LONDON: 18 år etter at han inntok presidentstolen i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) skal Blatter omsider erstattes. Sveitseren er utestengt fra all fotball i åtte år av organisasjonens etiske komité. I tillegg skal flere kvinner inn i toppledelsen.

At det er fem menn som stiller som presidentkandidat, er som forventet. At bare én prosent av de 209 nasjonale stemmeberettigede fotballpresidentene er kvinner, sier likevel mye om kjønnsforskjellene i internasjonal fotball.

Isha Johansen fra Sierra Leone er den ene, Sonia Bien-Aime fra vestindiske Turks— og Caicosøyene den andre. I Sierra Leone har mange stått opp mot Johansen. Hun mener mye av det skyldes at hun er kvinne.

— De forstår ikke hva en kvinne gjør i mennenes verden, sier Isha Johansen da Aftenposten møter henne i South Kensington i London.

Ble kalt prostituert

Johansen bor i Freetown og litt i London, og er gift med norske Arne Birger Johansen. Hun merker stor interesse fra europeiske medier. Som kvinne skiller hun seg utvilsomt ut i en bransje som i stor grad er dominert av middelaldrende og eldre menn. Motstanden hjemme i Sierra Leone har vært tøff å forholde seg til etter at hun ble valgt i 2013.

- Mennene forstår ikke hva en kvinne skal gjøre i deres verden, sier Isha Johansen Foto: Marte Lundby Rekaa

— En profilert fotballeder kalte meg prostituert på radio, og spurte hvordan noen kunne støtte en slik. En sportsjournalist sa at jeg var en skam for alle kvinner, og at ingen kvinner ønsket å bli som meg, forteller hun.Kjønnshetsen har gjort Johansen enda mer innbitt på å fullføre oppgaven hun har tatt på seg.

— Hvis de tror at de kan bli kvitt meg ved å mobbe og ydmyke meg bare fordi jeg er kvinne, da skal jeg iallfall fullføre løpet og møte det hele ansikt til ansikt. Det må de forholde seg til, sier Johansen bestemt.

Klassiske mekanismer

Hennes historie er langt fra unik, skal vi tro Karen Espelund. Trønderen sitter i dag som tidenes første kvinnelige styremedlem i Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Alle de 54 medlemslandene har en mannlig leder, kun to av de nasjonale generalsekretærene i Europa er kvinner.

— Det er de klassiske mekanismene vi ser i organisasjoner som betraktes som mektige. Det står en bunsj med mannfolk klar til å innta posisjonene, sier den tidligere generalsekretæren i Norges Fotballforbund.

Også der var hun først ute.

Karen Espelund har jobbet for kvinners rettigheter innen fotball siden 1970-tallet. Foto: Adresseavisen

Trønderen ble kvotert inn rundt styrebordet i UEFA, et virkemiddel hun mener må tas i bruk i større grad.— Det er ingen tvil om at glasstaket er tykt for kvinner innen fotballen, og det er tungt å slå seg gjennom, sier hun på telefon fra Italia, hvor hun deltok i et møte i forbindelse med finalen i årets Champions League for kvinner.

Et land med en rik fotballkultur og -historie, men som typisk nok ikke er i nærheten av å ta ut sitt potensial innen kvinnefotballen.

— Selv i ganske likestilte land som de nordiske kan det være krevende i noen sammenhenger, sier Espelund.

Hennes engasjement startet da hun som barn oppdaget at jenter ikke fikk lov til å spille fotball i Norge.

Utvider toppledelsen

Nå er det små ting på gang også øverst i fotballhierarkiet. I tillegg til at ny president skal velges i Zürich, skal også reformen som skal forbedre FIFA, vedtas på kongressen. Ett av punktene er at flere kvinner skal inn i toppledelsen. Dagens eksekutivkomité skal erstattes av et råd, og økes fra 24 til 36 medlemmer. De seks regionale konføderasjonene skal velge medlemmene, og ifølge Karen Espelund må hver stille med minst én kvinne. Det blir altså ikke færre maktposisjoner til menn for å få inn flere kvinner, men antall medlemmer i det øverste styret øker med 50 prosent.

Mens Afrika i det minste har én kvinnelig fotballpresident, er det ingen i Europa. Johansen tror det vil bli endring de neste årene.

— Jeg tror spørsmålene om hvordan FIFA ville sett ut med en kvinne på toppen har fått flere til å vurdere sine muligheter. Jeg ser frem til reformene i FIFA som skal føre til mer inkludering av kvinner. Jeg tror det er en god sjanse etter hvert for at det er mulig å nå toppen.

