MIKE Fvn .jpg MIKE Fvn .jpg

Sover du deg kåt?

Hvis man ønsker at noen skal lese det en skriver, så må man bruke tabloide overskrifter og kjapt språk.

Jan Vincents Johannessen

Allerede i sitt Mediadikt i 1979 skrev Rolf Jacobsen: «Nilfloder av halvtenkte tanker. Følg med. Gi plass. Press det sammen. For det kommer mer. Hiv ut det gamle. Ut med det. Det nye er viktigere. Hold takt med tiden. Og den er NÅ.

Stapp det inn i øynene. Dytt på her. Inn med det. Klem det sammen til forte slagord. Ingen plass mer til lange forklaringer — eftertanker - . HIV DET UT.

Og utviklingen siden den gang har ikke akkurat favorisert dem som trykker på bremsepedalen.

Snakker ikke om morrabrød

Ofte står ikke tittelen i et avisoppslag i forhold til brødteksten. Men det gjør den faktisk i dag. Og når jeg snakker om brødtekst så snakker jeg ikke om morrabrød.Jo, forresten, det er vel akkurat det jeg gjør, selv om kåtskap og morrabrød tradisjonelt sett ikke har vært det man ustraffet serverer sørlendinger til frokost.

Ord som: kåt, fulle bryster og villig kjøtt, skapte så stort spetakkel at boken endte i retten.

Ni dager etter Agnar Mykles utgivelse av Sangen om den røde rubin, i 1956, startet debatten om romanen. Ord som: kåt, fulle bryster og villig kjøtt, skapte så stort spetakkel at boken endte i retten.Det var faktisk Fædrelandsvennens stjernejournalist Steen Benneche som anmeldte Mykle til politiet. Hans anmeldelse av boken, i denne avis, sluttet slik: «Jeg vet ikke om en avisartikkel kan passere som en politianmeldelse, men i så fall foreligger den herved.

Det var denne setningen som gjorde at Riksadvokaten satte politiet på saken.

I 1957 ble boken konfiskert og forbudt, og Mykle dømt i Oslo byrett. Senere ble han frikjent av Høyesterett.

Sørlandsk vrede

Mykle var ikke den første som hisset på seg sørlandsk vrede.

Allerede i 1953 skallet den 24 år gamle turistsjefen i Mandal, Kjell Askildsen, hodet i den sørlandske pietismen. Hans første bok, novellesamlingen «Heretter følger jeg deg helt hjem», vakte skandale i hjembyen. Folkebiblioteket ville ikke vite av den. Han ble riktignok ikke meldt til politiet, men så var det da også hans far som var lensmann i byen. Lensmann Askildsen brant i alle fall boken, slik det sømmer seg for en sørlandskKrF politiker. Forfatteren ble kjeppjaget til Oslo, og siden har vel ingen fulgt han helt hjem til Mandal. Noe de burde ha gjort, siden han er en av våre aller største forfattere.

Jens Bjørneboe, som alle maktpersoner fryktet, men som selv bare var livredd for sin mor...

Kristiansanderen Jens Bjørneboeskled på den pietistiske glattisen da han i 1966, under forfatternavnet kjent forfatter, skrev «Uten en tråd», utgitt på Scala forlag. Jens Bjørneboe, som alle maktpersoner fryktet, men som selv bare var livredd for sin mor, den snobbete og autoritære skipsrederfrue og konsulinde, Maja Bjørneboe, Kristiansands grande dame. Hele livet var Jens redd for henne.

Bjørneboe leste høyt i retten

Torsdag 1. juni 1967 leste Jens Bjørneboe høyt fra boken i den store rettssal nr. 9 i Oslo gamle tinghus. Hele opplesningen ble en nærmest surrealistisk seanse med et publikum bestående av 20-30 menn med ubevegelige stenansikter. I to hele dager hørte de han lese omblomsten ogstangen uten å fortrekke en mine.

