Slik ser arkitektene for seg fengslet på Jåbekk i Mandal. Om vel to uker kommer svaret om det blir byggestart her neste år når statsbudsjettet legges fram. Foto: HLM arkitektur

MANDAL: — Det bør være en selvfølge. Stortinget har vedtatt bygging av fengsel i Agder, nå må pengene komme, sier Grøvan som er stortingsrepresentant og Askildsen som er fylkesvaraordfører for Vest-Agder.

Det er to uker igjen til statsbudsjettet for 2017 legges fram. Da kommer det endelige svaret om det blir bygging av fengsel i Mandal eller Froland - eller begge deler.

LES OGSÅ: Stoler ikke på fengselsbygging

I løpet av sommeren har det vært flere medieoppslag som skaper usikkerhet om bygging av fengsel i Mandal. Blant annet har det skjedd fordi man i Froland er ferdig med å planere selve tomta der fengslet er tenkt, mens man i Mandal ikke har regulert området ferdig.

Er ikke sikker

Dessuten har ordfører Mandal-ordfører Alf Erik Andersen (Frp) hatt den ene etter den andre stortingspolitikeren opp på fengselstomta for å sørge for at de ikke glemme prosjektet. Han har samtidig sagt at han ikke er sikker på noe før det står svart på hvitt i statsbudsjettet at Mandal får fengsel.

- Det er flott at ordføreren holder trykket oppe, men nå har det festet seg en usikkerhet. Og får vi nå et budsjett uten oppstartsmidler til fengsel i Mandal er det oppsiktsvekkende, sier Askildsen.

Vil følge dette opp

Det samme sier Grøvan.

Saken fortsetter under annonsen

— Skjer det, akter KrF å bringe fengselsbygging i Mandal inn i budsjettforhandlingene. Vi trenger fengsel i Norge. Alle parametere viser at Mandal er et meget velegnet sted for bygging, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Slik ser arkitektene for seg fengslet på Jåbekk i Mandal. Om vel to uker kommer svaret om det blir byggestart her neste år når statsbudsjettet legges fram. Foto: HLM arkitektur

Askildsen, som var ordfører i kommunen i forrige periode, sier at fengsel med kanskje så mange som 150 helt nye ansatte betyr svært mye for hele regionen. — Dette vil bli arbeidsplasser vi ikke har fra før i Mandal og omegn. Et fengsel vil bety en stor tilførsel av ressurser til området, sier Askildsen.

Vet ingenting

Ordfører Andersen sier han ikke har fått noen signaler om hva det blir til.

— Dersom det fortsetter å være like taust fra justisministeren er jeg jo like spent som alle andre på framleggelsen av statsbudsjettet, sier han.

Han har fått en generell epost fra Fremskrittspartiet sendt til alle sentralt plasserte Frp'ere i landet om at det også i år vil komme styrte budsjettlekkasjer.

— Vi er alle bedt om å være tilgjengelige de neste ukene dersom det kommer besøk fra sentralt hold med slike lekkasjer. Mer vet jeg ikke nå, sier Andersen.

Hans magefølelse er at det neppe vil komme oppstartsmidler på byggestart både i Froland og Mandal.

- Økonomien tillater neppe det. Men nå må vi se, sier han.