Sepp Blatter er ferdig i FIFA. Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann/NTB scanpix

— Tror du mennene er klare for å gi fra seg makt og posisjoner? - Jeg er sikker på at ingen mannlige ledere i Europa ville sluppet unna med å behandle en kvinne med ambisjoner på samme måte som jeg er blitt. De ville fått sparken, utestengt eller satt inn bak lås og slå. Jeg tror det er en god sjanse for at kvinner kan nå toppen om de går for det, og jeg har en følelse av at det er et par som vurderer muligheten.

Minoritetsjentene uteblir fra fotballen:

Forferdelig forfatning

I Sierra Leone vokste Isha Johansen opp i et hjem med en intens lidenskap for fotball. Faren var blant grunnleggerne i East End Lions, den mest suksessrike klubben i landet. Den eneste datteren i huset sov på pappas fang når planleggingsmøtene strakte seg langt utover kvelden.

Sammen med sin norske ektemann dannet hun klubben FC Johansen som et humanitært tiltak i det krigsherjede landet. Tidligere barnesoldater og foreldreløse gutter, uten penger og uten et hjem, skulle få hjelp gjennom fotballen. Hun omtaler det som en eventyrlig suksess, og det var på det grunnlaget hun stilte som presidentkandidat.

— Fotballen i landet var i en forferdelig forfatning. Alle følte de kunne gjøre hva de ville under dens paraply. Det var noen veldig skitne sider. Om det så er det siste jeg gjør, så skal jeg bringe forandring. Det var løftet jeg ga, forteller hun.

Heftig krangel

Begge de to motkandidatene – Rodney Michael og den tidligere toppspilleren Mohammed Kallon – ble suspendert, og Johansen ble valgt uten motkandidater.

Kallon, en gammel venn, beskyldte ved en anledning Johansen for å ha slått henne i ansiktet. Saken fikk stor oppmerksomhet i mediene.

— Han sto og fornærmet kvinnelighet i det vide og det brede ved en tilstelning hvor blant andre hele kvinnelandslaget var til stede. Jeg ba han om å dra, og han slo hånden ut og tok tak i armen min. Så jeg slo ham, forteller Johansen.

— Det ble en voldsom oppstandelse. I mediene gikk det fra å være selvforsvar til at jeg ønsket å drepe en tidligere spiller, sier Johansen.

Hun har iverksatt en omfattende undersøkelse for å avsløre kampfiksing i Sierra Leone. Det har ifølge Johansen gjort henne særdeles upopulær. Michael fikk ikke være presidentkandidat fordi broren hans har en sentral rolle i et spillselskap.

FIFAs etiske retningslinjer er tydelige på at det ikke er lov. Et annet problem har vært at helseministeren flere ganger har prøvd å utnevne seg selv til fotballpresident og vil bestemme over landslaget.

Dette har ført til at landet ved flere anledninger nesten er blitt suspendert av FIFA.

Norges fotballpresident advarer mot FIFA-favoritten:

Tøft for far

For Johansen har det tøffeste med kvinnehetsen vært at den nærmeste familien må forholde seg til det. Sønnen har lært seg å stenge ute det verste han leser om sin mor på sosiale medier.

CNN lanserte Isha Johansen som FIFAs neste dronning. Foto: Marte Lundby Rekaa

— Min blinde far i 80-årene har levd lidenskapelig for fotballen, og har etterlatt seg en fantastisk arv. For en muslimsk mann var det en drøm han ikke engang våget å drømme som gikk i oppfyllelse da datteren hans ble leder for fotballen. Han ble veldig lei seg over all hetsen, sier Johansen.Hun mener det er de samme utfordringene hun møter innen fotballen som kvinner møter innenfor andre samfunnsfelt i Sierra Leone.

— Forskjellen er at det er mer høylytt og lidenskapelig innen fotballen.

FIFA-dronning?

Siden omfanget av FIFA-skandalen begynte å bre om seg, har Johansen av internasjonale medier flere ganger fått spørsmålet om hvordan organisasjonen ville sett ut med en kvinne på toppen.

Mange har spurt henne hvorfor hun ikke prøver å bli president eller medlem av FIFA-styret. CNN har i en overskrift spurt «Er dette den neste dronningen av FIFA?»

— Hehe, det er mange som spør om det, men det er altfor tidlig for meg. Jeg utelukker det ikke for fremtiden, men da må jeg ha gjort nok både nasjonalt og internasjonalt, sier Johansen, som i tiden fremover vil engasjere seg mer internasjonalt.