— Min konklusjon etter å ha lest rapporten er at det er teknisk mulig, og at prisen er mye lavere enn hva det koster med separat kabel til Tyskland. Kristelig Folkeparti kommer til å kreve at regjeringen går inn og bidrar med statlige penger, sier Grøvan.

- Må løfte blikket

Onsdag fikk han presentert en ekstern rapport som sier at det er dyrt og krevende å legge datafiberkabel sammen med strømledning til England eller Tyskland. Bakgrunnen for ønsket om fiber er en plan om å få mange datalagringssentre på Sørlandet.

Rapporten ble laget for Statnett av konsulentselskapet Nexia. Den slår fast at det er teknisk krevende og det vil ikke være lønnsomt i dagens marked å betale de rundt 150 millioner kronene ekstra som kabelen koster.

Grøvan mener Statnett og de som har laget rapporten burde ha sett på et fremtidig marked.

— De må løfte blikket. Det vil sannsynligvis bli laget 200 grønne datasentre de neste ti årene, sier Grøvan. Han mener regjeringen bør se at landet har behov for et grønt skifte og at landsdelen trenger disse arbeidsplassene.

Gevinst

Grøvan får støtte av stortingskollega Odd Omland (Ap).

De må løfte blikket

— Med dagens markedsverdi vil fiberkabel sammen med strømkabelen gi en negativ verdi på 110 millioner kroner. Hvis du legger den alene så er det en negativ verdi på 260 millioner. Det viser at synergigevinsten er 60 prosent, sier Omland. Også han mener staten bør engasjere seg.

— Dette er fremtidsrettet og en god investering i fremtiden. Regjeringen vil redusere el-avgift for grønne datasentre. Da bør de også gjøre dette, sier Omland.

- Konkluderer feil

Prosjektleder Trond S. Kristiansen i Grønne datasentre på Sørlandet mener Statnett konkluderer feil når de sier at det ikke lønner seg å legge fiberkabel sammen med strømoverføringen til England og Tyskland.

— For ett år siden sa Statkraft at det ikke var mulig å legge fiberkabel for datatrafikk sammen med strømkablene. Nå viser rapporten at det er mulig, og at det gir økonomiske fordeler, sier Kristiansen.

Han peker på at det allerede ligger fiberkabler til Danmark, slik rapporten peker på er det rimeligste.

— Men vi trenger overføringskapasitet mellom Norge og Tyskland og England. Direkte kommunikasjon med dem har stor verdi. Dette er strategisk infrastruktur for fremtiden, og det mangler Norge, sier Kristiansen. Han jobber for at Sørlandet skal få flere grønne datasentre, store lagre for enorme mengder data.

Ekstern finansiering

Kommunikasjonssjef Christer Gilje i Statnett sier at de vil gjøre undersøkelser for å se om andre vil være med på å betale.

— Hvis noen mener at den er så viktig for dem at de vil være med å betale for at kabelen legges, i tillegg til å betale leie for datatrafikken, så ønsker vi å få vite om det, sier Gilje.