Jens Ingvald Bjørneboe f. 9 oktober 1920, ble dømt for overtredelse av strl. §211 nr. 1 b, jfr. nr 2, og til å betale en bot til Statskassen stor kr. 100. Den subsidiære frihetsstraff var fengsel i 2 dager. Han ble dømt til å erstatte det offentliges utgifter ved saken med kr. 500. Boken ble beslaglagt og restopplaget inndratt. Høyesterett opprettholdt dommen, og skjerpet straffen noe.

Og på NRK fjernsynet, og i tv 2 brukes det nå et språk, med undertekster, som ville fått strømmen til å gå på sekstitallet.

Men tiden går, og normene forandrer seg. I dag makterikke engang dagens overskrift å kvele et eneste Fredagsgjesp pådesken i Fædrelandsvennen. Og på NRK fjernsynet, og i tv 2 brukes det nå et språk, med undertekster, som ville fått strømmen til å gå på sekstitallet.

Har så søvn noe med kåthet å gjøre, slik det antydes i overskriften?

Jo. Faktisk ganske mye.

I den søvnkvalitet som kalles REM-søvn, den såkalte drømmesøvnen, hvor øynene virrer hvileløst frem og tilbake under øyelokkene (Rapid Eye Movements), så pøser kroppen ut testosteron, selv om dette ikke skjer i kroppsbyggerdoser.Det er i denne søvnfasen morrabrødet hever seg. Flere ganger i løpet av natten. Fenomenet gjør at det organ, som Bjørneboe blant annet kalte stangen, fylles med blod, noe som trimmer vevet og opprettholder vitalitet og funksjon. Under REM-søvnen fremmes også proteinsyntesen, som hjelper til med å bygge muskler og styrke. Selv uten trening.

Kroppsfikserte samfunn

Popbandet R.E.M. hentet forøvrig navnet sitt fra denne søvnfasen, et navn frontfiguren Michael Stipe kom over i en ordbok.

I dagens kroppsfikserte samfunn flyter kroppsbyggermiljøene over av androgene og anabole steroider, også blant ungdommen.

Det var ikke for ingenting at deres kvinner så, og hørtes, ut som skikkelige mannfolk, med skjeggvekst, kviser og brønndypt stemmeleie

Androgener er et fellesnavn for kroppens mannlige kjønnshormoner. Androgenene produseres i testiklene, ovariene og binyrebarken. Anabole steroider er et fellesnavn for syntetiske stoffer som har de samme virkningene som androgenene. De brukes gjerne til doping. I Øst Tyskland pumpet man idrettsbarn fulle med anabole steroider fremstilt i den farmasøytiske fabrikken Jenapharm, som bare hadde det som målsetning. Det var ikke for ingenting at deres kvinner så, og hørtes, ut som skikkelige mannfolk, med skjeggvekst, kviser og brønndypt stemmeleie. De fikk gjerne steroidene i kurer. I begynnelsen av kurene økte gjerne seksuallysten kraftig, men mot slutten dabbet den av, og kunne bli mer eller mindre borte.

Konger på haugen

I den første fase i kuren blir gjerne steroidbombene oppstemte, nærmest maniske, og får kraftig økt selvtillit, økt energi, redusert tretthet, og redusert søvnbehov. De kan føle seg som konger på haugen, tåler ikke å bli motsagt, blir paranoide. Ikke minst sjalusiparanoide. Det skal ikke så mye til før det smeller. Testiklene blir arbeidsledige, noe som gjør at familiejuvelene kan gå fra å likne druer til å bli mer lik rosiner. Det hender dessverre ikke så rent sjelden at de som har pumpet seg fulle av anabole steroider synker ned i en dyp depresjon, og de kan også bli rammet av hjerteinfarkt.

Konklusjonen på denne fredagskommentaren om litteratur, pietisme, kåthet, doping og sjalusi, er at alle bør sørge for å få nok REM-søvn. Den skader ingen, og kan tvert imot være til stor glede, om morgenen, langt utover dagen, og når man legger seg om kvelden..

Jeg ønsker alle en kåt og god helg!