kirkegata.

Kvadraturens største eiendomsbesitter, Christiansholm Eiendom, ønsker de neste par årene å bygge omkvartaletfor 450 millioner kroner.

- Ikke ødelegge for Zara

Men politikerne fant det ikke bryet verdt å spasere rundt hele kvartalet.

Slik ser utbygger for seg den nye fasaden i Tollbodgata, som får 20,9 meters gesimshøyde. Foto: AMB Arkitekter

— Skal vi gå inn og vedta, så vi kan få litt varme i kroppen, utbrøt gruppeleder Gundersen på tampen av befaringen. Hjørnesteiner i nybygget er en to etasjers butikk for den spanske klesgiganten Zara, storutvidelse av hotell Wergeland og et nybygg for mediehuset Fædrelandsvennen.

— Sjelden er vi så heldige å få noen som holder på til de har et helt kvartal å utvikle. Da må vi ha på de store, langsiktige brillene. Som mann vet jeg at det ikke er så positivt å nevne damenavn hjemme. Men å komme hjem og si at man har ødelagt for Zara, skal man i hvert fall ikke gjøre, påpekte Odd Nordmo (H).

- Utrolig spennende bygg

Han har fått med seg at verdens største kleskonsern nå er etablert i Oslo, og mener Kristiansand har fått en enestående sjanse.

- Zara er i Trondheim også, kunne utvalgsleder Grete Kvelland Skaara (KrF) opplyse.

Striden står først og fremst om Tollbodgata 15 til 21, fem bygninger som ifølge gårdeier er ubrukelige som butikklokaler etter dagens standard. Rekka er vernet mot riving i Murbyplanen fra 1998.

Slik blir inngangspartiet til det nye kvartal 32 fra Markens gate, med klesforretningen Zara i to etasjer på hjørnet mot Tollbodgata. Foto: AMB Arkitekter

Politikerne mener det må finnes unntak, og liker den nye arkitekturen bedre.— De bevarer den vernede bebyggelsen langs Torvet, og vil rive noe i Tollbodgata. Det er utrolig spennende bygg som kan gjenreise seg i ei gate som ikke akkurat er den mest attraktive i dag, uttalte Skaara.

Fylket griper inn?

I partiet Venstre er gruppa splittet hva riving angår, men Solveig Nilsen er udelt positiv:

Det er denne type byutvikling alle rundt bordet ønsker seg.

— Det er denne type byutvikling alle rundt bordet ønsker seg, sa hun, mens den eneste som ikke nikket samtykkende var representanten for Miljøpartiet de Grønne, som stemte imot.

At Kristiansands-politikerne velger kun å legge utbyggers forslag ut på høring, er ment å være et sterkt signal til fylkeskommune og -politikere.

Plan- og bygningssjefen står i Wergelandsparken og forklarer at det fem etasjers hotellet i det indre av kvartal 32, til høyre i bakgrunnen, vil rage tre meter høyere enn Rådhuskvartalet til venstre. Foto: Kjartan Bjelland

I 2011 strandet nemlig planarbeidet etter at fylket sa nei til riving i Tollbodgata og bebyggelse over 23 meter. Kotehøyden i det nye forslaget er 27,8 meter, tre meter over Rådhuskvartalet. Dermed kan vedtaket utløse en innsigelse fra høyere hold.

— Den øverste etasjen blir en tilbaketrukket kasse, en helt ren bygningskropp der det kun skal tillates hotell, forklarte kommunens plan- og bygningssjef Venke Moe da utvalget sto i Wergelandsparken for å se på fjernvirkningen.

Både hun og politikerne konkluderer med at virkningen er helt innenfor tålegrensen.