Oprah Winfrey ble nyhetsanker i en tid hvor de fleste nyhetsankere var eldre hvite menn. Dessverre gikk hun ikke hjem hos seerne, og ble degradert til å lage småintervjuer på gaten, men hun ga aldri opp. Hun hatet nyhetsprogrammer, og begynte å lage programmer med human touch. Resten er TV historie, skriver artikkelforfatteren. Oprah Winfrey ble nyhetsanker i en tid hvor de fleste nyhetsankere var eldre hvite menn. Dessverre gikk hun ikke hjem hos seerne, og ble degradert til å lage småintervjuer på gaten, men hun ga aldri opp. Hun hatet nyhetsprogrammer, og begynte å lage programmer med human touch. Resten er TV historie, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix

Har du nok fiaskoer til å gjøre suksess?

Når vi søker jobb i Norge viser vi gjerne arbeidsgiveren de prosjektene i livet vårt som landet med smørsiden opp. De som landet med smørsiden ned, skyver vi under sofaen, og håper at ingen oppdager smørstripen langs gulvet.

Jan Vincents Johannessen

I en del andre land, ikke minst i USA, blir et par fiaskoer blir ofte tatt som tegn på at man har guts. Man vet at den som aldri risikerer noe løper den største risikoen av alle.

Fant 10.000 måter som ikke fungerte

Da Tomas Edison ble kritisert for sine utallige mislykkede forsøk, sa han at de ikke var mislykkede, for han hadde oppdaget 10.000 måter som ikke fungerte. De fleste oppfinnelser springer ut av god fantasi, hardt arbeid, og en haug med søppel.

Oprah har ingen forretningsutdannelse, men sier at hun har høstet sin lærdom fra de feil hun gjorde i livets handelshøyskole.

Steven Spielberg begynte å lage filmer allerede i 10 års-alderen, og viste sin første helaftens film i den lokale kinoen 16 år gammel. Budsjett: 500 dollar. Som voksen gikk ikke alt like glatt. Filmingen av Haisommer, kalte han sitt verste mareritt. Innspillingen gikk 100 dager over tiden. Den neste, Nærkontakt av tredje grad, syntes han ble dobbelt så dårlig, og den ble også dobbelt så dyr, men begge ble kassasuksesser. Men suksessen blir gjerne ens verste fiende. Hans neste film, 1941, ble en megaloman affære, tre ganger så dyr som den skulle, og en film som falt flatt til jorden, både hos kritikere og publikum.

Heldigvis lærte Spielberg av sine feil, og forsto at han var helt ubrukelig til budsjettstyring og personellbehandling.

Spielberg fant seg til rette

Derfor slo han seg sammen med Georg Lucas, som kunne håndtere både penger og mennesker, og som hadde produsert Star Wars samtidig som Spielberg produserte Nærkontakt. De hadde inngått et veddemål. Hver av dem skulle få 2,5 prosent av inntektene fra den andres film. Star Wars feide Spielberg av banen, noe han tjente 40 millioner dollar på. Lucas tapte altså disse pengene, men vant en god venn

og samarbeidspartner. Sammen laget de Indiana Jones, hvor Spielberg fant seg vel til rette i baksetet mens Lucas kjørte budsjettet og tok seg av staben. Innspillingen gikk raskere enn budsjettert, filmen endte under budsjett, og den ble overrislet med Oscar nominasjoner.

TV-fenomenet Oprah Winfrey ble født av en fattig tenåringsmor på landsbygda i Mississippi, misbrukt som 9-åring, rømte hjemmefra da hun var 13, ble gravid da hun var 14, og mistet barnet like etter fødselen.

Hun flyttet til faren i Tennessee, gjorde det bra på skolen, fikk stipend til å studere kommunikasjon, og ble nyhetsanker i en tid hvor de fleste nyhetsankere var eldre hvite menn.

Oprah degradert

Dessverre gikk hun ikke hjem hos seerne, og ble degradert til å lage småintervjuer på gaten, men hun ga aldri opp. Hun hatet nyhetsprogrammer, og begynte å lage programmer med human touch. Resten er TV historie.

Oprah har ingen forretningsutdannelse, men sier at hun har høstet sin lærdom fra de feil hun gjorde i livets handelshøyskole. Hun fulgte sin lidenskap, ga aldri gitt opp, og hørte aldri på kritikere som ikke var konstruktive.

