FROLAND: — Vi har fått fullt gjennomslag for utbygging av fengsel i Froland, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF), stortingsrepresentant for Aust-Agder, til Fædrelandsvennen.

Flere politikere ble i mai overrasket da det ble klart at kun Mandal fikk 10 millioner kroner til å planlegge nytt fengsel i regjeringens forslag til revidert statsbudsjett.

Det hele skapte usikkerhet når det gjaldt når det eventuelt skal bygges fengsel i Froland.

Flere satsinger

Venstre og KrF har nå kommet til enighet med regjeringspartiene om revidert budsjett for 2016. For Sørlandet er dette satsinger som angår landsdelen:

**- 200 nye studieplasser i Agder og på Vestlandet.

— Tiltakspakke mot arbeidsledighet styrkes med 150 millioner kroner.

— Fem millioner kroner til utredning av fengsel i Froland.

— 20 millioner kroner til vedlikehold av jernbanen.

— 600.000 kroner tilStiftelsen Arkivet.**

— Med 400 nye studieplasser i Norge, hvorav 200 øremerkes til Vest- og Sørlandet, vil mange flere få mulighet til å ta en utdannelse som gir dem nye muligheter.Dette er spesielt viktig med tanke på arbeidsledigheten vi ser i dag, kommenterer Petter N. Toldnæs, sentralstyremedlem i Venstre og gruppeleder i Lillesand Venstre.

Froland2014.jpg Foto: Kuvaas/Axis AS

Usikkerhet

Det er satt av til sammen 15 millioner kroner til å utrede nye fengsler både i Mandal og i Froland, to fengsel med 150 fengselsplasser hver. Målet er å planlegge dem parallelt.

— Det er skapt en del usikkerhet rundt denne saken. Derfor var det nå viktig å slå endelig fast at begge fengslene skal bygges, understreker Kjell Ingolf Ropstad.

— Regjeringen har hele tiden sagt at det skal bygges fengsel i Froland. For oss er det naturlig at de to fengslene utredes parallelt, fortsetter han.

Håper på byggestart neste år

- Hva er tidsaspektet når det gjelder bygging av fengselet i Froland?

— Det er fremdeles litt usikkert, og noe av det som nå skal utredes. Vi har håp om at byggingen kan komme i gang neste sommer, sier stortingsrepresentanten.

Lettet ordfører

Ove Gundersen (KrF), ordfører i Froland kommune, er lettet over at det nå er avklart at kommunen får fengsel. Han håper et nytt fengsel kan stå ferdig i 2019 eller 2020. — Jeg er veldig, veldig lettet over at vi nå har fått bekreftet det vi har trodd - at fengselet i Froland nå skal bli planlagt sammen med fengselet i Mandal, sier han.

- Hva vil et nytt fengsel bety for kommunen?

— Det betyr en ny, stor statlig arbeidsplass for kommunen og regionen. Alt i alt er det beregnet at et nytt fengsel skape over 200 arbeidsplasser i Froland knyttet til både drift av fengselet og ulike funksjoner.