150115 Nye kraftkabler.ai Foto: Jonas Taraldsen

— Det er jo helt absurd. Rapporten er laget for å offentliggjøres, og vi trenger å få vite fakta her, sier prosjektleder Trond S. Kristiansen i «Grønne datasentre på Sørlandet».

— Nå er vi redd for at Statnett bruker så lang tid på å utrede at det blir for sent å legge fiber, sier han.

— Grunnen til at vi ikke har offentliggjort den eksterne utredningen, er at våre partnere skal få satt seg skikkelig inn i den før vi diskuterer den med alle andre, sier kommunikasjonssjef Christer Gilje i Statnett.

— Men vi regner med å legge fram en konklusjon i løpet av året, sier han.

Statnetts partnere i NordLink er tyske TenneT og investeringsbanken KfW som sammen eier halvparten av den 623 km lange strømforbindelsen som er anslått å koste over 18 milliarder kroner.

— De holder tilbake informasjon, rapporten er jo ferdig, sier Trond S. Kristiansen.

Sterkt press

I regi av Regionplan Agder leder Kristiansen arbeidet med å få etablert datalagringsparker på Sørlandet. For å få det til, anses det helt nødvendig å få lagt fiberoptiske kabler sammen med den nye strømkabelen som Statnett skal legge fra Tonstad til Tyskland.

Helt siden Statnett i oktober i fjor fikk konsesjon til å legge nye strømkabler fra Vest-Agder til Tyskland og fra Rogaland til England, har politikere og IKT-bransjen presset på for å legge fiber samtidig.

Først ble det sagt at det var umulig å gjøre på en hensiktsmessig måte, men så engasjerte Statnett rådgivningsselskapet Nexia DA til å utrede de tekniske og økonomiske mulighetene.

Et springende punkt er hva det vil koste og hvem som skal betale. Nå foreligger rapporten som har analysert mulighetene for fiber både i NordLink og NSN Link-kabelen som skal gå fra Kvildal i Rogaland til Blyth nordøst i Storbritannia. NSN Link eies av Statnett og britiske National Grid, med femti prosent hver.

- Sitter ikke stille

— På grunn av ferieavvikling både i Norge, Tyskland og England har det tatt lenger tid å få diskutert innholdet i rapporten skikkelig med de andre partnerne, sier Christer Gilje.

— Men strømkabelen skal snart legges, kan det ikke bli for sent om dere ikke signaliserer om det er teknisk og økonomisk mulig å legge fiber?

— Selv om rapporten ikke er offentliggjort, sitter vi ikke helt stille, men jobber videre med spørsmålet internt i prosjektet. Hvis det finnes en løsning som er mulig å gjennomføre, vil det være tidsnok å komme med en konklusjon i løpet av året, sier Gilje.

Ikke endelig konklusjon

Nå har Statnett invitert prosjektledelsen i «Grønne datasentre på Sørlandet» og et knippe politikere til et møte i neste uke for å informere om arbeidet.

— Sannsynligvis har de noe å komme med, men det hele er jo litt frustrerende, for vi har ikke fått agenda for møtet, sier Trond S. Kristiansen.

— Møtet vil bli brukt til å oppdatere hverandre. Utredningen som foreligger gir ikke den endelige konklusjonen, for den må Statnett komme fram til i samarbeid med våre utenlandske partnere og regulatoriske myndigheter, sier kommunikasjonssjef Christer Gilje.

Nexans Norway og ABB har fått kontrakt på å designe, produsere og legge NordLink-kabelen. Produksjonen vil bli igangsatt i 2016, leggingen starter i 2017 og sluttføres i 2019. ## - Må få ut fingeren

— Nå må statsråden få ut fingeren og ta en avgjørelse omgående!

Det sier stortingsrepresentant Odd Omland (Ap) til Fædrelandsvennen. Han skal delta på møtet med Statnett neste uke.

Stortingsrepresentant Odd Omland (Ap) mener det må ta en avgjørelse om å legge fiber nå. Foto: Tore André Baardsen

— Å få på plass denne infrastrukturen er helt avgjørende for å skape grønne industriarbeidsplasser på Sørlandet. Det er snakk om behov for 60 slike datasentre i Europa.- Staten får betale i første omgang, og senere vil det være så mange private aktører som er interessert i å bruke fiberkapasiteten at det ikke vil være noe problem å få dekket kostnadene, mener han.

På spørsmål til olje- og energiminister Tord Lien om han kjenner konklusjonen i Statnetts utredning, svarer hans politiske rådgiver Einar Holmen:

«Departementet er foreløpig ikke orientert om innholdet i rapporten Statnett har fått utredet av Nexia DA. Statnett og deres partnere i kabelprosjektene på tysk og engelsk side utreder nå spørsmålet om fiberkabler videre. Når dette arbeidet er ferdig, vil Statnett offentliggjøre sin utredning.«