Branson fant ut at han måtte gjøre noe stort, og også lage masse sprø stunts for å bli synlig i landskapet.

Richard Branson er kanskje adrenalin-junkien fremfor noen, med ADHD i tiende potens. Han hoppet av skolen da han var 16 år gammel, og læreren spådde at han enten ville tilbringe livet i fengsel eller som mangemillionær.

Først startet han en netthandel for grammofonplater. Den floppet. Så snøt han på merverdiavgiften, ble avslørt, og havnet på glattcelle.

Så langt hadde altså læreren fått rett. Branson var i fengsel.

Sprø stunts

Branson fant ut at han måtte gjøre noe stort, og også lage masse sprø stunts for å bli synlig i landskapet. Han stakk fingrene i alle slags selskapspuddinger, som bare hang sammen med navnet Virgin, nå sist Virgin Galactic, som skal gi rikfolk en liten svipptur opp til nederste etasje i verdensrommet. Flere av selskapene har gått rett vest, men slikt stanser ikke en adrenalin-junkie.

Shawn Carter, bedre kjent som Jay-Z, er av Forbes Magazine ranket som den 6. mest innflytelsesrike kjendis i 2014, og er god for minst 5-6 milliarder kroner. Han ble født i en nedkjørt leiegård, et såkalt project, i den fattigste delen av Brooklyn, med kriminelle på alle kanter, og en far som stakk hjemmefra. Han hoppet av videregående skole og begynte som crackselger. I fritiden skrev han Rap, og skummet ordlistene for å finne ord han kunne bruke i rimene.

Richard Branson er kanskje adrenalin-junkien fremfor noen, med ADHD i tiende potens.

Den første platen slo ikke an, og plateselskap etter plateselskap slo døren igjen foran nesen hans. Ingen trodde musikken var salgbar. Derfor startet han i 1996 plateselskapet Roc-A-Fella, kalt opp etter milliardæren John D. Rockefeller, men mistet alle artistene, unntatt han selv. I 1998 fikk han en hit, Hard Knock Life. Plateselskapet ble en suksess, og solgt til Def Jam Records for millioner av dollars. Nå eier han et konglomerat av selskaper.

Fra en dårlig start er han blitt den mektigste personen i musikkindustrien. Han gjorde feil, omfavnet dem, lærte av dem, og gikk videre.

Rowling fikk 12 avslag

J.K. Rowling mistet sin mor i 1990, og så fulgte 25 vanskelige år. Hun sa opp jobben i Manchester, dro til Portugal, giftet seg med en journalist, fikk et barn, og ble skilt etter det hun kaller et kort og katastrofalt ekteskap. Tilbake i England navet hun, og kom ikke inn som student ved Oxford University. En dag på toget fra Manchester til London fikk hun ideen om den lille gutten, Harry Potter, som gikk på en skole som utdannet trollmenn. Hun skrev og skrev, for det meste i kafeer, mens datteren sov i barnevognen. Fem år senere ga hun sitt første manuskript til en agent, som sendte det til 12 forlag som alle takket nei. Det

Suksess har en altfor stor familie. Fiaskoen er uten slektninger. Også på Sørlandet.

13. tok boken, men anbefalte henne å skaffe seg en jobb, siden bokinntekten nok bare ville bli noen tusenlapper.

De 12 forlagene, og minst ett norsk forlag, har bitt negler siden.

Bøkene har solgt over 400 millioner eksemplarer, og filmene har tjent mest av alle filmer gjennom tidene.

Guts og vett

Da hun holdt tale for avgangsklassen ved Harvard University i 2008, sa hun at fiasko er å strippe av det som ikke er viktig. Hvis jeg hadde havnet i et annet yrke hadde jeg kanskje ikke gått løs på det jeg elsket. Min største frykt var blitt til virkelighet, og det satte meg fri. Jeg var fremdeles i live, jeg hadde en datter jeg tilba, jeg hadde en gammel skrivemaskin, og jeg hadde en stor ide. Og nede på grunnfjellet bygget jeg livet mitt opp på en solid grunnmur.

Alle de jeg har nevnt hadde guts og vett til å bygge suksess på fiaskoer. Og det å ha en høy GQ, Gut Factor er like viktig som å ha en høy IQ.

Suksess har en altfor stor familie. Fiaskoen er uten slektninger. Også på Sørlandet.