Gjennomsnittsalderen blant publikum var høy. Foto: Steinar Vindsland

Alderssammensetningen på de fleste frammøtte var nærmere pensjons— enn konfirmasjonsalderen. Og interessen var så stor at arrangøren måtte sette inn ekstra stoler til de nærmere 100 frammøtte.Kunsthallen og Kristiansand bibliotek arrangerte debattmøte med følgende oppspark: «Skal vi rive eller bevare husene i Tollbodgata, kvartal 32? Er det mulig i henhold til murbyplanen?«

Økonomisk gevinst

Som innleder stilte tidligere plan- og bygningssjef Gunnar Stavrum som i Fædrelandsvennen 30. mai satt i gang debatten med blant annet denne spissformuleringen: « Den eneste grunnen til å rive denne husrekka, er at utbygger skal få større gevinst.»

Styreleder Jon Bjørgum i eiendomsutviklingsselskapet står bak planene om å rive murhusrekken i Tollbodgaten for å gi plass blant annet til kleskjeden Zara, en utvidelse av Wergeland hotell og Fædrelandsvennen.

Avviste

Eiendomsutvikler Jon Bjørgum argumenterte for riving av murhusrekken i Tollbodgaten i Kristiansand. Foto: Steinar Vindsland

Han avviste at økonomisk gevinst er noe poeng:— Selskapet vårt gikk 26 millioner kroner i underskudd i 2013, og det er bare takket være velvillige banker og samarbeidspartnere at vi holder hodet over vannet. I denne bransjen må vi se med lange briller, sa han.

Et sentralt poeng for bevaringsforkjempere har vært påstanden om at den rivningstruede husrekken er den siste sammenhengende murhusrekken i de lange strekkene av gater i Kvadraturen. Det avviste Bjørgum og plan- og bygningssjef Venke Moe bekreftet at det er flere slike.

— Det har aldri vært noe argument fra vår side, sa hun til Fædrelandsvennen etter møtet.

Murbyplanen

Et annet argument har vært at riving er i strid med murbyplanen i Kristiansand kommune. Den ble vedtatt av bystyret i 1997, og bare Harald Sødal (KrF) er igjen av aktive bystyrepolitikere som var med på vedtaket. Det gjorde paneldeltaker Stian Storbukås fra Frp et poeng av:

— Jeg har null eierskap til den planen, og den er helt utdatert og må revideres, sa Storbukås.

Nye krav

Bjørgum påpekte at det er kommet en rekke nye krav i bygningsforskrifter og krav til energi og miljø siden den gang, som gjør at den ikke kan brukes ordrett.

Dessuten pekte han på at det allerede er gjort en rekke unntak fra murbyplanen, senest da rådhuskvartalet ble bygget om, noe også Stavrum bekreftet.

— I tillegg er bygningskvaliteten på murbyggene så dårlig at det ikke er teknisk forsvarlig å beholde fasaden engang. Vi ønsker å bevare, og har brukt mange penger på å bevare i sentrum. Men vi vil ikke bevare bare fasader, vi vil bevare hele hus, sa Bjørgum.

SVs Melissa Jocelyn Lesamana mente det er feil å kritisere Bjørgum.

Forbanna

Debattpanelet med fra venstre SVs Melissa Jocelyn Lesamana, arkitekt Håvard Tveito, Stian Storbukås (Frp) og eiendomsutvikler Jon Bjørgum. Foto: Steinar Vindsland

— Det er ikke Bjørgum jeg er forbanna på. Det er politikerne i byutviklingsstyret som må ta ansvaret for, og kritiseres for alle unntakene som er gitt fra murbyplanen, sa hun.Moderator Jan Oddvar Eide, som er journalist i Fædrelandsvennen, lurte på hvordan Bjørgum opplever debatten som raser.

Ganske tungt

— Det er ganske tungt nå, det har vært en krevende prosess siden vi begynte i 2007. Men jeg håper og tror vi skal få det til denne gangen, sa Bjørgum.

Plan- og bygningssjef Venke Moe fortalte om murbyplanen på debattmøtet i Kristiansand kunsthall. Foto: Steinar Vindsland

Plan— og bygningssjef Venke Moe sier at kommunen arbeider med en kulturminneplan, som godt kan ende opp med et forslag om å revidere murbyplanen.Fristen for høringsuttalelser til saken er gått ut, men Vest-Agder fylkeskommune har fått utsatt frist til 19. juni. Moe opplyste at det vil komme innsigelser mot riveforslag i planen. Så vil den ble behandlet politisk og skal til slutt vedtas av Kristiansand bystyre.