Han reagerer på tidligere plan— og bygningssjef Gunnar Stavrums påstand om at riveforslaget for fem hus i Tollbodgata dreier seg om økonomisk gevinst.

Krav

— Det handler ikke om økonomisk gevinst. Her skal det bli butikk, da må det bygges om. Dette er gamle, billige bolighus, og det er med dagens byggekrav teknisk umulig å beholde fasadene, sier Bjørgum.

I flere år har han jobbet for å utvikle Kvartal 32, som ligger mellom Torvet og Tollbodgaten. Det vil koste 450 millioner kroner å bygge om for å huse en to-etasjers butikk for den spanske klesgiganten Zara, storutvidelse av hotell Wergeland og mediehuset Fædrelandsvennen, som flytter fra Vågsbygd til sentrum.

Zara

Bjørgum vil rive dem, og sier Zara ikke vil akseptere at fasadene beholder dagens preg av bolighus.

Slik blir klesforretningen Zara i to etasjer på hjørnet av Markens og Tollbodgata, hvis Bjørgum får gjennomslag for planene sine. Foto: AMB Arkitekter

— Det må være store vinduer, Zara vil vise hva de selger og la publikum vindusshoppe, sier han og legger til at dette er kontraktsfestet.Stavrum mener fasadene bør beholdes, og etterlyser en bevissthet om byens historie, og respekt for byens røtter og egenart, som han mener forlates til fordel for arkitekters fiksfakseri.

— Hvis vi mister disse gamle husene, gir vi også avkall på historikken til byen. Dette henger nøye sammen. Hvert hus i denne rekka har sin individuelle form og stil, sa han til Fædrelandsvennen.

Oppgitt

Bjørgum er mildt oppgitt. Han er enig i at det er viktig å bevare det som er verd å bevare, og har brukt både tid og penger på det. Men denne husrekken må ned, inklusive fasaden.

— Hvis ikke vi får rive, må jeg ta en timeout på denne delen av prosjektet. Da vet jeg ikke helt hva jeg skal gjøre, sier Bjørgum.

Han er lei av at eldre styrer debatten om bevaring og utvikling, og får stadig henvendelser fra yngre som mener det er for ensporet å alltid ta til orde for bevaring. Avveiingen av bevaring kontra riving er ofte en vanskelig balansegang, innrømmer han, men mener Stavrum representerer et smalt syn som ikke klarer å se det positive i utvikling.

Bredere

— Bevaringsdebatten burde være bredere. Man burde kunne være for både å bevare noe, og å bygge noe nytt, sier Bjørgum og legger til:

— Hus er ikke alltid kule bare fordi de er gamle. Også det nye, freshe og det som er annerledes er kult. Kanskje dette blir bevaringsverdig om noen år, sier Bjørgum.

Han mener flere unge burde engasjere seg i debatten om bevaring. Ikke minst fordi unge, urbane mennesker ønsker seg Kvadraturen som et sted å jobbe, et sted å gå ut og et sted å oppleve noe.

— Forslaget til fasade er nytt og spennende, samtidig som det har tatt vare på rytmen. I dag er Tollbodgaten er bakgate hvor det ikke skjer noe. Vi ønsker å skape liv der, sier Bjørgum

Plan- og bygningssjef Venke Moe i Kristiansand kommune viste i april fram rekka med fem bygninger som skal rives her til høyre i Tollbodgata. Fra venstre Eirik Dåstøl Langeland (Ap), Odd Nordmo (H), Grete Kvelland Skaara (KrF), Mette Gundersen (Ap), Bjarte Vestøl (Frp) og Hans Petter Horve (MDG). Foto: Kjartan Bjelland

Da saken ble behandlet i byutviklingsstyret, fikk han med seg politikerne på at fasaderivingen kan være aktuell. Dette sa Mette Gundersen (Ap):— Vi synes forslaget fra utbygger er veldig, veldig flott. Så er det en diskusjon knyttet til fem små hus. Vi vil imøtekomme ønsket om å rive og bygge ny fasader, som blir veldig attraktive sammenlignet med de som er der nå.

Saken er nå ute til høring, før den skal endelig vedtas.