Aps ordførerkandidat i Vennesla, Berit Kittelsen, kaller dataparken det største som har skjedd Vennesla siden Hunsfos kom i 1886. Her snakker hun med Aps partisekretær Kjersti Stenseng. Bak sitter stortingsrepresentant Odd Omland og Vennesla Aps Steinar Fredriksen. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

— Nå må Regjeringen våkne og få ordnet fiberkabel når Statnett skal legge el-kabel til Tyskland og England. Det er nesten ufattelig at ikke statsminister Solberg hadde sørget for dette før hun kom til Agder i helga, sier Aps stortingsrepresentant Odd Omland.

Starter å grave

Mandag morgen satt han og partisekretær i Ap, Kjersti Stenseng, i et møterom i Hunsøya Næringspark. Der fikk de først orientering om alt som skjer på Hunsøya, før investor Peder Nærbø kom inn på storskjerm og fortalte om sine datalagerplaner på Støleheia.

— Vi setter i gang med graving torsdag, etter planen. Nå skal vi gjøre klar de første 100 dekarene. Samtidig begynner vi å ansette folk. Vi trenger mellom ti og 20 nye ansatte i Bulk Eiendom for å fasilitere prosjektet. Noen av disse jobbene kommer på Sørlandet, sa Peder Nærbø.

Dermed holder han tidsplanen han varslet i vår.

Stortinget

Partisekretær Stenseng syntes det var godt å høre om næringsliv som vokser og nye arbeidsplasser som skapes i den tøffe tiden vi er inne i nå. Også hun er opptatt av å få fiberkabler under sjøen til Europa og England. Til nå har Statnett vegret seg og regjeringen har ventet på å konkludere.

  • Vi setter i gang med graving torsdag, etter planen. Nå skal vi gjøre klar de første 100 dekarene. Samtidig begynner vi å ansette folk.

  • Hvis ikke regjeringen nå svarer, tar vi saken opp i Stortinget til høsten.

Aps ordførerkandidat i Vennesla, Berit Kittelsen, kaller dataparken det største som har skjedd Vennesla siden Hunsfos kom i 1886. Her snakker hun med Aps partisekretær Kjersti Stenseng. Bak sitter stortingsrepresentant Odd Omland og Vennesla Aps Steinar Fredriksen. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

— Hvis ikke regjeringen nå svarer, tar vi saken opp i Stortinget til høsten. Dette handler ikke om å bruke offentlige penger. Private aktører står klar til å kjøpe fiberkapasiteten. Det handler om å legge til rette for fremtidens næringsliv, sier Omland, og minner om at datalager og fiberkabler er en av Sørlandets viktigste saker. Landsdelen står samlet bak flere kravAps ordførerkandidat i Vennesla, Berit Kittelsen, mener datalagersatsingen på Støleheia er det største som har skjedd Vennesla siden Hunsfos Fabrikker etablerte seg i 1886. Nærbø fortalte at internasjonale kunder står klare til å investere, hvis Norge greier å legge til rette.

- Verdens største

— Vi skal bygge verdens største campus for datalagre basert på ren energi på Støleheia. Internasjonale kunder spør etter 100 dekar og 500 dekar. Vi kan tilby det, og dette blir stort. Men nå må nasjonen Norge også se potensialet og investere i fiber, sa han.

Nærbø gjentok at Støleheia er perfekt plassert.

— Et datalager trenger minst 100 megawatt strøm. På Stølen tilbys 3600 megawatt i Statnetts omformer. Vi er nær ferjehavn. En server byttes i dag ut hvert andre år. Det blir mye transport til og fra. I tillegg har vi gjenvinningsmuligheter, sa Nærbø, som håper alle partier bidrar til å få opp bedre fiberinfrastruktur.

— Vi bygger nye veier, men vi glemmer den viktigste framtidsveien. Vi må ha gode fiberforbindelser skal vi få til det grønne skiftet, sa Nærbø.

Han er i gang med reguleringsplan på Stølen. Et 2400 dekar stort område skal reguleres.

— Det grønne skiftet begynner i Vennesla. Det er fantastisk å være med på, sa varaordfører Berit Kittelsen.