45-årige Gianni Infantino ble fredag ettermiddag valgt til ny president i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA). Det ble klart etter en maratonavstemning under FIFA-kongressen i Zürich.

Den sveitsiske juristen, som kommer fra stillingen som generalsekretær i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), blir dermed landsmannen Sepp Blatters etterfølger som fotballens aller mektigste leder på verdensbasis.

BLE IKKE VALGT: Sjeik Salman bin Ibrahim al-Khalifa tapte den avgjørende omgangen mot Gianni Infantino. Foto: AP Photo/Michael Probst/NTB Scanpix

Da ingen av kandidatene fikk det nødvendige to tredjedels flertallet i første runde, gikk avstemningen til en andre runde. Der fikk Infantino totalt 115 stemmer, mens den sterkeste motkandidaten, sjeik Salman fra Bahrain, fikk 88.— Jeg ønsker å bringe FIFA tilbake til fotball og fotballen tilbake til FIFA, sa Infantino på sin første pressekonferanse etter valget.

— En seier å slippe sjeik Salman

Norges fotballpresident Yngve Hallén roser valget av Infantino og mener det er en gledens dag for fotballen at han blir omstridte Blatters etterfølger.

— Han har opptrådt redelig hele veien, og det stoler folk på. Jeg tror han vil samle også de som ikke har stemt på ham, sier Hallén til Aftenposten.

Det er ikke kommentator i Adresseavisen, Kjetil Kroksæter, like sikker på.

Kjetil Kroksæter, kommentator i Adresseavisen.

— Min første reaksjon er at det kunne vært verre, sier Kroksæter.- Det var en liten seier at vi slapp sjeik Salman. Med hans bakgrunn ville det ha satt FIFA i et enda dårligere lys. Man kan ikke ha en president som er anklaget for brudd på menneskerettighetene, mener han.

— Men Infantino har også anklager hengende over seg, og det er ikke uproblematisk at han brukte av FIFAs penger for å bli valgt. Det sier litt om hvordan dette systemet fungerer. Men det var kanskje det beste valget vi kunne få, tross alt, mener Kroksæter.

— Tvingende nødvendig med reformer

Fotballekspert for Aftenposten og 100% Sport, Lars Tjærnås, velger også å være optimist - med forbehold.

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås.

— Jeg er glad det endte med Infantino. Selv om jeg hadde ønsket meg en uten binding eller historie knyttet til organisasjonen er han det alternativet jeg tror har størst sjanse til å drive gjennom de reformer og den nytenking som er tvingende nødvendig, sier Tjærnås.Den tidligere topptreneren er også lettet over at ikke sjeik Salman ble valgt.

— Salman tror jeg kunne blitt en gigantisk klamp om foten til en organisasjon som roper etter et forbedret omdømme. Det viktigste er selvsagt reformene det er enighet om, men lederen er uansett merkevarens ansikt, noe tiden med Blatter har vist.

Ola Bernhus:

Ser håp for FIFA-systemet

Den nye FIFA-presidenten brukte sin tale før valget på å få frem at han vil være en kandidat ikke bare for Europa, men for hele verden. Han vekslet mellom en rekke språk underveis, avhengig av hvilken av de ulike verdensdelene han snakket om.

Infantino skrøt også uhemmet av alle konføderasjonene, også de som er blitt hardt rammet av korrupsjonssaker.

— Det er mulig at inntrykket Infantino klarte å skape i innspurten har gitt utslag, og det er bra, sier Kroksæter.

Adresseavisens kommentator har tidligere markert seg med knallhard kritikk av pampeveldet i både FIFA og andre idrettsorganisasjoner, men ser håp i fredagens valgprosess.

— Det viser kanskje at det ikke bare er korrupsjon som avgjør og at ikke alle stemmer er avgjort på forhånd, sier han.