SVs førstekandidat i Kristiansand, Melissa Jocelyn Lesamana, er kraftig provosert etter at eiendomsutvikler Jon Bjørgum i Christiansholm Eiendom gikk offentlig ut mandag, og sa seg lei av at gamle styrer bevaringsdebatten i Kristiansand. Han reagerer på tidligere plan— og bygningssjef Gunnar

Stavrums påstand om at riveforslaget for fem hus i Tollbodgata dreier seg om økonomisk gevinst, når kvartal 32 skal bli kjøpesenter og forretningsbygg.

Ufint spark

— Når Jon Bjørgum sparker etter gamle mennesker, er det både usakelig og direkte ufint. Det er ikke de gamle som bestemmer hva som skal bevares. Det er Jon Bjørgum som får det som han vil - hver eneste gang, sier Jocelyn Lesamana, som for sikkerhets skyld legger til at hun er 36 år og forhåpentligvis meningsberettiget i Bjørgums univers av unge stemmer.

— Vi skal være glade for at byen har kunnskapsrike mennesker som Gunnar Stavrum med innsikt i byutvikling og som bryr seg og sier i fra, sier hun og sender samtidig en verbal blomst til Kristelig Folkepartis Harald Sødal.

— Uten vaktbikkja Harald Sødal hadde ikke byen sett ut, sier hun og viser til sin politiske motstanders innsats for murbyplanen og byutvikling.

Zara bestemmer ikke

I Fædrelandsvennen mandag sa eiendomsutvikler Jon Bjørgum at klesgiganten Zara, som skal inn i hjørnebygget Markens gate og Tollbodgaten, ikke vil akseptere at fasadene beholder dagens preg av bolighus.

— Det må være store vinduer, Zara vil vise hva de selger og la publikum vindusshoppe, sier han og legger til at dette er kontraktsfestet.- Bjørgum skyver den multinasjonale klesgiganten Zara foran seg. Et selskap som i beste fall har et frynsete rykte når det gjelder ulovlige arbeidstider og ulovlig avlønning av sine ansatte. Zara er den siste i verden som skal bestemme hva vi i Kristiansand skal ta vare på av byens historie, sier Jocelyn Lesamana.

— Hvordan skal byen kunne utvikle seg?

— Byen skal utvikle seg og vokse. Men til grunn for denne utviklingen ligger planverket, som for eksempel Murbyplanen. Det gir forutsigbarhet og like rammebetingelser for alle parter. Både eiendomsutviklere og byens historie. Bjørgum visste utmerket godt hvilke betingelser som lå til grunn da han la sine planer for kvartal 32. Da må han forholde seg til dem, og ikke gå rundt å syte over at noen er gammel nok til å huske hva byens planverk faktisk betyr, sier hun.

De unge vil bevare

SV-politikeren avviser også Bjørgums påstand om at de unge etterspør riving.

— Sosialistisk Ungdom er tindrende klar på at de vil bevare husrekka mot Tollbodgata, sier hun.

Lars Lied og Andreas Landmark, som er ungdomskandidatene på fjerde— og sjetteplass ved høstens valg, sier det slik:- Å tilrettelegge utelukkende for markedskrefter på bekostning av byens historie og særpreg er en utvikling vi unge slettes ikke vil ha. Vi vil ha seriøse politikere som kjenner sin besøkelsestid. Det betyr for oss ungdom at de bevarer der det trengs, slik som det er fastsatt for dette kvartalet, og at de er modige nok til å bruke ny og moderne arkitektur for nye bygg av vår tid. Nye klesbutikkers preferanser er ikke noe man skal ta hensyn til på bekostning av viktig byhistorie, skriver de til Fædrelandsvennen.