ZÜRICH/OSLO (aftenposten.no): Reformvedtaket fra fredagens kongress skal få den skakkjørte organisasjonen på rett kjøl, og et av tiltakene er at hver av de seks konføderasjonene må velge minst én kvinne inn i FIFA-styret.

Espelund er blant dem som i flere tiår har jobbet for å øke kvinnenes innflytelse i fotballen, og er også en naturlig person å peke på for mange når den europeiske kandidaten skal velges.

Trønderen er allerede en del av styret i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), og er utvilsomt en av de aller mest markante kvinnelige fotballederne i verden. Selv er Espelund langt fra sikker på om hun ønsker å innfri forhåpningene til støttespillerne.

— Jeg er på ingen måte sikker på om jeg har lyst til å gå inn i FIFA, jeg trives veldig godt nå med det vervet jeg har i Europa, sier Espelund, som lenge har vært en kritiker av Det internasjonale forbundet.

Hun ble internasjonalt kjent da hun under valgkongressen i 2002 var den første taleren som tok ordet og kritiserte Sepp Blatter, og snakket for at delegatene ikke burde gi sveitseren en ny periode. Da hadde presidenten først gitt ordet til en rekke støttespillere som roste ham selv opp i skyene.

— Jeg håper virkelig det er mange kvinner som har lyst til å ta det vervet, sier Espelund, som mener det er mange gode kandidater både i Norge og resten av Norden.

Har du lest denne?

Et samlet Norden

Både hun og fotballpresident Yngve Hallén sier dyktige kandidater finnes i det norske forbundsstyret, hvor kvinneandelen er unormalt høy til internasjonal fotball å være (fire av åtte).

Hallén understreker at det er naturlig at de andre nordiske landene ønsker å fremme sine kandidater, og at siden Norge har Espelund i UEFA-styret kan det være naturlig heller å løfte frem et alternativ fra et av våre naboland.

— Norden kommer til å stå samlet om en kandidat, sier Hallén, som har innledet et mye tettere samarbeid med de nordiske presidentene. Det er blant annet ansatt en internasjonal sekretær med base i København som skal fremme de nordiske interessene i UEFA og FIFA.

Lav kvinneandel

Aftenposten skrev sist tirsdag om Isha Johansen, fotballpresidenten fra Sierra Leone som var en av to kvinner som hadde stemmerett under den ekstraordinære kongressen. Hun sitter sammen med Espelund i FIFAs kvinnekomité. Resten av de 207 delegatene i FIFA-valget var menn.

I FIFA-styret er heller ikke kvinneandelen noe å rope hurra for. Lydia Nsekera ble i 2012 den første kvinnen som fikk innpass i den mektige forsamlingen.

Espelund er naturlig nok fornøyd med at andelen kvinner i styret nå seksdobles, men sier samtidig at hun gjerne skulle sett at man gikk enda lenger. Hun har lenge vært en forkjemper av å kvotere kvinner inn i idrettens ledende organer, så lenge mennene viser så liten vilje til å avse makt.

Den tidligere generalsekretæren i det norske forbundet bemerket likevel noe ironisk at kvinnene tas først inn nå når antall medlemmer i styret utvides med nesten 50 prosent.

Det er altså ikke snakk om at menn skal gi fra seg posisjoner for å slippe til kvinner, et slikt forslag kunne fort vist seg å være i overkant radikalt for den kjønnskonservative idrettseliten.

Dagens mest leste saker: