Høyt på dagsorden begge steder stod naturlig nok spørsmålet om næringsliv og arbeidsplasser. Forstemmende nok var det fra partilederne lite snakk om det grønne skiftet for en bærekraftig og livsdyktig fremtid — en utvikling blant annet Høyres egen austegd Tine Sundtoft snakket varmt om da hun nylig gjestet Kristiansand. Begrepet favner satsing på små og mellomstore bedrifter - den største gruppen i norsk næringsliv - og overgang til grønt næringsliv som nøkkelen til en klima- og miljøvennlig fremtid.

Innovasjon og nyskaping

Ledighet påvirker folks liv og hverdag, og er alvorlig. Miljøpartiet de Grønne er i likhet med de andre partiene bekymret for økt ledighet når oljebransjen møter vansker - enten det skyldes korrupsjon i Brasil eller konjunktursvingninger i Kina. Vi har lenge argumentert for at avhengigheten av olje ikke er fornuftig på sikt. Slik miljøministeren, næringsforeningen og andre nasjonale aktører nå ser, er det ikke er økt satsning på næring knyttet til fossile brensler som er fremtiden, men innovasjon og nyskapning knyttet til bærekraft. Miljøpartiet de Grønne går et langt steg lenger, vi ønsker å redusere forbruk samtidig som fremtiden trygges, ved aktivt å satse på bærekraftig bruk av fornybare ressurser gjennom forskning og investering.

Miljøpartiet de Grønne har ikke oppskriften på hvordan klimakrisen skal løses, en krise flertallet av verdens klimaforskere - i motsetning til hva man kunne tro ut i fra Fædrelandsvennens forside i forrige uke - anslår er i ferd med å medføre kraftig forverrede vilkår både for nordmenn og jordens befolkning for øvrig. Global oppvarming høres skjønt ut når høstvinden rusker og frosten biter, eller når snømåkingen blir for tung.

Global temperaturøkning

Vi i Norge vil nemlig også merke global temperaturøkning - kanskje ved at været blir villere og våtere, kanskje ved at matvarer vi i dag kjøper kan bli dyrere, kanskje på helt andre måter. Dette er ikke noe vi i MDG heier frem eller er glade for - tvert i mot. Ingen er så glade når de tar feil, som miljøaktivister. Dessverre viser det seg ofte at vi har så alt for rett. Vi mener derfor at det er viktig at omstillingen kommer nå - før det er alt for sent.

Ved klimatoppmøtet i desember er målsetningen å komme frem til internasjonalt gjennomførbare terskler og tiltak for å begrense temperaturøkning knyttet til CO2. Uansett utfallet i Paris - på kort eller lang sikt vil internasjonal bevissthet og handling kunne føre til strengere nasjonal og internasjonal lovgivning knyttet til utslipp av klimagasser som CO2. Innlegget er forkortet. Red