Dette er hjørnebygget i kvartal 42, Dronningens gate 87, som nå likevel blir tillatt revet. I 2012 sa politikerne ja, men Fylkeskonservatoren nei. Foto: Vegard Damsgaard
Dette er inngangspartiet til Q42 ved krysset Dronningens gate og Elvegata. Foto: Kristin Jarmund Arkitekter AS

En konsulentrapport slår fast at tilstanden er skralere enn antatt. Veggene skal være falleferdige.

— Bevaring skal skje på en måte som ikke bare sikrer kulturminner, den må også ta samfunnsmessige hensyn og være trygg for omgivelsene. Når det viser seg at setninger i grunnen gjør at fasaden ikke lar seg redde, da må vi bare innse at det ikke gikk denne gangen, uttaler konservator Tanja Røskar hos Fylkeskonservatoren i Vest-Agder.

Både murstein og murpuss smuldrer opp, ifølge byggherren. Foto: Vegard Damsgaard

Krysset Dronningens gate og Kronprinsens gate skal være det siste autentiske i Kvadraturen der alle fire hjørner er intakt. Nå skal det ene hjørnet i stedet gjenreises som en kopi, innlemmet i nybygget Q42.Hjørnebygget er fra 1898, og Fylkeskonservatoren nektet å høre på menighetens bønn om riving, til tross for at politikerne sa ja.

— Det er bare tragisk

Etter modell fra Rådhuskvartalet ble fasaden støttet opp ved ståldragere, mens alt bakenfor ble revet. Denne jobben har kostet byggherren rundt én million kroner ekstra.

Vi har forsøkt å fylle på flere lass betong uten at det har hjulpet.

Det viser seg at hjørnebygget, som ble bygd på sand, stedvis har hengt i løse lufta etter at rørlekkasjer har gravd ut grunnen. Dermed er veggene påført sprekker.

— Etter spunting av byggegropa har det kommer fram en del synkehull i kanten av veggen, i skillet mellom det nye og gamle. Vi har forsøkt å fylle på flere lass betong uten at det har hjulpet. Dessuten er kvaliteten på fasaden så dårlig at murpuss og murstein smuldrer opp, opplyser prosjektleder Billy Øksendal fra byggherren.

Sentralt i bildet ses Q42, det nye kvartal 42, slik det blir seende ut fra neste høst. Foto: Brick Visual/Kristin Jarmund Arkitekter AS

Han inviterte kommunen på befaring, som igjen kalte på høyere makter, nemlig Fylkeskonservatoren. Og etter å ha kikket bak fasaden, var ingen i tvil om at man måtte ty til plan B.— Utgangspunktet var at fasaden skulle beholdes, det er bare tragisk at det ikke lot seg gjøre. Når hjørnefasaden står så lenge under byggeprosessen blir den utsatt for store belastninger, men tiltakshaver har gjort det de kunne. Her er det rett og slett uheldige omstendigheter, konstaterer plan- og bygningssjef Venke Moe i Kristiansand kommune.

Hun forteller at de har rimelig god dokumentasjon på bygget, blant annet at det ble bygd om i 1935 med større vinduer. Det er denne fasaden som nå skal gjenskapes, slik at det arkitektoniske uttrykket er bevart for ettertiden.

- En uforutsett sak

Men først ble tiltakshaver bedt om å bestille en teknisk rapport, som nå foreligger:

«På grunn av veggens beskaffenhet anbefaler vi at den rives ned.», konkluderer oppdragsleder Sverre Aanonsen fra Sweco.

Byutviklingsstyret befarte hjørnebygget i 2012, og mente det kunne rives. Foto: Torstein Øen

Etter at fylket har vurdert rapporten går saken til avgjørelse i byutviklingsstyret. Men de vil med all sannsynlighet lande på samme konklusjon, siden de godkjente riving i 2012. Menigheten mente allerede den gang at bygget var riveferdig, men tre år senere tar ikke Fylkeskonservatoren selvkritikk.

— Skaden på røret, det at det har lekt ut vann i mange år, kunne ingen være klar over. Dette var en uforutsett sak, mener konservator Tanja Røskar.

Det er solgt 57 av 71 leiligheter i Q42, som vil stå ferdig utpå høsten neste år. I fjor ble det kjent at skipsreder Einar J. Rasmussen tildelte menigheten en gave på 15 millioner kroner til prosjektet.

Filadelfia, med 1600 medlemmer, eier 45 prosent i Q42, mens entreprenørene BRG og HSH har 40 og 10 prosent hver seg. Asker-selskapet Morgenstjernen Eiendom sitter på fem prosent.