Matthew McConaughey. Oscarvinneren trenger åtte og en halv time søvn hver natt. Matthew McConaughey. Oscarvinneren trenger åtte og en halv time søvn hver natt. Foto: NTB Scanpix

Vil du sove deg til topps?

Coacher og guruer maser fremdeles om at vi må gønne på og klare oss med fire timers søvn, hvis vi vil opp og fram i livet.

Jan Vincents Johannessen Foto: Bj_rg B_e / Nica

De er forlengst akterutseilt, men har fremdeles god vind i seilene. Problemet er at de seiler i feil retning. For ingenting kan erstatte en god natts søvn.Det å klare seg med fire timers søvn er blitt et machosymbol for enkelte. Et tegn på virilitet. Og når såkalt vellykkede menn skryter av noe, så tror ambisiøse kvinner at de må henge med i svingene, og tar etter menns dårlige og helseskadelige vaner. Nå sleper faktisk mange kvinner på et større søvnunderskudd enn menn.

Vekkelsespredikant for søvn

Arianna Huffington som bygde opp mediehuset The Huffington Post, startet som blogger, og hadde i motsetning til mange andre med samme tittel, noe både i hodet og bagasjen. Nå er hun er blitt en slags vekkelsespredikant for søvn. Hun ønsker å vekke folk slik at de får sove. For henne er åtte timers søvn blitt det ideelle. Da er hun mest kreativ og effektiv, og har det mest morsomt mens hun er kreativ og effektiv. Når hun i intervjuer sier at kvinner bør sove seg til toppen, så vekker det gjerne latter, siden uttrykket sleep your way to the top tradisjonelt sett oppfattes som å ligge seg til toppen.

Arianna påstår at verden i dag stort sett styres av menn med underskudd på søvn.

For en tid siden var hun borddame til en eplekjekk firetimers mann, eller kanskje han var hennes bordmann. (Stryk det som ikke passer). Han skrøt av at han bare trengte firetimers søvn hver natt.

Hadde du sovet fem timer i stedet for fire, så hadde du kanskje blitt en adskillig mer interessant bordkavaler tenkte hun.

Selv våknet Arianna opp etter at hun bokstavelig talt gikk ned for telling, stupte forover, skallet hodet i gulvet, og våknet i en blodpøl.

Grundige legeundersøkelser avslørte at hun ikke led av det hun fryktet mest, hjernesvulst, hjerteinfarkt el.l. Hun var rett og slett utbrent, tappet for energi, og hadde et voldsomt søvnunderskudd.

Det at hun våknet førte altså til at hun begynte å sove.

Bill Gates

Bill Gates. En av verdens rikeste menn trenger syv timers søvn hver natt. Foto: NTB Scanpix

Bill Gates pleide ofte å sitte på kontoret og jobbe gjennom hele natten, og tok bare en ettermiddagshvil når han holdt på å gå over ende. Etter hvert innså han at han ikke hadde noen god livskvalitet. Han klarte ikke å nyte suksessen. Nå har han funnet ut at han trenger syv timers søvn hver natt for å være skarp, kreativ og oppvakt gjennom dagen.Oscarvinneren Matthew McConaughey trenger åtte og en halv time hver natt for å kunne fungere optimalt dagen etter, mens grunnleggeren av Amazon.com, Jeff Bezos, trenger åtte, det samme som toppsjefen i Facebook, småbarnsmoren Sheryl Sandberg, og komikeren og programlederen Ellen De Generes.

Ellen De Generes. Komikeren trenger åtte timer søvn hver natt. Foto: NTB Scanpix

Fotballfenomenet fra Buskerud, Martin Ødegaard, sier at det viktigste Ronaldo lærte han var at han måtte sørge for å få nok søvn.Da verdens rikeste mann Warren Buffet jobbet for den store investeringsbanken på Wall Street, Salomon Brothers, så var han omgitt av hardtarbeidende finansfolk som hadde skaffet seg mer penger enn søvn. Når de sto overfor store problemer brukte han å si: Gå hjem og få dere en god natts søvn, så fortsetter vi i morgen.

De fleste av oss har vel opplevd at vi av og til legger oss med hodet fullt av problemer, og først løser dem når vi får sovet på dem.

Barn trenger 11 timer søvn

Undersøkelser har vist at barn under skolealder trenger 11 timer, skolebarn 10, ungdom 9, voksne og eldre mennesker 7-8 timers søvn.

Hva skal vi egentlig med søvnen? Er det å sove bare bortkastet tid, eller fyller søvnen viktige funksjoner, og i så fall hvilke?

I løpet av natten går vi gjennom mange forskjellige søvnfaser, og hver av dem dekker forskjellige behov. Det er nesten ingen ting i livet, og nesten ingen prestasjoner, som ikke blir omfavnet av god søvn. I USA er søvn nå faktisk i ferd med å bli det nye statussymbolet. Firetimersmaskinene er i ferd med å bli parkert i kjelleren.Selvsagt er det ikke helt enkelt å koble om til et døgnskjema som gir kroppen og sjelen den mengde søvn de trenger. Men det er viktig å forsøke.

Våre forfedre hadde det på mange måter enklere. Kroppen stiller seg under normale forhold inn på en 24 timers syklus, og vår indre klokke blir påvirke av lyset. Da Thomas Edison oppfant glødelampen kunne folk selv styre når lyset skulle skrus på og av. Da begynte problemene. Siden er de blitt bare verre, siden vi er blitt innbyggere i en 24/7 landsby. Vi legger oss stor sett mye senere enn vi gjorde før, fordi et utall TV kanaler svirrer gjennom eteren hele døgnet, og fordi vi ikke lenger bare har en bok på nattbordet, men en iPhone, et lesebrett og en MacBook i sengen. Og når ledere i tillegg virrer frem og tilbake mellom forskjellige tidssoner med jet-lag, fordi kroppen ikke rekker å omstille seg slik man klarte det den gang man tok Amerikabåten, så får de et søvnunderskudd som øker risikoen for at de treffer feil beslutninger. Bill Clinton sa at de fleste feiltrinn som han gjorde kom som følge av søvnmangel.

Søvnmangel årsak til katastrofer

Søvnmangel var sterkt medvirkende til at Exxon Valdez grunnstøtte, til at Challenger Space Shuttle eksploderte, og til de kjernefysiske katastrofene i Chernobyl og Three Mile Island, og søvnmangel gjør at altfor mange liv går tapt fordi bilførere sovner ved rattet.

Problemet vi står overfor i dag, med at døgnrytmen forskyves, gjelder ikke bare voksne. Barn som har store forskjeller i døgnrytme fra hverdag til helg gjør det dårligere på skolen, og løper større risiko for å utvikle atferds— og emosjonsvansker.

Av og til så skyldes dårlig søvn dårlige rutiner. Av og til skyldes dårlig søvn konkrete sykdommer som trenger behandling. Dette, og hvordan de forskjellige søvnfaser virker på forskjellige funksjoner, kommer jeg muligens tilbake til i en senere Fredagskommentar.

Jeg skal sove på det.