— Jeg har klare forventninger til at det er oppstartsmidler som gjør at byggingen kan komme i gang i andre halvår i 2017, sier stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) til Fædrelandsvennen.

-Kommer byggingen i gang i 2017, vil fengslene kunne stå ferdig i 2019, sier stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF). Foto: Reidar Kollstad

Tirsdag formiddag fikk han forespørsel om å reise til Kristiansand onsdag for å delta på en pressekonferanse på rådhuset. Dit kommer også stortingskolleger fra Høyre og Frp, pluss ordførerne i Mandal og Froland.Det krever ikke overdrevent høyt utviklet intelligens for å skjønne at det da skal lekkes fra statsbudsjettet, og at det er de planlagte fengslene i Mandal og Froland som tilgodeses med midler.

Ferdig i 2019?

Grøvan har ikke fått vite hva regjeringen har lagt i potten, men han mener det bør være betydelige beløp. For saken haster ettersom avtalen om kjøp av fengselsplasser i Nederland løper ut i 2018:

— Kommer byggingen i gang i 2017, vil fengslene kunne stå ferdig i 2019, sier han.

Ingebjørg Godskesen (Frp) vil ikke røpe hvor stort beløp som ligger i regjeringens budsjettforslag. Foto: Johs. Bjørkeli

Representanter fra regjeringspartiene bekrefter at de kommer, men vil ikke si hva de har i pengesekken:— At det dreier seg om fengsler er rett, men mer kan jeg ikke si. Vi må jo ha noe hyggelig å si på pressekonferansen, sier stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen (Frp) fra Aust-Agder.

Ingunn Foss (H) vil ikke røpe hvor stort beløp som ligger i regjeringens budsjettforslag. Foto: Tone Sandberg

Heller ikke Høyres Ingunn Foss fra Vest-Agder vil røpe innholdet:— Nei, dessverre, det vil jeg altså ikke, sier hun.

Andersen vil i gang

Mandals Frp-ordfører Alf G. Andersen sier han ikke har fått vite noe beløp, men forventninger har han:

— Personlig håper jeg vi får det vi trenger av oppstartsmidler for å komme i gang, sier han.

-Det viktigste er at det kommer midler som sikrer videre fremdrift, sier frolands ordfører Ove Gundersen (KrF). Foto: Tone Sandberg

Frolands ordfører Ove Gundersen (KrF) er litt mer beskjeden:— Aller helst vil jeg ha oppstartsmidler, men det kan også være mere planleggingsmidler. Det viktigste for oss er at det kommer midler som sikrer videre framdrift, sier han.

Det var i mai 2015 at Høyre, Frp, KrF og Venstre ble enige om å bygge to fengsler med til sammen 300 plasser i Mandal og Froland. I tillegg skal Evje få 40 åpne soningsplasser. Skuffelsen var derfor stor da det ikke kom en krone til dette i 2016-budsjettet.

En rekke lekkasjer

Og da regjeringen la fram revidert budsjett i vår, var det kun Mandal som var tiltenkt planleggingsmidler. Etter forhandlinger med KrF og Venstre ble enden på visa at det ble hostet opp til sammen 15 millioner til begge fengslene.

Onsdag blir det klart hvilke beløp som ligger i budsjettpakken til finansminister Siv Jensens (Frp).

Den åpnes riktignok ikke før torsdag, men regjeringspartiene har de siste dagene lekket som en sil, og styrt glade millionnyheter ut over det ganske land.

For Sørlandet dreier det seg om 66 millioner til rehabilitering av bygg og veier, 28 millioner til ny kai i Mandal, nesten 30 millioner til riksvei 9, to millioner til Hestmanden, planleggingsmidler til ny Kjevik-vei og noen ekstramillioner til oljeleverandørindustrien.

- Penger til MIL og UiA

Hans Fredrik Grøvan sier KrF har klare forventninger til at regjeringen innfrir i to andre saker som er viktige for Sørlandet:

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) har klare forventninger til at det kommer penger til MIL og UiA. Foto: Tone Sandberg

— Det er svært viktig å få på plass midlene til Mechatronics Innovation Lab (MIL), den såkalte Sørlandslaben. Fortsatt mangler det 60 millioner for at staten skal oppfylle sin andel på 100 millioner. De private har stilt opp med sine 150 millioner, og nå må regjeringen levere sin andel. Om ikke alt kommer nå, kan de spe på med resten i revidert til våren. Dette er noe som vil bety svært mye både for omstillingen av olje- og gassindustrien, og for å få den eksisterende industrien til å drive mer kostnadseffekltivt, mener Grøvan.

Nye stillinger til UiA er et annet viktig punkt:

— Ved UiA er det fortsatt stort behov for nye forskerstillinger, påpeker Grøvan.

— Det handler om rekrutteringsstillinger som er viktig for å få opp kompetansen, og gjøre UiA attraktivt for doktorgradskandidater. I en omstillingstid betyr dette svært mye, og vi ønsker også å få inn nye studieplasser, sier han.