Mandalsordfører Alf Erik Andersen hadde orienteringen om sitt syn på nytt fengsel i kommunen i restauranten på Tregde Marina. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: — Jeg akter ikke å slappe av før pengene står på konto til byggingen. Eller enda bedre: Når de har begynt å sprenge på tomta, sier Frp-ordføreren.

Jeg akter ikke å slappe av før pengene står på konto

Torsdag hadde han en solid Høyre-delegasjon fra Stortinget på besøk: Margunn Ebbesen som er i justiskomiteen, Siri A. Meling (finanskomiteen) samt Ingunn Foss og Norunn Tveiten Benestad fra agderbenken.

I tillegg var fylkesordfører Terje Damman og flere lokale mandalspolitikere med - alle høyrefolk.

- Hensikten er jo å holde trykk på saken. Dette går ikke av seg selv, mener Andersen.

Bevilget planleggingsmidler

Det sier han til tross for at regjeringen av bevilget til sammen 15 millioner kroner til planleggingen av fengselsbygging i Mandal og Froland, en planlegging som nå er godt i gang.

LES OGSÅ: Trolig byggestart i 2017

Hvor mye et fengsel i Mandal vil koste er uklart, det regnestykket sitter Statsbygg i disse dager og regner på.

- Men det har vært antydet 700 millioner kroner, sier Andersen.

Oppstartsmidler

Meling forteller at de er i sluttfasen med statsbudsjettet som legges fram i oktober. Deretter skal det forhandles i Stortinget.

— Det normale vil jo være å bevilge oppstartsmidler slik at byggingen kan komme i gang, sier hun.

Mandalsordfører Alf Erik Andersen hadde orienteringen om sitt syn på nytt fengsel i kommunen i restauranten på Tregde Marina. Foto: Jarle R. Martinsen

Verken hun eller noen av de andre kan si noe om det faktisk står penger på budsjettet til fengsel i Mandal og/eller Froland. — Men vi trenger virkelig at det bygges nye fengsler i Norge. I dag leier vi plasser i Nederland noe vi kan gjøre fram til 2020. Da må vi ha noe nytt, ikke bare på grunn av at leietiden da går ut, men også fordi vi har flere dårlige fengsler i Norge som er utdaterte, sier Ebbesen.

Tragisk for dømte

Hun forteller at mens det var 1200 personer i soningskø da dagens regjering overtok, er man nå kommet ned i 400. — Det vil være en tragedie for de dømte om vi havner tilbake på en lang kø av mennesker som skal sone fordi vi ikke får nye soningsplasser, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

Ordfører Alf Erik Andersen i marka der fengslet kommer sammen med Høyres stortingsrepresentanter Margunn Ebbesen og Siri A. Meling. Andersen fikk nok en gang tydelig fram sitt budskap om at fengslet nå må bygges og det i Mandal. Foto: Jarle R. Martinsen

Ordføreren la fram for delegasjonen de kjente argumentene om hvor egnet Mandal er som vertskommune for et fengsel. Byen har alle de fasiliteter en slik institusjon krever innen utdanning, helse, politi, fritidsaktiviteter og tilgang til boliger for ansatte. — Men særlig viktig vil nye E 39 være som betyr bare 20 minutter inn til Kristiansand sentrum, sa Andersen.

Fullt trykk

Han lover fortsatt fullt trykk på saken i høst.

Følg FVN Mandal på Facebook!

— Jeg drar inn til Stortinget bare jeg får snakket med en representant om saken. Her er vi ikke i mål før vi er i mål, sier den energiske ordføreren som også vil prøve å få finansminister Siv Jensen til Mandal.

Tur til Strømsvik

Forøvrig klarte han også å skvise inn en båttur med delegasjonen til Strømsvika der byggingen av ny tømmerkai er i gang.

Også her venter en spennende høst og om 30 millioner statskroner blir bevilget til prosjektet.

Tomten ikke avklart

Selv om Mandal kommune har regulert tomt og er klar til å tilrettelegge for fengselsbygging på Jåbekk like øst for sentrum, er det ikke sikkert det blir her.

Saken fortsetter under bildet

Slik ser arkitektene for seg fengslet på Jåbekk i Mandal. Foto: HLM arkitektur

— Det er ikke hundre prosent, nei, sier assisterende direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet, Jan Erik Sandlie.Direktoratet har fått det formelle oppdraget fra Justisdepartementet med å starte planleggingen av bygging av fengsel i Mandal og Froland. Men i følge Sandlie er man ikke kommet lenger enn at man driver med det han kaller tomtesøk.

— Oppdraget sier at vi skal planlegge for fengsel i disse to kommunene. Så nå ser vi etter egnede tomter. Men den tomten Mandal kommune har pekt ut, er flott den altså, påpeker Sandlie.

Andre detaljer som hvor stort fengsel de planlegger som areal, antall ansatte og innsatte skal ikke være avklart.