Mandalsordfører Alf Erik Andersen gliste godt over budskapet fra Jan Arild Ellingsen (FrP) om at fengselet nå faktisk skal bygges i byen. Bildet er tatt før pressekonferansen onsdag morgen. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: — Planleggingsmidlene som nå kommer, vil sikre at byggingen faktisk blir en realitet. Byggestart er sannsynligvis neste år, sier stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (FrP).

Planleggingsmidlene som nå kommer, vil sikre at byggingen faktisk blir en realitet

Regjeringen bevilger 10 millioner kroner i det reviderte statsbudsjettet til planleggingsmidler for det nye fengselet i Mandal.

Bygges i moduler

Ifølge Justisdepartementet skal fengselet bygges etter en såkalt «Modell 2015»-metode.

— Det betyr at det bygges i moduler - rett og slett som byggeklosser. Det går raskere og har større muligheter for utvidelser. Det skal i alle fall ikke bygges slik man satte opp Halden fengsel, sier Ellingsen.

Mandalsordfører Alf Erik Andersen gliste godt over budskapet fra Jan Arild Ellingsen (FrP) om at fengselet nå faktisk skal bygges i byen. Bildet er tatt før pressekonferansen onsdag morgen. Foto: Jarle R. Martinsen

Halden fengsel sto ferdig i 2012 og ble sterkt kritisert for å være et luksus-fengsel det tok åtte år å bygge. Hver innsatt-plass kostet seks millioner kroner. LES OGSÅ: Regjeringen svikter Aust-Agder

— I Mandal vil vi komme ned mot halvparten av disse kostnadene, sier Ellingsen.

96 plasser

Et minimumsantall med innsatte vil etter denne modellen være 96 plasser. Derfor er det ikke lenger sikkert at det blir 150 plasser slik planen i fjor sommer la opp til. I stedet sier Justisdepartementet:

«Antall plasser ved fengselet vil utredes nærmere som del av prosjekteringen».

Det store spørsmålet er dessuten hvor en felles administrasjon for fengselet i Mandal og det som siden kommer i Froland blir lagt. Heller ikke det kunne Ellingsen svare på nå.

Svar skyldig

Ellingsen hadde heller ikke svar på hvorfor Mandal får fengsel nå og ikke Froland.

- Det må du spørre justisdepartementet om, sier han.

LES OGSÅ: Frolands-ordføreren er sinna

I en e-post fra statssekretær Ove Vanebo (Frp) svarer han følgende på det spørsmålet:

— Regjeringen har valgt å prioritere prosjektering i Mandal med bakgrunn i blant annet råd fra Kriminalomsorgsdirektoratet.

Infrastruktur i Mandal

Stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp), som selv er fra Mandal, mener begrunnelsen må ligge i infrastrukturen som byen har.

- Innenfor en radius på fire kilometer ligger alle de tjenester som et fengsel trenger, som videregående skole, helsetjenester og alt av leveranser ellers, påpeker hun.

Derimot kunne Ellingsen svare på hvorfor det har tatt et helt år før planleggingsmidler endelig nå kommer. Årsaken skal ligge i behovet for å utrede om bygging og drift skal skje gjennom et samarbeid mellom det private og offentlige.

LES OGSÅ: Ingebjørg Godskesen: Jeg er overrasket

— Utredningen har tatt tid, men nå er det bestemt at statsbygg skal bygge og drifte fengselet. Det skal altså ikke være noe privat/offentlig samarbeid, sier han.

Vanebo skriver at man har valgt denne løsningen fordi det trolig betyr raskere bygging.

Gledens dag

For ordfører Alf Erik Andersen var onsdag en gledens dag selv om nyheten om at fengselet skal bygges allerede kom i mai i fjor.

— Det er fantastisk at pengene nå kommer. Fengselet vil få store ringvirkninger for hele denne regionen. Det ene er byggeperioden med bruk av håndverkere og tjenester i området. Siden skal det etableres langt over hundre høyt kvalifiserte arbeidsplasser, sier han.

Følg FVN Mandal på Facebook!

I tillegg trekker Andersen fram de varige, økonomiske ringvirkningene når fengselet er i drift:

- Vi snakker om varige skatteinntekter, vi snakker om leveranser som mat, renhold og vedlikehold og mye annet, påpeker han.

Store ringvirkninger i Halden

Nøyaktig hva etablering av fengsel i et lokalsamfunn har å si rent samfunnsøkonomisk, har det trolig ikke vært forsket på i Norge.

- Men at det har hatt mye å si for oss, det kan jeg skrive under på, sier ordfører i Halden, Tor Edkvist.

I 2012 sto Halden fengsel ferdig. Fengselet har 250 innsatte og 350 ansatte.

— I tillegg til egne ansatte førte fengselet til etablering av flere nye kommunale stillinger på grunn av økt behov for helsetjenester, sier Edkvist.

Fengselet har ført til en rekke nye arbeidsplasser som betyr mye for hele regionen.

- Mange ansatte fra alle våre nabokommuner pendler inn til Halden, sier han.

I en rapport som Osloeconomics laget om konsekvensene av fengselet, heter det at fengselet i forkant av byggingen ble møtt med en del negative holdninger i lokalsamfunnet, særlig hos naboer. Dette har imidlertid forstummet helt.

De skriver ellers dette i rapporten:

«Samlet sett vurderer vi at fengselet har hatt positive virkninger for arbeidsmarkedet i området, men at det ikke har noen vesentlige virkninger utover dette, verken positive eller negative».